Iso Ilo -kuoron viihteellinen vapputeos Mies 2.2 kysyy: Mitä miehuudelle on tapahtumassa?

Neljä erilaista miestä kulkee Mies 2.2 teoksen aikana oman kehitysmatkansa kohti itsensä hyväksymistä ja miehuutensa löytymistä. Kuvat: Antti Tauriainen

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Henna Maria Saarenketo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulu-opiston alla toimivan Iso Ilo -kuoron vappukonsertti kuuluu monen oululaisen vappuperinteisiin. Huumorilla kuorrutettu, koreografioilla maustettu sekä loistavalla musiikilla ja laululla kostutettu kokonaisuus sopiikin juhlatunnelman luomiseen kuin pirskahteleva juoma.

Tänä keväänä Petri Kauppisen käsikirjoittamassa teoksessa pohditaan miehisyyttä, mitä se on tänä päivänä ja mitä miehisessä mielenmaisemassa tapahtuu. Ideat käsikirjoituksen pohjalle syntyivät yhteistyössä ohjaaja ja koreografi Milla Korjan sekä musiikillisen johtajan Atte Kekkosen kanssa.

”Iso Ilon teokset rakentuvat aina tietyn teeman ympärille, jonka pohjalta etsitään kuoron kanssa aiheeseen sopivia kappaleita”, kertoo Milla Korja.

Mies 2.2 -teoksen biisit liittyvät tavalla tai toisella mieheyteen ja maskuliinisuuteen. Luvassa on todella monipuolinen kattaus erilaisia musiikkityylejä”, hän jatkaa.

Anonyymit miehet -vertaistukiryhmässä pureudutaan miehenä olemisen eri ulottuvuuksiin.

Miehen matka omaksi itsekseen

Mies 2.2 kertoo neljän erilaisen miehen kasvusta kohti itsensä löytämistä.

”Tarina alkaa Anonyymit miehet -vertaistukiryhmästä, jonka osallistujilla on keskenään erilaiset näkemykset ja ongelmat suhteessa miehenä olemiseen”, kuvailee Korja.

”Laulujen edetessä jokainen heistä kulkee kohti muodonmuutosta, jonka myötä he löytävät kirkkaamman version itsestään ja tulevat sellaiseksi mieheksi kuin he haluavat olla”, hän jatkaa.

Hauskuuden ja ilottelun lisäksi teos tuo esille myös rauhallisuutta ja herkkyyttä.

”Konsertissa leikitellään tyylien äärilaidoilla. Välillä tuomme lavalle toksista maskuliinisuutta uhkuvan potpurin ja toisena hetkenä herkistymme Emma Salokosken Veden alla -kappaleen tahdissa. Lavalla tullaan näkemään kaikkiaan hyvin koskettava tarina”, Korja kertoo.

”Haluan teoksella sanoa, että antaa kaikkien miesten kukkia. Kun ihminen hyväksyy itsensä, hän voi olla onnellinen”, Korja painottaa.

Iso Ilon esityksissä panostetaan laulun lisäksi puvustukseen, valoihin, tanssiin ja näyttävyyteen.

Iloa, laulua ja tanssia

Iso Ilo -kuorolle äänensä antavat noin 40 laulajaa sekä viisihenkinen bändi. Kaikki osallistujat ovat pitkän linjan laulun -ja tanssin harrastajia.

Laulamisen lisäksi toiminnassa panostetaan vaikuttavaan visuaalisuuteen ja liikkeelliseen ilmaisuun. Kuorolaisista onkin sukeutunut varsinaisia tanssitaitureita.

”Koreografiat tukevat tarinaa ja kappaleita. Tulevassa teoksessa liikutaan tanssityylistä toiseen, suomipopin maisemista vanhaan kansanballadiin sekä eri aikakausille”, kuvailee Korja.

Teemaan sopivat asut kuuluvat oleellisesti teoksen kokonaisuuteen. Kuorolaiset ovatkin vahvasti mukana puvustuksen toteutuksessa.

”Ajattelen teoksia visuaalisuuden kautta ja minulla on alusta asti vahva visio siitä, miltä kaikki tulee näyttämään”, kertoo Korja.

”Luvassa on näyttävä, hauska ja herkkä esitys, joka huipentuu Mies 2.2 bändin perustamiseen”, hän paljastaa lopuksi. 

Mies 2.2 perjantaina 29. huhtikuuta kello 17.30 ja 20.00, sekä lauantaina 30. huhtikuuta kello 17.00 Tapahtumakeskus Tullisali, Terminaali Oulu  

 

Lue myös