Botnia-palkinto luovutetaan kirjailija Johanna Hulkolle Valveella ja yleisö on tervetullut myös haastatteluun kirjakaupassa

Yleisö on tervetullut sekä Johanna Hulkon palkitsemistilaisuuteen että kirjailijahaastatteluun. Kuva: Laura Vesa

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Botnia-kirjallisuuspalkinnon voitti tänä vuonna kirjailija Johanna Hulkko, jolle palkinto luovutetaan 14. lokakuuta kulttuuritalo Valveella. Tilaisuuden jälkeen häntä myös haastatellaan Suomalaisessa Kirjakaupassa, kauppakeskus Valkeassa.

Tänä syksynä seitsemättä kertaa jaettavan Botnia-kirjallisuuspalkinnon voittajaksi on valittu Johanna Hulkon romaani Onnenpäiviä (Atena, 2023). Palkinnonjakotilaisuus pidetään lauantaina 14. lokakuuta kello 13 Valveen Paljetti-kahvilassa, Hallituskatu 7, Oulu. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Palkinnonjakotilaisuuden jälkeen voittaja on Suomalaisessa Kirjakaupassa Kauppakeskus Valkeassa, Isokatu 24–25, kello 15. Voittajaa haastattelee kirjailija Antti Leikas.

Botnia-palkinnon raadin perustelut

Raadin perustelut ovat painavat.

”Maailma, jonka Johanna Hulkko kuvaa terävästi romaanissaan, jättää lukijaan syvän muistijäljen. Onnenpäiviä nousi kahdeksan ehdokkaan joukosta Botnia-kirjallisuuspalkinnon voittajaksi, koska se puhutteli raatia eniten.

Hulkko tarttuu lapsuuteen liittyviin valtakuvioihin. Hän käsittelee tyttöjen raakaa ja raakuuteen alistavaa peliä, hyväksytyksi tulemisen tarvetta ja manipulointia sekä koululuokkaa, jossa lahjakkuus on parasta peittää, jottei kävisi huonosti. Hulkko kuvaa tarkkanäköisesti myös sitä, mitä aikuisilta jää tavoittamatta lasten maailmasta. Aikuiset katsovat ohi, samalla kun heidän kulissielämänsä ongelmat heijastuvat lapsiin. Hulkon tekemät hienot kerronnalliset ratkaisut korostavat ulkopuolisuutta mutta myös tukevat nimettömäksi jäävän lapsipäähenkilön näkyväksi tulemista.

Tekstiä kannattelee jäntevä, vahva draama. Huomio kiinnittyy täsmällisiin havaintoihin, joiden kautta kerronta etenee. Paikallisuus kukkii vuorosanoissa, ja se myös huokuu kuvatuista tapahtumista. Oulun Raksilaa muistuttavan talvisen paikan tuntee iholla – sen myös haistaa, jopa maistaa. 70-luvun ajankuva on ehyt mutta ei tekemällä tehty.

Kielellisesti loppuun viritetty ja kerronnallisesti onnistuneesti rytmitetty teos tempaa mukaansa heti ensimmäiseltä sivultaan sortumatta kikkailuun. Hulkon romaani jättää lukijaan varjon: kymmenvuotiaan tytön hahmon. Niin vaikuttava se on.”

Ei helppo valinta

Botnia-palkinnon raati toteaa, ettei työskentely ollut yksinkertaista.

”Valinta ei ollut helppo, sillä voittajakokouksessa Botnia-raadin pisteet hajaantuivat aluksi kaikkien kahdeksan ehdokkaan kesken. Ehdolla olleet teokset olivat tarjonneet vaikuttavia lukukokemuksia, pitäneet otteessaan alusta loppuun. Tutulta tuntuvat henkilöhahmot säröineen olivat lihaa ja verta, tapahtumat varjopuolineen pelottavan uskottavia, jopa todellisia. Vaikka teokset ravistelivat, niistä löytyi myös viisautta, lempeyttä ja välkehtiviä maailmoja. Perusteellisen keskustelun jälkeen raati päätyi voittajaan yksimielisesti.”

Raatiin kuuluivat journalismin yliopettaja Satu Koho, toimittaja Pia Kaitasuo, kirjabloggaaja Simo Sahlman, kirjallisuudentutkija Hanna-Leena Määttä, kirjastonhoitaja Hanna Jarva, oppikirjailija Aleksis Salusjärvi sekä kirjailija Sirpa Kähkönen.

Botnia-kirjallisuuspalkinnon perustaja on Oulun kirjailijaseura ry. 15 000 euron arvoinen Botnia on palkintona poikkeuksellinen: ehdolle voidaan hyväksyä mitä tahansa kirjallisuudenlajia edustava kaupallisen kustantamon julkaisema teos. Lisäksi kielirajausta ei ole – riittää, että tekijä asuu Pohjois-Pohjanmaalla tai on kotoisin sieltä.

Syksyisin jaettavan palkinnon ehdokaslistalle kelpaavat teokset, jotka on julkaistu saman vuoden keväällä tai edellisen vuoden syksyllä. Tällä Oulun kirjailijaseura haluaa kamppailla kirjallisuuden lyhenevää elinkaarta ja kvartaalikustantamista vastaan.

 

 

Lue myös