Aki Kaurismäen Varjoja paratiisissa tulee keväällä Oulun teatterin näyttämölle

Roskakuski Nikander (Henri Tuominen) rakastuu kaupan kassalla työskentelevään Ilonaan (Asta Sveholm) Varjoja paratiisissa -klassikon näyttämösovituksessa. Kuva: Kaisa Tiri

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ohjaaja Aki Kaurismäen niin kutsutun työläistrilogian avanneen Varjoja paratiisissa (1986) -elokuvan näyttämösovituksen ohjaa ja dramatisoi Ouluun Jarno Kuosa. Ensi-ilta on suurella näyttämöllä 2. maaliskuuta.

Elokuvassa roskakuski Nikanderia esittäneen Matti Pellonpään roolin ottaa Henri Tuominen. Kati Outinen esitti elokuvassa kaupan kassalla työskentelevää Ilonaa, Oulussa roolissa on Asta Sveholm.

”Kaurismäen maailmassa minua viehättävät hänen tarkka kykynsä kuvata arkea ja tunnistettavia ihmisen toiveita ja haluja sekä sitä, mitä ihmiset elämältä odottavat. Hän kuvaa näitä lempeästi ja lämpimästi hymyillen huumorin kautta unohtamatta elämän syvempää ja tummempaa pohjavirettä, joka tekee tietynlaisia surunkyllästämää kauneutta tarinoihin”, ohjaaja Jarno Kuosa sanoo Oulun teatterin tiedotteessa.

”Kaurismäen dialogi on niukkaa, ja se jättää hyvin tilaa erilaisille teatterillisille keinoille.”

”Jarno on tehnyt kaksi hienoa Kaurismäki-sovitusta eri teattereihin, ja tykkään kovasti hänen tavastaan kääntää tunnistettava kaurismäkeläisyys omalle näyttämökielelle, joka sisältää paitsi pienen ihmisen kokoisen tarinan, myös kauniita visuaalisia ja simultaanisia näyttämökuvia. Kaurismäen dialogi on niukkaa, ja se jättää hyvin tilaa erilaisille teatterillisille keinoille”, kuvailee Oulun teatterin taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio.

Kuosa (s. 1979) on helsinkiläinen ohjaaja, joka valmistui Teatterikorkeakoulun ohjauksen koulutusohjelmasta 2011. Kuosa on ohjannut lukuisissa teattereissa ympäri Suomea. Tämän lisäksi hän on ohjannut useita audiodraamoja Ylen radioteatterissa, ja hänet on palkittu muun muassa pohjoismaisella draamapalkinnolla.

Annika Aapalahti on pääosassa Punaisin ruusu puhkeaa kukkaan -esityksessä. Kuva: Kaisa Tiri

Kevään toinen ensi-ilta on Punaisin ruusu puhkeaa kukkaan, joka tulee pienelle näyttämölle 1. maaliskuuta. Liv Strömquistin samannimiseen sarjakuvaan (2019) perustuva teos on visuaalinen komedia rakkaudesta, sitoutumiskammosta ja onnettoman rakkauden yli pääsemisestä.

Esityksen ohjaa ja dramatisoi Ona Korpiranta. Kyseessä on Suomen kantaesitys Liv Strömquistin sarjakuvasta ja Korpirannan ensimmäinen ohjaus Oulun teatteriin.

”Pidän aivan älyttömästi ruotsalaisen Strömquistin sarjakuvista, joissa yhdistyvät tieteelliset tutkimukset ja populaarikulttuuri, ronski ja itseironinen huumori sekä riehakkaan feministinen ote. Lukijana ja katsojana on ihanaa, kun samaan aikaan sekä sivistyy että viihtyy. Haluan tarjota Oulun teatterissa tilaa myös aivan uusille teatterintekijöille, ja odotan kovasti uuden sukupolven ohjaajan Onan ja työryhmän näyttämötulkintaa Strömquistin herkullisesta teoksesta”, kommentoi taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio.

Korpiranta (s. 1993) on helsinkiläissyntyinen ohjaaja ja näytelmäkirjailija, jonka sydäntä lähellä ovat uudet näytelmät ja moderni draama. Teatteritaiteen maisteriksi Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta vuonna 2021 valmistunut Korpiranta on ohjannut ja kirjoittanut Q-teatteriin näytelmän Sinä päivänä kun Luoja teki isän ja ohjannut Turun kaupunginteatteriin näytelmän Solaris.

Oulun teatterin kevään 2024 ohjelmistossa jatkavat syksyltä Ei kertonut katuvansa ja Edward Albeen Kuka pelkää Virginia Woolfia? sekä keväällä 2023 nopeasti loppuunmyyty Taikahuilu-ooppera.

Oulun teatterin kevään 2024 ensi-illat

Varjoja paratiisissa

  • Ensi-ilta 2.3.2024 suurella näyttämöllä.
  • Ohjaus ja sovitus Jarno Kuosa. Alkuperäiselokuva Aki Kaurismäki. Lavastus ja valosuunnittelu Jukka Kyllönen. Pukusuunnittelu Pasi Räbinä. Äänisuunnittelu Antti Lindholm. Maskeeraus- ja kampaussuunnittelu Eija Juutistenaho.
  • Rooleissa Henri Halkola, Elina Korhonen, Pentti Korhonen, Joose Mikkonen, Timo Pesonen, Merja Pietilä, Annina Rokka, Asta Sveholm, Henri Tuominen ja Tuula Väänänen.

Punaisin ruusu puhkeaa kukkaan

  • Ensi-ilta 1.3.2024 pienellä näyttämöllä.
  • Ohjaus ja sovitus Ona Korpiranta. Alkuperäissarjakuva Liv Strömquist. Lavastus Kalle Nurminen. Pukusuunnittelu Onerva Luoma. Valosuunnittelu Olivia Pohjola. Äänisuunnittelu Antti Kainulainen. Maskeeraus- ja kampaussuunnittelu Eija Juutistenaho.
  • Rooleissa Annika Aapalahti, Heli Haapalainen, Jaana Kahra, Mirjami Kukkola, Sami Lalou, Aki Pelkonen, Janne Raudaskoski ja Anne Syysmaa.