Vesalan Venetsialaiset kokosi kyläläiset yhteen – samalla avattiin uusi Kiiminkijoki-luontopolku

Kyläyhdistyksen nokipannukahvit ja tikkupullat houkuttelivat paikan päälle paljon vierailijoita. Kuva: Sara Pohjola

Koulutus

Julkaistu: Kirjoittaja: Vesalan kuudesluokkalaiset

Jaa sosiaalisessa mediassa:

 

Vesalan Venetsialaiset ovat ylikiiminkiläisten ja oululaisten yhteinen satokauden ja pimenevien iltojen juhla. Sää oli lämmin ja houkutteli väkeä paikalle. Alkuillasta sateli vettä, mutta se ei onneksi haitannut tapahtumaa.

Pienempää väkeä kiinnosti pomppulinnat, onnenpyörä ja paloauto. Lisäksi suosittuja olivat kasvomaalauspiste ja hattarakioski.

Kasvomaalaus oli suosittua.

Tapahtuman kävijöistä reilusti yli puolet olikin lapsia ja nuoria. Rannassa oli mahdollisuus paistaa nuotiolla tikkupullaa, juoda nokipannukahvit sekä tutustua Kiiminkijoki-luontopolkuun.

Toimintojen lisäksi tapahtumassa myytiin makkaraa, lakuja sekä kanttiinissa kahvia ja kahvileipää. Lisäksi myynnissä oli paikallisen Jokitilan tuoreita avomaankasviksia. Illan päätteeksi luvassa oli ilotulitus ja kokko.

Ilotulitus oli tapahtuman kohokohta.

Haastattelimme illan aikana muutamia vierailijoita ja kyselimme heiltä illan tunnelmia.

”Mukavinta on, kun pienet lapset käyvät paloautolla ja tapahtuman yhteisöllisyys,” kertoo palomies Pekka Siltakoski.

Pekka Siltakoski esitteli tapahtumassa paloauton kalustoa.

Hän ja muut paikalla olleet sopimuspalokuntalaiset esittelivät kalustoa ja paikalla oli myös mahdollisuus harjoitella alkusammutusta.

Lapset pitivätkin pisteestä.

”Kivointa oli ammunta paloauton vesiletkulla,” kertoo Anni Kemppainen.

Samaa mieltä oli myös Eeli Pohjola.

”Kivointa oli paloauto.”

Tapahtuma sai paljon kehuja paikalla olleelta yleisöltä.

”Hieno tapahtuma, jossa on monipuolista ohjelmaa ja paljon eri toimintoja. Yhteisöllinen tapahtuma, jossa ihmiset saa viettää aikaa yhdessä”, tapahtumaa järjestämässä ollut Perttu Hämäläinen kuvailee.

Kuudesluokkalaiset haastattelivat muun muassa Perttu Hämäläistä, joka oli tyytyväinen tapahtuman ilmapiiriin.

”Mukavinta oli lakut, ja tapahtuma oli super kiva!” Avella Lehto tiivistää tapahtuman lasten näkökulmasta.

Vesalaan avattiin myös luontopolku

Luontopolku avattiin Vesalan venetsialaisten yhteydessä. Paikanpäälle kerääntyi katsomaan paljon perheitä ja kyläläisiä. Sää oli avajaisissa pilvinen, mutta poutainen. Polulla kulkeminen on kaikille täysin ilmaista.

Haastattelimme opettaja Sanna Mäkelää. Kiiminkijoki-luontopolku on osa Sannan ympäristökasvattajan opintoja. Polun tavoitteena on tarjota nuotiopaikan yhteydessä lisää tekemistä perheille ja kouluille. Polkuun tulee myöhemmin kylttejä myös Tervasautiolle ja Juopulinkoskelle.

Polulla on tietoa Kiiminkijoesta, kestävästä kehityksestä sekä kalastuksesta. Se on tehty yhteistyössä Reki-Vesalan asukkaiden, Ylikiimingin koulun ja Ylikiimingin kalastuskunnan kanssa.

Haastattelimme myös kolmea luontopolun tekijää. He olivat Väinö, Iida ja Estella Vesalan 4. luokalta. Kaikki neljännen luokan oppilaat ovat rakentaneet luontopolkua yhdessä Sanna-opettajan kanssa.

He ovat tehneet vesitutkimuksia, rakentaneet lauttoja, tutkineet vedenkiertokulkua, piirtäneet hiilillä kaloja, maalanneet tauluja ja lakanneet kylttejä. Heidän mielestään Steam-projektissa parasta on se, että saa tehdä kaikenlaisia juttuja ryhmässä.

Lauantain tapahtumassa polulla oli myös Vesalan 4. luokan tekemää taidetta Kiiminkijoen kalalajeista.

Kiiminkijoki-luontopolku sijaitsee Ylikiimingin koulun Vesalan yksikön nuotiopaikalla. Tapahtumailtana paikan päällä vieraili yli 200 osallistujaa.

Vesalan 4. luokan oppilaat Iida Haapalainen, Estella Kovaniemi sekä Väinö Pehkonen viettivät lauantai-iltaa ja esittelivät polkua opettajan apuna.

Työryhmä: Emilia Kokko, Milena Myllyoja, Minea Lehto, Fiona Tiirola, Onni Nylander ja Sara Pohjola. Kuvat: Sara Pohjola, Iisa Pohjola ja opettaja Sanna Mäkelä