Iijokitarinat koottiin videoteoksiksi – mukana myös Oulun Yli-Ii

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Iijokitarinoita on kerätty kuluneen syksyn aikana Iijoen varren kunnissa järjestetyissä taidetyöpajoissa. Nyt tarinat on koottu kuntakohtaisiksi videoteoksiksi ja julkaistu Pohjois-Pohjanmaan liiton Youtube kanavalla. Saatavilla on myös yksi kaikki tarinat yhdistävä teos. Mukana myös Oulun Yli-Ii.

Kahden taiteilijan, Satu Suvannon ja Niina Ahon, vetämissä taidepajoissa kerättiin Iijokitarinoita. Tarinoista koostettiin videoteokset, jotka on nyt julkaistu Pohjois-Pohjanmaan liiton Youtube-kanavalla.

Videoilla eri ikäiset Iijokivarren kuntien asukkaat Oulun Yli-Iistä, Kuusamosta, Taivalkoskelta, Pudasjärveltä ja Iin Jakkukylästä kertovat omasta ympäristö- ja luontosuhteestaan ja Iijoen merkityksestä elämässään.

”Sukuni on asuttanut näitä rantamia kauan. Olen osa sukupolvien ketjua ja koen suurta kiitollisuutta, ja arvokkaana asiana saada asua täällä Iijoen törmällä, Jakkukylässä”, kertoo videolla Jakkukylän asukas.

Asukkaita mukana

Taidepajoihin osallistui yhteensä 236 henkilöä. Osallistujien ikähaarukka oli 3–93 -vuotta, Oulun Yli-Iissä mukana oli Jokirannan palvelukeskuksen ikäihmisiä ja henkilökuntaa, Iissä Jakkukylän asukkaat, Kuusamossa maahanmuuttajataustaisia suomen kielen opiskelijoita, Pudasjärvellä työ- ja päivätoiminnan ryhmä ja Taivalkoskella nuoret lukiolaiset ja muut Taivalkosken asukkaat. Lisäksi oli kaikille avoimia pajoja.

”Taiteellisen työskentelyn tarkoituksena oli herätellä havaitsemaan ja arvostamaan ympäristöä uudella tavalla, aktivoitua ja löytämään erityisiä merkityksiä omasta elinympäristöstään. Tuloksena syntyi väliaisaisia yhteisötaideteoksia lähiluontoon ja nämä nyt julkaistut videoteokset”, sanoo Niina Aho, toinen työryhmän taiteilijoista.

Taideteoksia ympäristöön

Kunnat ja niiden kulttuurivastaavat ovat järjestäneet omat videoiden julkistamistilaisuudet taidepajoihin osallistuneiden kanssa. Videoiden lisäksi kuntiin syntyi ympäristötaideteoksina muun muassa tuulikelloja ja Jokirannan palvelukeskukseen näyttely.

Taidepajat ja videot Iijokitarinoista tuotettiin Sukupolvet Iijoen varrella – ympäristö- ja luontosuhteen käsittely nimisessä taidepilotissa. Se on osa Pohjois-Pohjanmaan liiton Kulttuurikenno – Yhteistyötä ja vaikuttavuutta kulttuuripalveluihin hanketta. Hankkeen rahoittajana toimii opetus- ja kulttuuriministeriö.

 

 

 

 

 

 

ympäristötaideteos

Yksityiskohta taidetyöpajan teoksesta. Videoita olivat tekemässä, kuvaus: Satu Suvanto ja Niina Aho, editointi: Niina Aho, äänimaisema: Satu Suvanto ja kitara: Jani Pietilä.