Irlantilaista Pyhää Patrickia juhlitaan jälleen Oulussa viikonloppuna – tarinankerrontaa musiikin lomassa

Piping Heaven Piping Hell -jamit ovat irlantilaisen säkkipillin soittajille. Kuvassa vasemmalta oikealle Johanna Laurila, Richard Patkós, Heikki Kylkisalo, Sheila Friel, Cyril O’ Donohue, Blackie O’ Connell, Samppa Saarinen ja Markus Lampela. Kuva: Mauri Alarova

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Inga Röning

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ensi viikonloppuna 16.–17. maaliskuuta vietetään perinteistä irlantilaista Pyhän Patrickin päivää jälleen Oulussa tarinankerronnan ja irkkumusiikin kera.

Pyhän Patrickin päivää vietetään vuosittain irlantilaisen suojeluspyhimyksen Pyhän Patrickin muistoksi maaliskuun 17. päivä. Samalla juhlitaan irlantilaista kulttuuria ja historiaa sekä Irlannissa että maailmalla. Oulussa Pyhän Patrickin päivää juhlitaan tulevana viikonloppuna sekä lauantaina että sunnuntaina tarinankerronnan ja musiikin säestyksellä.

Tarinoita kerrotaan lauantaina 16. maaliskuuta Oulun irkkutarinankertoja Aaron Gormanin johdolla Hemingway’s Bar & Cafessa kello 18 alkaen. Tarinoita saa kertoa kuka tahansa, ja aiempien iltojen aikana on kuultu niin irlantilaisia, suomalaisia kuin kaikenlaisia muitakin tarinoita.

Irkkumusiikkijameissa Pyhän Patrickin päivänä sunnuntaina 17. maaliskuuta soitetaan tuttuun tapaan erilaista perinteistä irkkumusiikkia. Irkkujameilla on Irlannissa pitkät perinteet, ja Oulussakin jameihin kokoontuu säännöllisesti parikymmentä paikallista ja vierailevaa irkkumuusikkoa soittamaan ja laulamaan. Tapahtumat ovat avoimia kaikille.

Aaron Gorman

Aaron Gormanin lempipaikka Oulussa on Nallikari. Hänen toiveissaan on järjestää tarinankerrontaa kesällä myös siellä. Kuva: Aaron Gorman

Tarinoita ihmisiltä ihmisille

Tales & Tarinat -tarinankerrontatapahtuman isännöi Irlannista Ouluun muuttanut tarinankertoja ja sisällöntuottaja Aaron Gorman.

”Olen asunut Oulussa viisi vuotta ja rakastan Oulua”, hän iloitsee.

Gorman kertoo elämästään Suomessa myös suositulla Instagram-kanavallaan irishinfinland, jolla on tätä kirjoittaessa yli 106 000 seuraajaa.

Tales & Tarinat -kokoontumiset alkoivat kuluvan vuoden tammikuussa. Tapahtumat ovat saaneet hyvää palautetta.

”Huomasin että halusin oikeita kohtaamisia ihmisten kanssa kameran edessä istumisen sijaan, ja sain idean säännöllisistä tarinankerrontatapahtumista. Tarinoita saa kertoa millä tahansa kielellä”, Gorman kertoo.

Tarinat voivat olla sisällöltään ihan kaikenlaisia, vaikkapa historiasta, mytologiasta ja kansantaruista.

brent cassidy

Brent Cassidy toivottaa vieraat tervetulleiksi The Irish Festival of Oulun tapahtumiin. Kuva: Maria Similä

Vireä The Irish Festival of Oulu

Pyhän Patrickin päivän irkkutapahtumat Oulussa järjestää tietysti The Irish Festival of Oulu.

”Pyhän Patrickin päivä on totta kai meille tärkeä. Se rytmittää vuottamme muiden säännöllisten tapahtumiemme lomassa”, sanoo festivaalin taiteellinen johtaja Brent Cassidy.

Tulevina kuukausina on suunnitteilla muitakin irkkutapahtumia.

”Meillä on ympäri vuoden irkkumusiikkijameja ja tarinankerrontaa, ja muuta kulttuuriyhteistyötä esimerkiksi koulujen kanssa. Pyhän Patrickin jälkeen suunnataan jo katsetta syksyn 2024 festivaaliin. Sen esiintyjäkaarti tulee olemaan Euroopan parhaimmistoa”, Cassidy lupaa.

Hän on iloinen kotimaisesta ja kansainvälisestä yhteistyöstä esimerkiksi juuri oululaisten ja muiden suomalaisten koulujen, Kansanmusiikkiyhdistys Rällän, Tampereen irkkufestarin sekä Limerickin yliopiston ja globaalin irlantilaisen kulttuurin järjestön Comhaltasin kanssa.

”Oulun irkkufestari on vuosien ajan ollut tärkeä irlantilaisen kulttuurin näyteikkuna Pohjoismaissa, mikä on heidän omistautuneen työnsä ansiota. Oulun irkkufestari on tärkeimpiä yhteistyökumppaneitamme koko Pohjoismaiden alueella”, toteaa myös Comhaltasin kansainvälisen yhteistyön johtaja Brendan McAleer.

Fakta

Pyhän Patrickin tapahtumat Oulussa

  • Tales & Tarinat, la 16.3. klo 18.00, Hemingway’s Bar & Cafe
  • The Irish Festival of Oulu Aaron Gormanin johdolla, suomalaisia, irlantilaisia ja kaikenlaisia muitakin tarinoita. Lisätietoja storytelling@irkku.fi
  • Pyhän Patrickin Irkkumusiikkijamit, su 17.3. klo 17 alkaen, St. Michael’s Irish Pub, järjestää The Irish Festival
  • Pyhän Patrickin päivää (engl. Saint Patrick’s Day, iiriksi Lá Fhéile Pádraig) vietetään irlantilaisen suojeluspyhimyksen Pyhän Patrickin muistoksi vuosittain maaliskuun 17. päivä. Tuolloin juhlitaan irlantilaista kulttuuria ja historiaa.
  • The Irish Festival of Oulu on oululainen irkkufestari, joka vuonna 2024 on 25.–29. syyskuuta. Lisätietoja www.irkku.fi.