Joulutorit ja myyjäiset kuuluvat Oulun jouluperinteeseen – käsitöiden arvostus kasvaa vuosi vuodelta

Laatikaisten koko perhe on Kädentaitajien lahjapajan alkuvoima ja eteenpäin vievä moottori. Emilia Laatikainen (vas.) ja Minna Laatikainen iloitsevat oululaisten lisääntyneestä arvostuksesta käsityöläisyyttä kohtaan. Kuvat: Henna Saarenketo

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Henna Saarenketo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Nyt eletään vilkkainta joulumyyjäisten aikaa ja se näkyy myös eri puolilla Oulun keskustaa. Persoonallisia käsityötuotteita ei tarvitse kaukaa hakea, vaan Tiernatori, Kädentaitajien lahjapaja sekä Taito Shop sijaitsevat vain muutaman tontunaskeleen päässä toisistaan. Ostosten lomassa pääsee myös tunnelmoimaan Rotuaarille rakentuneeseen Joulumetsään.

Joulutoreista ja myyjäisistä on vuosien varrella tullut olennainen osa oululaista joulunaikaa. Erilaiset käsityöt ovat toivottuja joululahjoja ja kuuma glögi maistuu hyvältä Tiernatorin punaisesta mökistä ostettuna. Joulumyyjäiset ovat myös oiva paikka törmätä tuttuihin ja vaihtaa kuulumiset ennen varsinaista hiljentymistä joulun viettoon.

Tänä vuonna Oulun keskustan joulutoreilla on tehty pieniä muutoksia. Tiernamökit ovat siirtyneet Rotuaarilta kauppakeskus Valkean eteen ja niiden viereisessä liiketilassa toimii joulun ajan suosittu Kädentaitajien lahjapaja, jossa on tänä vuonna ennätyksellinen määrä myyjiä.

Oulun Tiernatorin myyntimökkejä, joissa myydään erilaisia lahjatavaroita.

Tiernatorilla on kymmenen mökkiä, joista löytyy muun muassa erilaisia käsitöitä ja elintarvikkeita.

Yleiskuva Kädentaitajien lahjapajan myymälästä.

Kädentaitajien lahjapaja ja Tiernatori keräsivät jo viiden ensimmäisen aukiolopäivän aikana 14 000 kävijää, mikä tarkoittaa, että tänä vuonna saavutetaan kaikkien aikojen kävijäennätys.

Joulupukki tavattavissa

Rotuaarille on kasvanut Joulumetsä, jossa voi käydä tuoksuttelemassa ja ihastelemassa kuusia, jotka pääsevät parhaaseen loistoonsa hämärän laskeuduttua.

Tulevana lauantaina 16. joulukuuta Joulumetsään saapuvat joulupukki ja tiernapojat klo 12.00 alkaen. Oulun Latu järjestää alueella makkaranpaistoa.

Sunnuntaina 17. joulukuuta Joulumetsässä vierailevat joulupukki,  Linnunradan tilan alpakat sekä tiernapojat klo 12.00 alkaen. Myös sunnuntaina makkaraa pääsee paistelemaan Oulun Ladun kanssa.

 

Joulukuusia Oulun Rotuaarilla. Puiden katveessa iso tuoli, ehkä joulupukkia varten. Etualalla sydämen muotoinen koriste.

Joulupukin tuoli odottelee kunniavierasta Rotuaarin Joulumetsässä.

Kaksi naista seisovat Oulun Taito Shopissa lahjatavarapöydän takana.

Joulumetsän reunalle on avautunut asiakkaiden toiveesta joulun ajaksi Taito Shop -myymälä. Myyjät Johanna Tikkanen (vas.) ja Kirsi Kumpuvaara-Virkkala kertovat paikallistuotteiden olevan suosittuja lahjoja.

Käsitöiden suosio kasvaa

Kädentaitajien lahjapajan perustajina ja järjestäjinä toimii Laatikaisen perhe, joka on kehittänyt toimintaa jo kymmenen vuoden ajan. Tänä vuonna he tekevät yhteistyötä Tiernatorin sekä Oulun Liikekeskus ry:n kanssa.

”Kun aloitimme toiminnan 10 vuotta sitten, meillä oli mukana kymmenen myyjää. Nyt myyjiä on useita kymmeniä kahdessa eri kerroksessa”, Emilia Laatikainen iloitsee.

”Oululaiset osaavat jo odottaa lahjapajan avautumista, joten voidaan varmasti jo puhua oululaisesta jouluperinteestä”, hän jatkaa.

Laatikaiset pyörittävät toimintaa täydellä sydämellä ja heillä on myynnissä runsaasti omia käsitöitään. Äiti Minna Laatikainen vietti myös pitkiä iltoja Tiernatorin koristeiden parissa.

”Ompelin monta sataa metriä lippunauhaa, joka on pingotettuna mökkien yläpuolelle. Koristuksilla saa aikaan omanlaista tunnelmaa.”

Molemmat naiset ovat yhtä mieltä siitä, että käsitöiden suosio kasvaa vuosi vuodelta.

”Viime vuonna lahjapajalla vieraili yhteensä 32 000 asiakasta, nyt tuli jo ensimmäiset viiden päivän aikana täyteen 14 000 henkilöä, joten tänä vuonna mennään reilusti yli odotusten”, Minna Laatikainen kertoo.

”Ja sehän on todella mahtava asia myös meidän myyjien kannalta. Jokainen on tehnyt paljon töitä tuotteiden parissa ja on tietysti suuri ilo, kun ne menevät kaupaksi”, hän lisää.

Vanhempi mies seisoo kädet lanteillaan ja tonttulakki päässään. Hänellä on edessään pöytä, jossa on esillä hänen tekemiään vieheitä.

Vaapputaiteilija Ari Hummastin vaaput ovat patentoitua mallia, joista jokainen tehdään käsityönä, puukolla veistäen, eikä kahta samanlaista vaappua ole olemassa. Materiaalina hän on käyttänyt vanhoja saunanlaudelautoja.

Vanhempi nainen joulumyyjäisissä oman myyntipöydän takana.

Anelma Korhonen on tehnyt kynttilöitä jo 20 vuoden ajan. Hän kuuluu Oulun seurakunnan vapaaehtoisiin kädentaitajiin, jotka päättivät tänä vuonna osallistua lahjapajan toimintaan. "Täällä on todella ihana ilmapiiri ja ympärillä mukavaa porukkaa", iloitsee Korhonen.

Kolme naista tiernatorin myyntimökissä.

Liisa Stark (vas.), Anna Juntunen ja Minna Hyyti olivat Tiernatorilla myymässä Kris Oulu ry:n käsitöitä. Yhdistys toimii lainrikkojataustaisten henkilöiden tukena sekä vankeusaikana että vapauden koittaessa. Tuotteet on valmistettu työtoimintapajoilla kierrätysteemaa kunnioittaen.