Ystäviä ja mielekästä tekemistä koululaisten arkeen – Harrastamisen aarrearkku mukana jo 60 koulussa Oulussa

Mukaan halutaan erityisesti oppilaita, joilta puuttuu kokonaan harrastus. Harrastamisen aarrearkkua Oulun kouluissa vauhdittavat muun muassa Ella Pietilä, Irene Räty, Sirpa Vattula ja Pia Leppänen. Kuva: Pia Leppänen

Koulutus

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Tavoite on, että jokainen peruskoululainen löytäisi vähintään yhden maksuttoman harrastuksen koulupäivän lomaan. Lopullisena tavoitteena on lisätä lasten ja nuorten hyvinvointia.

Pohjoisen alueen harrastevinkkari Sirpa Vattula kertoo, kuinka uuden harrastuksen myötä nuori voi löytää ystäviä ja ryhmän, johon tuntee kuuluvansa. Esimerkiksi viikoittainen tapaaminen on yhdistänyt nuoria kuntosalilla.

”Kerran kun treenasimme nuorten kanssa yhdessä soutulaitteissa, yksi nuori sanoi, että olisipa siistiä, kun voitaisiin kaikki soutaa yhdessä kirkkoveneessä,” Sirpa Vattula kertoo.

Hankkeen työntekijät ovat ilahtuneet oululaisten yritysten ja yhteisöjen innokkuudesta lähteä mukaan toimintaan, esimerkiksi kuntosalit ovat mielellään olleet mukana tukemassa ja selvästi huomaa, että yhä useampi ymmärtää, että lasten ja nuorten hyvinvointiin kannattaa satsata, kertovat harrastevinkkarit.

”On hienoa huomata, että myös yrittäjät haluavat edistää nuorten ja lasten parasta, ja tuoda heidän elämäänsä jotain kivaa ja mukavaa”, lisää Vattula.

Jokaiselle jotakin omaa

Tänä vuonna hankkeen pääpaino on viestinnässä ja hankkeen saavutettavuudessa. Lisäksi hankkeessa tavoitellaan löytämään niitä lapsia ja nuoria, jotka eivät vielä harrasta mitään. Harrastamattomien lasten löytämiseksi harrastevinkkarit tekevät yhteistyötä muun muassa koulukuraattorien kanssa.

”Haluamme tarjota jokaiselle mieleisen harrastuksen, ja siksi tarjonta on monipuolista”, sanoo keskisen alueen harrastevinkkari Ella Pietilä.

”Keskeisintä on, että nuori kokee kuuluvansa ryhmään. Toiminnan tavoitteena on matalan kynnyksen harrastaminen, mukavaa yhdessä oloa”, korostaa projektikoordinaattori Irene Räty.

Räty muistuttaa, että yläkoululaiset on haastava ryhmä saada osallistumaan harrastustoimintaan. Hanke pohjautuu lasten ja nuorten kuulemisiin ja heille on tehty erilaisia kyselyjä, mitä he haluaisivat harrastaa.

Sanataiteesta pienkoneiden rassailuun

Eteläisen alueen harrastevinkkari Pia Leppänen kertoo, että nuoret olivat toivoneet myös nukkumista ja lukemista. Siitä syntyi idea perustaa sanataideryhmä, jossa nuoret voivat ottaa päiväunet ja kirjoittamalla jakaa ajatuksiaan.

Eteläisellä alueella animaatio- ja elokuvakerhojen lisäksi pöytäpingis- ja kokkikerhot ovat osoittautuneet tosi suosituiksi. Käsityöryhmissä on syntynyt innostus keppihevosten tekemiseen.

Yläkoulun mopokerhossa tutustutaan mopoilun sääntöihin ja pienkoneiden rassailuun.

”Pelikerhon opettaja on ulkomaalaistaustainen ja hän vetää pelikerhoa englanniksi, siinähän samalla tulee kielten opetusta”, Leppänen kertoo. 

Pohjoisella alueella ovat esimerkiksi Tähtisirkuksen sirkusryhmät täyttyneet nopeasti. Sirkuksen lisäksi ihan uutena lajina on otettu mukaan harvinaisempi tanssiakrobatia. Yläkoululaiset puolestaan innostuivat kuntosaliharrastuksesta niin että, ryhmät täyttyivät tunnin aikana ja toistakymmentä jäi odottamaan varasijalle. Heille on tulossa myöhemmin lisäryhmiä. 

Lisää toimijoita ja ideoita kaivataan

Keskisellä alueella on tehty esimerkiksi teoksia 3D-tulostimella ja saatu samalla kokemusta matematiikan ja robotiikan aihealueita.

”Vedän myös hybridiryhmää eli seikkailukerhoa, jossa harjoitellaan erätaitoja kuten partiossa tai temppuillaan kuten parkourissa ja liikutaan pihalla”, kertoo harrastevinkkari Ella Pietilä.

Oulun peruskouluista hankkeessa mukana on tällä hetkellä 60 koulua. Kerhoja on 200 ja toimintaa järjestetään yhdessä seurojen, yhdistysten, taideoppilaitosten, kansalaisopistojen, asukastupien, yksittäisten asiantuntijoiden, opettajien ja ohjaajien kanssa. Mukaan yhteistyöhön toivotaan uusia toimijoita sekä heidän ideoita.

”Oulun kaupungissa toiminta alkoi pilottihankkeella keväällä 2021 ja parhaillaan valmistetaan uutta hanketta, toiveissa on, että hanke saa jatkoa ja toiminta vakinaistetaan”, kertoo Räty.

Parhaillaan olevaan harrastehankkeeseen on saatu Pohjois-Pohjanmaan aluehallintovirastolta 480 000 euron avustus. 

Harrastamisen aarrearkun linkistä löytyy, mitä kaikkea Oulun kouluissa on tarjolla ja mihin harrasteryhmiin voi ilmoittautua.

Katso video: Harrastamisen Suomen mallin esittelyvideo – tekstitetty suomeksi:

 

 

 

Lue myös