Jaakko Kuusisto: Oulun kulttuuritilat tuotava tähän päivään

Jaakko Kuusisto on kapellimestari, säveltäjä ja viulisti. Hän toimii tällä hetkellä Kuopion kaupunginorkesterin ylikapellimestarina ja aloittaa ensi vuonna Oulu Sinfonian taiteellisena partnerina.

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulussa, kuten Suomessa muutenkin, on kulttuurin toimitilojen suhteen tehty isoja ratkaisuja jo vuosikymmeniä sitten. Verkosto museoita, teattereita ja orkestereita on tarpeellinen asia Suomen kaltaisessa pitkien välimatkojen maassa. Oululaisille tämä on tuttu asia: jos jotain ei Oulussa ole, se luultavasti on kaukana, ja silloin se ei ole saavutettavissa. Paikkakunnalla asuvat taiteilijat ovat tämän verkoston mukanaan tuoma bonus: kun he ovat täällä, taide ja kulttuuri ankkuroituu kaupunkiin kiinteänä osana sitä veto- ja pitovoimaa, jota jokainen kaupunki tavoittelee.

Yllämainituille toimijoille osoitetut tilat ovat kuitenkin jo monilta osin ikääntyneitä: monet niiden ratkaisuista heijastelevat menneiden vuosikymmenten näkemyksiä ja vaatimuksia. Teatteri sai jo laajennuksensa aiemmin, mutta muutostarpeita löytyy niin Luupin, kirjaston kuin Musiikkikeskuksenkin osalta. Lisäksi aivan uudenlaiselle musiikin esitystilalle on tarve; siitä lisää lopuksi.

Kaikkia olemassa olevia nykyisten kulttuuritilojen korjaus- ja muutossuunnitelmia yhdistää nykyaikaistaminen ja sitä kautta entistä parempi kyky palvella yleisöä. Kirjastot ovat jo aiemmin muualla ottaneet merkittäviä ja onnistuneita askelia monipuolisen kohtaamisen keskuksiksi, unohtamatta perustehtävää. Oulun upean pääkirjaston osalta on samankaltaisia suunnitelmia. Upealla paikalla sijaitseva ikoninen rakennus ansaitseekin arvoisensa päivityksen.

Kulttuuri elää ajassa, ja siksi myös kulttuurin tilojen on niin tehtävä.

Museo- ja tiedekeskus Luuppia koskevat suunnitelmat käsittävät sekä vanhojen tilojen päivittämistä, että kokonaan uutta. Tietomaan yhteyteen kaavailtu kokonaan uudenlainen Deep Space -nimeä kantava esitystila on erittäin kiinnostava ja Oululle osuva: uusinta teknologiaa hyödyntävä immersiivinen kokemus. Tässä ollaan taiteen ja teknologian yhteenliittymän ytimessä, ja tila mahdollistaisi Oulussa aivan uudenlaisia elämyksiä monille eri kohderyhmille. Tila kiinnostaisi varmasti myös muun muassa pelialaa, ja sille voi myös nähdä jännittäviä sovelluksia esittävän taiteen saralla.

Musiikin osalta haluan nostaa esille kaksi asiaa. Myös Oulun Musiikkikeskus on päivittämisen tarpeessa, ja tästäkin on jo hankesuunnitelma olemassa. Siinäkin tähdätään sekä yleisön että talon käyttäjien kokemuksen kehittämiseen entisestään. Erityistä huomiota ansaitsee aikataulutus: taloa vuokrataan ulkopuolisille asiakkaille pitkälle tulevaisuuteen, jopa muutaman vuoden päähän. Talossa myös asuu orkesteri, Oulu Sinfonia, joka tarvitsee remontin ajaksi väistötilat niin harjoitteluun kuin konsertoimiseen. Sellaisten löytäminen sinfoniaorkesterille ei ole yksinkertainen temppu. Remontin ajankohta tulee siis lyödä lukkoon huomattavan hyvissä ajoin.

Musiikkikeskuksen lisäksi Oulu tarvitsee uuden, kokonaan toisenlaisen tilan, joka palvelisi monia erilaisia esiintyjäryhmiä ja musiikkityylejä. Helsingistä ja Tampereelta jo löytyvä G Livelab on juuri tällainen: ensiluokkaisella äänentoistolla varustettu moderni klubitila ravintolapalveluineen. Nämä soveltuvat erinomaisesti sooloesityksille tai pienehköille yhtyeille, niin jazzin, etnon, klassisen kuin monien muidenkin edustajille. Pienimuotoiselle klassiselle musiikille käytössä on keinoakustiikka joka jäljittelee konserttisalitunnelmaa, ja luonteeltaan sähkövahvistusta yleensäkin hyödyntäville musiikkityyleille viimeistä huutoa oleva, kaikkeen taipuva äänentoistojärjestelmä. Täällä kuuluvuus on yhtä hyvä riippumatta istumapaikasta.

Kun kaupunki miettii, miten vapaan kentän ryhmiä ja yksittäisiä taiteilijoita voisi paremmin tukea, tällainen monille soveltuva tilaratkaisu olisi poikkeuksellisen tehokas keino. Sen tulisi sijaita keskeisellä, helposti saavutettavalla paikalla, ja sen toiminta olisi luonteeltaan jatkuvaa. Todellinen 2000-luvun ratkaisu, jonka vaikutus edellä mainituissa kaupungeissa on ollut merkittävä.

Monta suunnitelmaa on siis ilmassa, ja ne kaikki ovat perusteltuja. Kun nyt löytyy kyky päättää niistä ja viedä asiat maaliin asti, niin Oulu nauttii näistä saatavaa iloa, elämää ja hyötyä taas vuosikymmeniä eteenpäin. Kulttuuri elää ajassa, ja siksi myös kulttuurin tilojen on niin tehtävä.

Lue myös