Toivon Agenda -tapahtuma tuo lapsille ja nuorille tietoa kestävyydestä, kuluttamisesta ja välittämisestä

Toivon Agenda -tapahtuman ohjelmaan kuuluu muun muassa Soivan Siilin konsertti päiväkoti-ikäisille järjestettävässä kakarakeskiviikkotapahtumassa Hupisaarten puistossa. Kuva: Jaani Föhr

Koulutus

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Toivon Agenda -tapahtuman ajatuksena on tuoda esiin YK:n Agenda 2030 -tavoitteita ja vaikuttaa lasten, nuorten ja kasvattajien tietoihin, taitoihin ja asenteisiin kestävyydestä, kuluttamisesta ja välittämisestä.

Osa tapahtumista on paikan päällä tapahtuvia, ja livestriimin kautta voi osallistua mistä tahansa päiväkodista tai koulusta. Striimeihin ja työpajoihin osallistuu tuhansia oppilaita.

Oulussa tapahtuma näkyy muun muassa jo perinteisenä kilpasoutuna, jossa taistellaan Oulujoen kuninkuudesta. Koulut soutavat soutulaitteilla toisiaan vastaan, ja tilannetta voi seurata reaaliaikaisesti Motiliike.fi-pelialustalla. Kaikkien koulujen soutumatkat muutetaan kilowattitunneiksi. Oulun Energia on luvannut ostaa yhdessä tuotetun soutuenergian, jolla hankitaan puuntaimia istutettavaksi. Istutuskumppaniniksi on lupautunut Oulun Infra.

Viime vuonna soudettiin yhdessä 1000 puuntainta, nyt tavoite on vielä kovempi. Mukaan on ilmoittautunut ennätysmäärä kouluja ja oppilaita, 13 koulua ja noin 4000 oppilasta. Viime vuoden soudetut taimet istutetaan 24.5. klo 8.30–14.30 Kaukovainiolle. Puita istuttamassa on 100 koululaista.

Tapahtuman paneelikeskusteluissa pohditaan muun muassa sitä, minkä näköinen nuorten kestävä tulevaisuus on ja millaisia päätöksiä Oulun täytyy tehdä tämän saavuttamiseksi. Oulun nuorisovaltuusto ONE järjestää tiistaina 23.5. klo 10.15–11.00 paneelikeskustelun, johon osallistuu nuoria ja alan asiantuntijoita. Paneelissa käsitellään kestävyyttä ympäristön, sosiaalisuuden, talouden ja etenkin nuorten näkökulmasta.

Pohjoisen Suomen huippupoliitikot kertovat lapsille ja nuorille ajatuksiaan ihmiskunnan tärkeimmästä asiakirjasta keskiviikkona 24.5. klo 10.15–11.

Hupisaarten kesäteatterilla järjestetään tiistaina 23.5. klo 12–13.30 Toivon Agendan livetapahtuma, joka on tarkoitettu 5.–6.-luokkalaisille, yläkoululaisille ja lukiolaisille. Ohjelmassa on maailmanparannuslauluja ja tähtivieraana räppäri Stepa. Mukana on 350 oppilasta.

Päiväkoti-ikäisille on tarjolla seuraavana päivänä 24.5. Kakarakeskiviikko Hupisaarten puistossa kello 9.30–11. Ohjelmassa on muun muassa Soivan Siilin konsertti kesäteatterilla. Toimintapisteillä lapset kohtaavat YK:n Agenda 2030 -tavoitteet esimerkiksi tutkimalla uusiutuvaa energiaa, liikkumalla lennokkaasti ja pohtimalla suvaitsevaisuutta sekä sitä, miten toimii kiva kaveri. Soivan Siilin konserttiin on tulossa 300 osallistujaa, ja toiminnalliseen osuuteen Alaköökin läheisyydessä osallistuu 200 lasta ja aikuista.

Toivon Agenda-tapahtuman järjestävät yhteistyössä Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalvelut, Opetushallitus, Pohjois-Suomen ja Itä-Suomen aluehallintovirastot, useat Suomen kaupungit ja kunnat, Oulun yliopisto, UnescoASPNet-kouluverkosto sekä kouluja ympäri Suomea.

Toivon Agenda -tapahtuman koko ohjelma löytyy Sivistyksen supervoimia -sivustolta.