Joel Karppanen Oulunsalo Soin Vuoden kuvataiteilija 2021

Valokuvataiteilija Joel Karppanen on valittu 12.–15. elokuuta vietettävän Oulunsalo Soi -festivaalin kuvataiteilijaksi 2021.

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Festivaalin visuaalinen ilme pohjautuu Vuoden kuvataiteilijan teoksiin. Luontoretkiä-teoskokonaisuus toteutetaan yhteistyössä Pohjoisen valokuvakeskuksen kanssa. Luontoretkiä-näyttelyn taustalla on kuva- ja ekokriittinen ajatus.

 ”Vuoden Luontokuva -kilpailun kuvissa harvoin näkyy ilmastokriisi, vaan kuvien sisältö on pysynyt kepeän postikorttimaisena useita vuosikymmeniä, eksotiikanhakuisista Instagram-kuvaajista puhumattakaan”, Karppanen toteaa.

Etämatkustelua kansallispuistoihin

Luontoretkiä tarkastelee luontoa ja kulttuuria erottelevien dualististen luontokuvastojen kehitystä 1800-luvulta tähän päivään saakka.

Tykkylumet, revontulet, nokipannukahvit; Koli, Käsivarsi, Imatrankoski – ne ovat kuvia, jotka kaikki suomalaiset tunnistavat. Myös mainosvideot, luontodokumentit ja sosiaalisen median geneeriset kuvat välittävät ja ylläpitävät samaa koskemattoman ja villin luonnon myyttiin nojaavaa viestiä.

Teoskokonaisuus edustaa uutta vaihetta Karppasen tuotannossa. Mallintavia teoksia varten Karppanen on matkustanut kansallispuistoihin etänä.

Hän on kuvannut internetistä löytämiään geneerisiä luontokuvia ja maalauksia digikamerallaan, tehnyt niistä kuvansiirtoja alkoholigeelillä, kuvannut nämä siirtokuvat vielä kertaalleen digitaalisesti, ja lopulta monistanut ja viimeistellyt teokset kustomoidulla Diasec-menetelmällä. Teoskokonaisuuteen kuuluu lisäksi kokeellinen dokumenttielokuva. 

Joel Karppasen Luontoretkiä-näyttelyn tulee esille Oulunsalon kirjaston Kauppakeskus Kapteeniin 11.–31. elokuuta 2021.

Oulunsalo Soi -festivaalia vietetään 12.–15. elokuuta osana Oulun juhlaviikkoja. Ohjelma julkistetaan piakkoin.