Kansainvälistä talvimusiikkipäivää vietetään Kierikkikeskuksessa – luvassa harvinaisia tähtihetkiä myös maailmalta

Katri Tikka soittaa harppuja Kierikkikeskuksen konsertissa. ”Harpun kielet on tehty eläimen suolesta, joka oli monipuolisena materiaalina myös kivikauden ihmisten käytössä”, hän kertoo. Kuva: Oulu Sinfonia

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Talvimusiikkipäivässä kuullaan kaksi erillistä konserttia. Oulun Sinfonian Kamarimuusikot konsertoivat kello 15 ja heidän konserttinsa Harpun siivillä on yleisölle maksuton.

Toinen konsertti, Auringonlasku, alkaa kello 17, jossa esiintyvät mezzosopraano Virpi Räisänen ja maailman parhaimpiin jousikvartetteihin rankattu Danel-kvartetti. Konsertti toimii pohjana tulevalle levytykselle, joten yleisöllä on harvinainen tilaisuus päästä mukaan jännittävään keskittyneisyyden ilmapiiriin. Tähän konserttiin on 20 euron pääsymaksu.

Kamarimuusikot Harpun siivillä

Harppu, tuo soitinten kuningatar ja taivaallisten sulosointujen lähde soi heleästi Oulu Sinfonian Kamarimuusikojen konsertissa. Ohjelmassa on kamarimusiikkia, jossa harppu näyttelee pääosaa säveltäjien Poulenc, Roussell, Françaix ja Rota -teoksissa. Kyseisiin säveltäjänimiin voi tänä kevätkautena törmätä myös Oulu Sinfonian ohjelmistossa, jonka teemana on parhaillaan Italialainen kevät.

Oulu Sinfonian Katri Tikka soittaa Kierikkikeskuksen konsertissa harppua, joka ei ole soittimista se kaikkein yksinkertaisin.

”Harppua soittaessa käytetään sormien lisäksi jalkoja: seitsemällä pedaalilla muutetaan asteikkoa ja sävellajia. Harpulla on laaja ääniala, joka ulottuu fyysisestikin isolle alueelle”, hän kuvailee.

Soittimena juuri harppu sopii mainiosti Kierikin tunnelmaan.

”Harppuja on arkeologisissa kaivauksissa löydetty muun muassa Mesopotamiasta, ja egyptiläisissä hautamaalauksissa sekä assyrialaisissa kivireliefeissä esiintyy erikokoisia ja -muotoisia harppuja”, Tikka kertoo.

”Harpun alkuperä ulottuu vieläkin kauemmas, ja on oletettavasti sama kuin nykyisillä soitettavilla jousilla kuten brasilialaisella berimbaolla. Harpun kielet on tehty eläimen suolesta, joka oli monipuolisena materiaalina myös kivikauden ihmisten käytössä. Harppu on elävä esimerkki siitä, miten ihmisten kekseliäisyys materiaalien käytössä on suuntautunut historian alkuhämäristä alkaen äänen monipuoliseen tuottamiseen ja hahmottamiseen”, hän lisää.

Auringonlasku: Virpi Räisänen & Danel-kvartetti

Yli-Iin oma, maailman suurten konserttilavojen tähti, mezzosopraano Virpi Räisänen tuo tämän hetken parhaimpiin jousikvartetteihin kuuluvan ranskalaisen Danel-kvartetin levyttämään kanssaan Kierikkikeskuksen upea-akustiseen hirsiauditorioon neljäksi päiväksi.

Kansainväliseen markkinointiin tähtäävä levytys sisältää vokaalikamarimusiikin helmiä säveltäjiltä Respighi ja Wantenaar sekä juuri tälle kokoonpanolle sovitetun version Gustav Mahlerin rakastetuista Rückert-lauluista.

Ranskalainen Danel-kvartetti eli Quatuor Danel on kuulunut jo useamman vuosikymmenen Euroopan musiikkielämän eturivin taiteilijoihin. Vuonna 2022 30. juhlavuottaan maailman arvostetuimmilla konserttilavoilla juhlineen Danel-kvartetin musiikillinen taituruus on vertaansa vailla. Suomalaisyleisölle he ovat tulleet tunnetuksi Kuhmon kamarimusiikin lähes jokavuotisina rakastetuimpina taiteilijoina.

”Danel-kvartetin saapuminen Pohjois-Suomeen, Oulun seudulle ja erityisesti Yli-Iin Kierikkikeskukseen konsertoimaan ja levyttämään on todella kovan luokan juttu. Kyseessä on siis maailman musiikkielämän eliittiin kuuluva ensemble, jonka saamisesta maailman arvostetuimmille konserttilavoille kilpaillaan”, iloitsee Virpi Väisänen.

Danel-kvartetti jää sunnuntain konsertin jälkeen levyttämään Kierikkikeskukseen kolmeksi päiväksi, jonka  jälkeen he matkaavat Etelä-Suomeen konserttikiertueelle.

Yli-Iin Kierikin talvimusiikkipäivä 16.4. konsertit kello 15 ja 17.