Kirjasto palasi Koskelaan – uudet väistötilat löytyvät aivan Koskelan ytimestä

Koskelan kirjasto löytyy nykyään Koskelan ostoskeskuksen yhteydestä. Kuvat: Noora Ruuska

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Noora Ruuska

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Viime kesänä Koskelaan saatiin kauan odotetut kirjaston väistötilat. Koskelan kirjasto suljettiin putkirikon aiheuttaman rajun vesivahingon vuoksi keväällä 2022. Uudet väistötilat löytyvät aivan vanhan kirjaston läheltä, Koskelan ostoskeskuksen yhteydestä.

Koskelan kirjasto avattiin väistötiloissa heinäkuussa 2023. Kodikas ja lämminhenkinen kirjasto löytyy aivan Koskelan ytimestä ja tarjoaa alueen asukkaille kaikki perinteiset kirjastopalvelut. Kirjastossa voi lainata ja palauttaa aineistoja, noutaa varauksia, lukea lehtiä ja kirjoja, käyttää asiakaspäätteitä sekä kopioida ja skannata.

Valoisassa kirjastotilassa vallitsee kiireetön tunnelma. Jokunen asiakas kuljeskelee hyllyjen välissä ja henkilökunta ottaa vastaan uudet tulijat hymyillen. Tila on rauhallinen ja tiivis, mutta samalla ympärillä näkyy kokonaisen kirjaston kirjo.

Pienestä koostaan huolimatta Koskelan kirjaston kokoelmassa on noin 7000 nidettä aikuisille ja lapsille. Kokoelma sisältää kirjoja, lehtiä, äänikirjoja ja elokuvia. Mukana on myös pieni monikielinen kokoelma lapsille.

Koskela oli yli vuoden ilman omaa kirjastoa. Kirjastotoimintaan sopivia tiloja oli aluksi hankalaa löytää alueelta. Koskelan kirjaston väistötilat löytyivät lopulta kuitenkin hyvin läheltä. Samoissa toimitiloissa on aiemmin toiminut muun muassa posti, kioski ja pitseria.

kaksi naista kirjastossa

Pirjo Alamikkelä ja Helka Mäkelä kertovat saaneensa asiakkailta pelkästään positiivista palautetta uudesta kirjastosta.

Uusi kirjasto otettu ilolla vastaan

Kirjastovirkailijat Pirjo Alamikkelä ja Helka Mäkelä ovat työskennelleet jo pitkään Koskelan kirjastossa. He kertovat asiakkaiden ottaneen uuden kirjaston vastaan avosylin.

“Asiakkaat ovat tulleet onnellisina sanomaan, että ihanaa, kun olette tulleet takaisin”, Alamikkelä kertoo.

Koskelan kirjaston ollessa suljettuna lähimmät kirjastot löytyivät Tuirasta, Puolivälinkankaalta ja Rajakylästä. Tarve ja toive alueen omalle kirjastolle oli kuitenkin suuri ja kirjaston viimein saapuessa alueen asukkaiden ilo oli käsin kosketeltavaa.

“Jo kirjaston valmisteluvaiheessa ikkunan takana kävi hymyileviä ihmisiä vilkuttelemassa ja näyttämässä peukkua”, Alamikkelä naurahtaa.

Kirjastossa käy päivittäin kourallinen asiakkaita. Kaikki entisessä Koskelan kirjastossa käyneet asiakkaat eivät ole kuitenkaan löytäneet vielä uusiin tiloihin.
“Valitettavasti osa asiakkaista käy vieläkin vanhan kirjaston pihalla pyörähtämässä, ja toteamassa, ettei kirjasto ole auki”, Mäkelä kertoo harmittavasta tilanteesta ja toivoo, että asiakkaat huomaisivat uudet tilat ostoskeskuksen yhteydessä.

mies ja nainen kirjastossa

Eläkeläiset Raija ja Juhani Meriläinen ovat Koskelan kirjaston vakiasiakkaita.

Kirjasto kävelymatkan päässä

Kirjaston asiakkaat Juhani ja Raija Meriläinen kertovat käyvänsä Koskelan kirjastossa vähintään viikoittain. Pariskunta asuu kävelymatkan päässä kirjastosta ja he kertovat väistötilojen tulleen tarpeeseen.

Raija Meriläinen muistelee käyneensä lapsesta saakka Koskelan kirjastossa, vain rakennus on vaihtunut vuosien varrella.

“Kirjasto on kyllä sellainen peruspalvelu, joka on hyvä olla lähellä”, Raija kuvailee kirjaston merkitystä.

Uudesta väistötilasta molemmat kertovat löytävänsä juuri ne kirjaston palvelut, joita eniten kaipaavat.

“Käyn lukemassa lehtiä täällä, joskus jopa päivittäin”, Juhani Meriläinen kertoo.

Raija taas enimmäkseen varaa ja lainaa kirjoja.

“Usein käyn myös kurkkaamassa uutuushyllyn, jos olisi tullut jotain kiinnostavaa”, hän lisää.

Juhani ja Raija Meriläinen kehuvat uutta kirjastoa, vaikka vanhan suuremman kirjaston sulkeminen harmitti molempia.

“Täällä on niin ystävällinen ja ammattitaitoinen henkilökunta, että täällä on senkin takia aina mukava käydä”, Juhani toteaa.

Kirjaston ollessa yli vuoden poissa alueelta pariskunta kävi useimmiten Tuiran tai Pekurin kirjastossa. Kaipuu omaan lähikirjastoon oli kuitenkin kova.
“Oli kyllä hienoa saada kirjasto takaisin”, Raija toteaa.

“Tärkeintä on, että on oma kirjasto, on se sitten pieni tai iso”, molemmat summaavat yhteistuumin.