Höyhtyän Ostarifestari saa sisartapahtuman osana Oulu2026-ohjelmaa – yleisö voi ehdottaa paikkaa

Höyhtyän Ostarifestari järjestetään ensi elokuussa viidennen kerran. Kuvassa viime vuoden festareilla lavalla Litku Klemetti. Kuva: Pasi Rytinki

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Höyhtyän ostoskeskuksessa tulevana kesänä viidennen kerran järjestettävä Ostarifestari laajentuu kahden vuoden päästä osaksi Oulun kulttuuripääkaupunkivuotta ja saa uuden keväisen sisartapahtuman. Yleisö voi vaikuttaa sen sijaintiin ja sisältöön.

Höyhtyän suosittu kaupunginosafestivaali Ostarifestari saa keväällä 2026 sisartapahtuman jossain päin Oulua osana kulttuuripääkaupunkivuoden tapahtumia.

Ostarifestaria järjestävän Höyhtyän kulttuuriyhdistys ry:n Aleksi Kauhanen kertoo, että yleisöltä otetaan ideoita vastaan siitä, missä uusi tapahtuma voisi olla. Tapahtumassa on tarkoitus säilyttää alkuperäisen Ostarifestarin henki, mutta sisältö voi olla erilainen.

”Se muotoutuu ihan paikan mukaan, mutta konsepti sinällään säilyy. Etsimme urbaania paikkaa, jossa ihmiset liikkuvat ja joka on heille tuttu, mutta jossa ei ole totuttu kokemaan kulttuuritapahtumia. Pyrimme myös tuottamaan sisältöä, johon yleisö voi itse osallistua –luomme siis tapahtuman infran, mutta kutsumme muita tuottamaan sisältöä siihen”, Kauhanen kertoo.

Etsimme urbaania paikkaa, jossa ihmiset liikkuvat ja joka on heille tuttu, mutta jossa ei ole totuttu kokemaan kulttuuritapahtumia.
Aleksi Kauhanen

Samalla periaatteella on tehty Höyhtyän festivaaliakin, jonka ohjelmaan kuuluvat vuosittain esimerkiksi Koomadisko, Kikkelijazzklubi sekä Huutokatrilli eli kansantanssituokio, jota säestää Nope-yhtye.

”Koomadisko on Koomamiehen (Antti Putkonen) oma idea, ja samalla tavalla syntyi myös Kikkelijazzklubi. Annoimme pojille slotin, että keksikää tuohon jotain, ja he tekivät siitä ihan omannäköisensä”, Kauhanen sanoo.

Ostarifestarin ”klassikkoelementtejä” ei siirretä uuteen tapahtumaan ja se saa myös oman nimen, vaikka markkinointi tapahtuu Ostarifestarin brändin alla ja yhteisillä ja sometileillä.

Ihmiset tanssivat konsertissa ylösalaisin roikkuvien värikkäiden sateenvarjojen alla.

Höyhtyän Ostarifestarin perinteisiin kuuluu Huutokatrilli, jossa ihmiset saavat tanssia Nope-kansanmusiikkiyhtyeen säestyksellä. Kuva: Vera Lakovaara

Kauhanen on iloinen ja otettu siitä, että Ostarifestaria pyydettiin mukaan tuottamaan Oulu2026-vuoden ohjelmaa.

”Jo yhdistystä perustaessamme vuonna 2017 mietimme, että koetamme luoda konseptin, jonka pystyisi tarvittaessa monistamaan. Tämä oli tosi hyvä paikka ja aika sille”, Kauhanen sanoo.

Höyhtyän kaltaisia vanhoja ostoskeskuksia on purettu viime vuosina ahkerasti ympäri Suomea. Kauhanen kertoo, että kauppakeskuksen yrittäjät ovat ottaneet Ostarifestarin kaltaisen toiminnan ilolla vastaan.

”Suhtautuminen on ollut erittäin positiivista, muutenhan me emme voisi toimiakaan. Idea tuli 2017, ja käytimme puolitoista vuotta suunnitteluun, mietimme tapahtuman konseptia ja tarkoitusta. Teimme siis pohjatyöt huolellisesti ja otimme heti yhteyttä yrittäjiin. Kaikki näyttivät vihreätä valoa ja olivat oikein innoissaan, että hieno homma”, Kauhanen kertoo.

”Suuri toiveemme on, että Höyhtyän ostoskeskusta ei purettaisi vaan nähtäisiin, että tällaisilla vanhoilla kohtauspaikoilla on jotain kulttuurihistoriallista arvoa.”

Tämän vuoden Ostarifestari järjestään 30.–31. elokuuta, ja ohjelma on nyt julkaistu.

Perjantaina ohjelmassa ovat Antti Autio, Radiopuhelimet, Aili Järvelä, Rohkeat kuvat ja Winter Games. Lauantaina vuorossa ovat Eläkeläiset, Rosita Luu, Funksons, Michael Bleu, Salsa Coruno del Norte feat. Jari Marjala sekä Huutokatrilli feat. Nope. Molempina päivinä soittaa dj Rui Veiga.