Kaikki synnit -sarja saa päätepisteensä – viimeistä tuotantokautta kuvataan parhaillaan Oulun seudulla

Ohjaaja Mika Ronkainen (vas.) ja tuottaja Ilkka Matila kuvauksissa Varjakan sataman aallonmurtajalla. Kolmannen tuotantokauden pitäisi olla esityskunnossa loppuvuodesta 2022. Kuvat: Minna Mäki-Heikkilä

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Sekä Mika Ronkainen että Venla Aakko miltei vannovat, että menossa on sarjan viimeisen tuotantokauden kuvaukset. Jatkoa ei ole luvassa.

”Oletko koskaan kuullut useampi osaisesta trilogiasta?”, he kysyvät.

”Oikeastaan jo toista tuotantokautta kirjoittaessamme kävi selväksi, että tarvitaan vielä kolmas kausi. Mutta uskoisin, että siihen se nyt jää”, toteaa Venla Aakko, joka vielä sarjan alussa tunnettiin käsikirjoittajana nimellä Merja Aakko.

Sama kysymys jatkosta saa tuottaja Ilkka Matilan mietteliääksi.

”Never say never. Onhan olemassa sarjoja, joita on kuvattu jopa useita kymmeniä vuosia”, hän naurahtaa.

”Tosiasiassa pitäisi olla todella painavaa asiaa, jotta tämä aihe ja siihen liittyvät juonenkäänteet olisivat niin vahvoja, että sarjaa kannattaisi jatkaa. Pitää siis olla sanottavaa, väkisin ei kannata puskea”, Matila lisää.

Työvoimapula pahentunut

Nähtäväksi siis jää. Suoratoistopalvelujen suosio on nostanut kysyntää rajusti, pulaa on kaikesta, käsikirjoituksista tuotantohenkilöstöön.

”Jo edellisellä eli toisen tuotantokauden aikana me koulutimme Oulun alueelle itse lisää elokuva-ammattilaisia. Nyt täytyy myöntää, että työvoimapula on entistä pahempi. Osa osaavista tyypeistä hakeutuu töihin pääkaupunkiseudulle, missä toki työllistymisessä on enemmän vaihtoehtoja”, Matila sanoo.

”Eli edelleen vinkkinä tälle alueelle, toimijoille ja päättäjille, että tärkeintä olisi ennustettavuus ja etenkin jatkuvuus. Ettei tarvitsisi aina aloittaa ikään kuin alusta”, hän lisää.

Venla Aakko on työllistänyt itsensä täysin käsikirjoittamalla viimeiset neljä vuotta, vaikka aloitti jo seitsemisen vuotta sitten, muun toimen ohella.

Käsikirjoittaminen uutena ammattina

Suoratoistopalvelujen kasvun myötä, myös katsojien laatutietoisuus on noussut. Se antaa paineita myös suomalaiselle ja oululaiselle laadulle.

”Käsikirjoittajana ainoa tie eteenpäin tässä tapauksessa, on luottaa vaan omaan itseensä ja sanottavaansa,” miettii Aakko.

Hän on viimeiset neljä vuotta elättänyt itsensä täysin käsikirjoittamisella. Sitä ennen hän kirjoitti toimittamisen eli oman toimittajan työnsä ohella.

”Nyt vasta alan löytämään käsikirjoittajaidentiteettiäni. Tämä on kuitenkin minulle uusi, oma ammattinsa, joka poikkeaa toimittajan työstä, vaikka kirjoittaminen sinällään on yhteistä. Tärkeää käsikirjoittajana on löytää se oma ääni. Niin tapahtui minun ja Mikan Kaikki synnit -käsikirjoittamisprosessissa. Alussa hankalampaa, mutta kokemuksen myötä hieman helpompaa”, hän sanoo.

Tällä hetkellä Venla Aakko kirjoittaa Ylelle neliosaista historia- ja politiikkasarjaa, ja on selvästi tyytyväinen.

”Eihän käsikirjoittaminen ja itsensä kanssa työskenteleminen ole aina helppoa. Pari viikkoa sitten esimerkiksi minulle tuli täysi stoppi, iso jumi. Nyt olen siitä pääsemässä eroon, johon lääke oli lukemisen lopettaminen. Lopetin siis kaiken lukemisen, sähköposteja vilkaisin hätäisesti vain toisella silmällä”, hän nauraa.

Johannes Holopainen (vas.) saa edelleen Hevireissu-fanipostia. Vierellä Jaakko Ohtonen.

Hänestä kuullaan vielä…

Kaikki synnit -sarjaa siis kuvataan näinä päivinä Oulun seudulla. Kuvaukset on tarkoitus saada purkkiin lokakuun alussa. Varjakan satamassa 19. elokuuta järjestetyssä pressitilaisuudessa olivat paikalla myös muun muassa näyttelijät Maria Sid, Matti Ristinen, Inka Kallén, Johannes Holopainen ja Jaakko Ohtonen.

Kuvattavassa kohtauksessa aallonmurtajalla tapahtuu omituisia. Tuttu poliisi-Saab on paikoillaan.

”Tässä kohtauksessa selviää, kuka on murhaaja. Eihän spoilata sitä”, tarkistaa tuottaja Matila.

Paikalla on oululaissyntyinen Jaakko Ohtonen, jonka olemuksessa on jotain Tauno Palo – Lauri Tilkanen -jatkumoa. Hän esittää tässä sarjassa Aaro Leppihalmetta, jonka vanhemmat toisessa tuotantokaudessa surmataan raa´asti.

”On tosi hienoa päästä jälleen tekemään Syntejä. Minulle lestadiolaisuus on tuttua kouluajoilta, kuten meille kaikille tällä alueella kasvaneille, mutta sen koommin omakohtaista kokemusta ei ole”, hän sanoo ja jatkaa ”ettei Oulun murrekaan tuota mitään vaikeuksia”.

Ohtonen on Oulun taidekoulun kasvatteja ja näytellyt jo 8-vuotiaasta saakka. Ohtonen on valmistunut vuonna 2015 teatteritaiteen maisteriksi Tampereen yliopiston näyttelijäntyön laitokselta. Hänen äänensä on tuttu myös Big Brother Suomi -tositeevestä ja hän sai näyteltäväkseen viidessä osassa Johanin roolit Vikings: Valhalla -sarjassa. Tähän mennessä free lance -näyttelijänä työskennellyt Ohtonen on opiskellut näyttelemistä myös Belgiassa.

”Totta kai siellä saamani kokemukset auttavat esimerkiksi kansainvälisessä urassa. Mitään suuria tavoitteita tai haaveita minulla ei oikeastaan ole. Näytteleminen on vaan niin hienoa”, hän myöntää.

 

Lue myös