Oulussa on otettu käyttöön Puhu suomea -sovellus kielen oppisen tueksi

Sisko Brunni ja Anne Koskela esittelivät Puhu Suomea -sovellusta Linnanmaa-picnicissä viime toukokuussa. Kuva: Riikka-Maija Gardemeister

Koulutus

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Suomen kielen oppimisen tukemiseen on julkaistu uusi mobiilisovellus. Oulun yliopiston suomen kielen oppiaineen, Kieli- ja viestintäopintojen keskus Linguan ja Oulun kaupungin monikulttuurikeskus Villa Victorin yhteistyössä kehittelemän sovelluksen avulla suomenoppija voi harjoitella kielitaitoaan.

Sovellusta voi käyttää aidoissa kommunikointitilanteissa yliopistolla ja Oulun kaupungin keskusta-alueen asiointipaikoissa. Sovelluksen teknisestä toteutuksesta ovat vastanneet Oulun yliopiston tietotekniikan opiskelijat ja sovellusten toteuttamiseen erikoistunut Punos Mobile.

Ilmaisen Puhu suomea -sovelluksen voi ladata Play-kaupasta. Sovelluksesta voi nähdä listan niistä asiointipaikoista, jotka ovat mukana toiminnassa. Paikkoja ovat muun muassa yliopiston pääkirjasto ja eri ravintolat. Asiointipaikat näkyvät myös kartalla.

Apua käytännön tilanteisiin

Sovelluksen toiminnan lähtökohtana on aluillaan olevan kielitaidon käyttäminen todellisissa asiointitilanteissa.  Sovellusta käytettäessä kielenoppija käyttää asioidessaan suomea joko itsenäisesti tai sovelluksesta löytyvien valmiiden fraasien avulla.

Fraasit voi halutessaan myös kuunnella. Asiointitilanteen lopuksi oppija voi lukea paikassa esillä olevan QR-koodin ja näin kuitata asiointinsa puhelimen muistiin.

Tietyillä kielikursseilla asiointipaikoissa vierailu voi olla osa kurssisuoritusta. Sekä kielenoppijat että eri organisaatiot, jotka tarjoavat suomen kielen koulutusta, voivat ottaa sovelluksen vapaasti käyttöönsä. Tällä hetkellä sovellus on saatavilla vain Play-kaupassa.

aplikaatiokaavio

Tältä näyttää Puhu suomea -aplikaatio.