10 kertaa peräkkäin loppuunmyyty Qstock valmistautuu kesään kovaa vauhtia – ensimmäiset artistit jo selvillä

Qstock on viime vuosina myyty loppuun hyvissä ajoin ennen festivaalia. Kuvassa yleisöä Epican keikalla viime kesän Qstockissa. Kuva: Pasi Rytinki

Kulttuuri

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun suurin kesätapahtuma Qstock järjestetään ensi kesänä tuttuun tapaan heinäkuun lopulla. Kuusisaaressa nähdään muun muassa ruotsalainen poptähti Zara Larsson sekä kotimaiset suosikit Haloo Helsinki, Jenni Vartiainen, Lauri Tähkä, Kuumaa, Gettomasa, Blind Channel ja Sanni sekä 17-henkisen suurkokoonpanon kanssa esiintyvä Vesterinen Yhtyeineen.

Vaikka joulu on vasta tuloillaan, ensi kesän festivaaleja on valmisteltu jo pitkän aikaa. Myös Oulun Qstock ehti julkistaa ensi suven ensimmäiset artistikiinnitykset jo marraskuun puolella.

”Tämä on ainakin itselleni melkeinpä vuoden kiireisintä aikaa, kun artisteja yritetään haalia Ouluun. Tuotantopuolella kiire kasvaa sitten keväällä festivaalin lähestyessä”, Qstockin festivaalijohtaja Mikko Forstén toteaa.

Qstockin yhdeksi pääesiintyjäksi on kiinnitetty ruotsalaistähti Zara Larsson, jonka neljäs albumi Venus julkaistaan ensi helmikuussa. Larssonilla on jo vyöllään useita hittejä, kuten Uncover, Lush Life, Never Forget You sekä tulevalta albumilta jo julkaistut Can’t Tame Her ja On My Love.

Vaalea nainen vihreässä minihameessa ja takissa sekä punaisissa aurinkolaseissa.

Zara Larsson on Ruotsin suurimpia poptähtiä. Kuva: Qstock

Larsson nousi Ruotsissa alun perin maineeseen vuonna 2008 kykyohjelma Talangin voittajana. Kansainvälisen levytysuransa hän aloitti kymmenen vuotta sitten. Suomessa Larsson on esiintynyt aiemmin muun muassa Ruisrockissa ja Ilosaarirockissa sekä Ed Sheeranin lämmittelijänä Malmin lentokentällä 2019.

Ensi kesän Qstockin ulkomaisista vieraista ovat varmistuneet myös ruotsalainen metalliyhtye Amaranthe sekä norjalais-italialainen Alessandra, joka oli Norjan euroviisuedustajana viime keväänä Liverpoolissa.

Vaalea nainen ruudullisessa mekossa festivaalilavalla, nostaa aurinkolaseja silmiltään.

Viime kesänä Qstockin päälavalle viime hetkellä peruuntuneen Ellie Gouldingin tilalle hälytetyt Elli Haloo ja Haloo Helsinki! saapuvat Kuusisaareen jälleen ensi kesänä. Kuva: Pasi Rytinki

Qstockin ensimmäisiä kotimaisia kiinnityksiä ovat Haloo Helsinki!, Jenni Vartiainen, Lauri Tähkä, Kuumaa, Gettomasa, Blind Channel, Sanni, Abreu, Ibe, Cledos, Sexmane, Mokoma, Arppa, Jami Faltin, Lyyti sekä oululainen Radiopuhelimet, joka on esiintynyt jokaisessa Qstockissa.

Erikoiskeikkoja festivaalilla tarjoavat 17-henkisen suurkokoonpanon kanssa esiintyvä Vesterinen Yhtyeineen sekä 35-vuotisjuhlavuottaan viettävä Don Huonot.

Kaiken kaikkiaan Qstockissa esiintyy noin 70 artistia seitsemällä eri lavalla. Festivaali aikoo tiedottaa seuraavista esiintyjäkiinnityksistä ensi vuoden puolella, festivaalijohtaja Mikko Forsténin mukaan todennäköisesti helmikuussa.

Itärajalle nousi muuri

Forstén kertoo, että kiristynyt talous- ja maailmantilanne näkyy festivaalin järjestelyissä lähinnä kustannusten nousuna, mutta myös niin, että maailmantähtiä on hieman entistä vaikeampi saada Suomeen ja Ouluun.

”Itärajalle on noussut näkymätön muuri. Ennen olimme monesti kansainvälisille artisteille välipysäkki matkalla Venäjälle”, Forstén toteaa.

Jo kymmenen kertaa peräkkäin loppuunmyyty on viime vuosina kerännyt Kuusisaareen noin 40 000 juhlijaa kahden päivän aikana. Forstén kertoo, että festivaalin laajentamisesta kolmepäiväiseksi on välillä pohdittu, mutta ei ”kovin vakavasti” – kasvattaminen toisi lisää töitä ja riskejä, ja festivaali on toiminut kaksipäiväisenä pakettina hyvin.

”Alueellekaan ei paljon enempää mahdu. Meillä on seitsemän lavaa, joilla on vähän erilainen profiili, ja kaikille niille on riittänyt hyvin yleisöä”, Forstén toteaa ja kiittelee esimerkiksi elektroniseen musiikkiin keskittyneen uuden Red Bull Summer Vibes -lavan tavoittaneen kohderyhmänsä hyvin viime kesänä.

Viime kesänä 20-vuotisjuhliaan viettänyt Qstock palkittiin lokakuussa Music x Media Industry Awards -gaalassa Vuoden festivaali -palkinnolla.

Qstock järjestetään Kuusisaaren ja Raatin alueella Oulussa 26.–27. heinäkuuta 2024.