Uniikkia Oulusta -tiedesarjan osa 2: Miten Venäjästä tuli Venäjä?

Uniikkia Oulusta -tiedesarjan nauhoituksissa historian professori Kari Alenius ja studioisäntä Juho Karjalainen. Kuva: Oulun yliopisto / Anna-Maria Hietapelto

Koulutus

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Uniikkia Oulusta -tiedesarjan toisessa jaksossa Miten Venäjästä tuli Venäjä? on haastateltavana on historian professori Kari Alenius.

Venäjä valtasi Ukrainaan kuuluvan Krimin niemimaan 2014 ja jatkoi valloitustaan hyökkäämällä itsenäiseen naapurimaahansa 24. helmikuuta 2022. Venäjä havittelee kaikkien sille historiassa kuuluneiden alueiden palauttamista hallintaansa.

Mitä on venäläinen suurvalta-ajattelu? Millainen naapuri Venäjä on historiallisesti ollut? Mitä se valloituspyrkimyksillään tavoittelee? Ja tiedätkö, miksi Oulun Toripolliisin kaveriksi voisi hyvin seisottaa myös Tšingis-kaanin patsaan?

Historian professori Kari Alenius tuntee Venäjän valtiollista kehitystä ja venäläistä suurvalta-ajattelua. Hän avaa sarjan jaksossa Venäjän suurvaltapyrkimyksiä, mielipidevaikuttamista ja median roolia mielikuvien välittäjänä.

Uniikkia Oulusta on tiedesarja, jossa Oulun yliopiston tutkijat kertovat ajankohtaisesta tutkimuksestaan. Jaksoissa vieraillaan myös kiehtovissa tutkimusympäristöissä. Studio-osuudet on nauhoitettu Linnanmaalla Oulun yliopiston Studio Lipastossa. Sarjan jaksot julkaistaan myös Mun Oulussa.

Uusia jaksoja julkaistaan yliopiston YouTube-kanavalla kerran viikossa kesäkuulle asti.