Laanilan lukiolaiset vapaaehtoistyössä – vuorovaikutus tuo iloa ja merkitystä sekä nuorille että senioreille

Laanilan lukiolaiset Nuutti Saukkonen ja Anton Männistö päiväkävelyllä Maila Liukkosen ja Aili Karhun kanssa. Kuva: Tiina Fredriksson

Koulutus

Julkaistu: Kirjoittaja: Helena Eskola, Tiina Fredriksson, Jonna Svartström

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Viime viikolla Laanilan lukiossa järjestettiin erityinen tapahtuma, jossa opiskelijat osallistuivat vapaaehtoistyöhön. He vierailivat lähiseudun päiväkodeissa, alakouluissa, vanhusten hoiva- ja palvelutaloissa, seurakuntakeskuksissa, asukastuvilla, Vuolle talolla, Hope ry:ssä, Vastaanottokeskuksen tukiyhdistyksellä, Pohjois-Suomen sovittelutoimistossa sekä useissa opiskelijoiden itse hankkimissa työskentelypaikoissa. Tavoitteena oli kohdata eri-ikäisiä ihmisiä ja tehdä hyvää.

Laanilan lukion vapaaehtoistyön päivä oli täynnä yhteisöllisyyttä, vuorovaikutusta ja läsnäoloa. Opiskelijat soittivat musiikkia ikäihmisille, kuuntelivat heidän tarinoitaan, pesivät ikkunoita, leipoivat piirakkaa, tekivät pihatöitä ja ulkoilivat yhdessä.

Laanilan lukio haluaa edistää hyvinvointia ja erilaisten ihmisten kohtaamista. Senioreiden kanssa työskentely laajentaa sekä nuorten että vanhusten elämänpiiriä, ehkäisee yksinäisyyttä ja masennusta sekä parantaa mielialaa ja toimintakykyä tavalla, jota hyvinvointialueet ja kunnat eivät pysty yksinään asukkailleen tarjoamaan.

Joukko nuoria tekee kevättöitä pihalla.

Laanilan lukiolaiset tekivät pihatöitä Metsolan Hovissa. Kuva: Tiina Fredriksson

Opiskelijat Lilja Vahteri ja Wiivi Palokangas ovat osallistuneet senioriyhteistyöhön Hintassa Metsolan Hovissa koko ensimmäisen lukiovuotensa ajan.

”Itse lähdin vapaaehtoistyöhön, sillä halusin auttaa muita. Vapaaehtoistyö voi auttaa kehittämään empatiaa ja ymmärtämään erilaisia elämäntilanteita. Ja mikä parasta, se tuo itselle hyvän mielen ja tunteen siitä, että teet jotain merkityksellistä!” pohdiskelee Wiivi.

“Lähdin mukaan vapaaehtoistyöhön, koska se antaa mahdollisuuden tutustua uusiin ihmisiin ja kuulla heidän tarinansa. Yhteinen aika vähentää vanhusten yksinäisyyttä ja tuo iloa heidän päiviinsä. Se tuo itselle tunteen, että tekee jotain tärkeää, ja ilahduttaa myös itseäni”, toteaa puolestaan Lilja.

Iäkäs nainen ja kaksi nuorta miestä keskustelevat olohuoneessa.

Opiskelijat Antti Jussinniemi ja Aapo Hämäläinen keskustilevat elämästä Salme Hohtovirran kanssa. Kuva: Tiina Fredriksson

“Olen itse jo 94-vuotias, mikä hieno kokemus olikaan keskustella näiden 17-vuotiaiden nuorten miesten kanssa! Nuoret ja vanhat sukupolvet yhdessä – mikä sen parempaa”, iloitsi Salme Hohtovirta kohtaamistaan Antti Jussinniemen ja Aapo Hämäläisen kanssa.

“Pihatyöt ja kesän odotus etenivät nyt vauhdilla, kun saimme 12 reipasta nuorta avuksemme risusavottaan ja haravointiin”, Raija Holtinkoski kiitteli vuolaasti, “Lisäksi kesän ensimmäiset grillimakkaratkin maistuivat tarmokkaalle talkooväelle.”

Olen itse jo 94-vuotias, mikä hieno kokemus olikaan keskustella näiden 17-vuotiaiden nuorten miesten kanssa! Nuoret ja vanhat sukupolvet yhdessä – mikä sen parempaa?
Salme Hohtovirta

Kolme Laanilan oppilasta piti ikäihmisten ryhmän toivemusiikin kuunteluhetken Vuolle-talolla. ”Olisi ollut kiva soittaa heille meidän omaakin mielimusiikkiamme”, pohti Nooa Marjamaa musiikkihetken jälkeen. Sen jälkeen he putsasivat yhteisölliset viljelylaatikot, joissa opiskelijat ja eri-ikäiset Vuolle Setlementin asiakkaat viljelevät kesän tullen.

”Oli kiva kuulla tarinoita toivekappaleiden jälkeen. Minunkin isovanhempani olisivat varmasti kiinnostuneita tuollaisesta toiminnasta”, tuumasi Sampo Lindroth. Nooa Marjamaa muisti osallistuneensa skeittiparkkien rakentamiseen vapaaehtoisesti ja Lenni Perkkiö kertoi toimineensa kummioppilaana.

Kaksi nuorta naista ojentaa pellillisen mustikkapiirakkaa iäkkäälle naiselle.

Laanilan lukiolaiset Lilli Ervasti ja Sini Häyrinen pesivät ikkunoita, leipoivat mustikkapiirakkaa ja kahvittelivat Aune Heikkisen kanssa. Kuva: Tiina Fredriksson

Koimme mieleenpainuvan aamupäivän Vuolle Setlementin ryhmissä.  “Kaikki sujui hienosti. Kiitos Laanilan lukiolle tästä mahdollisuudesta. Olemme ehdottomasti mukana myös ensi vuonna”, kommentoi Annukka Oksman-Hiukka Vuolle Setlementin hyvinvointipalveluista ja Vapaaehtoistoiminnan VARES-verkostosta.

“Seniorit saivat mukavan ulkoilukokemuksen nuorten avustuksella. Reippaita nuoria. Kiitos heille!” kuului toinen palaute Vesperkodin yhteistyöstä vastanneelta ODL:n keikkavapaaehtoistoiminnan koordinaattorilta Tuula Karvoselta.

Opiskelijat saivat kiitosta myös käyttäytymisestään. “Nuoret olivat niin kohteliaita ja fiksuja. Mielellämme jatkamme tätä yhteistyötä!” iloitsi Hope ry:n Tuija Heikkinen.

Nuori nainen työntää pyörätuolissa olevaa iäkästä naista.

Opiskelijat ulkoilivat yhdessä Hoivatien Vesperkodin asukkaiden kanssa. Kuva: Mari Luttinen

Vapaaehtoistyöpäivällä on Laanilan lukiossa pitkät perinteet, ja sen toteuttamista on jatkettu opiskelijoiden positiivisen palautteen myötä. Nyt toteutettu päivä vastasi moniin pyyntöihin ja toiveisiin. Ennen kaikkea opiskelijat saivat kokea vuorovaikutuksen, läsnäolon merkityksen ja tärkeyden. Tämä nousi esiin myös opettajien opiskelijoille pitämässä puheessa, jossa koottiin yhteen päivän antia:

Kannustamme teitä kiittämään itseänne siitä, miten suuren panoksen olette antaneet kohtaamillenne ihmisille: sinä, joka leikit lasten kanssa päiväkodissa; sinä, joka autoit koululaisia; sinä, joka juttelit vanhukselle; ja sinä, joka hymyilit ja olit positiivisella asenteella kohtaamassa uusia kokemuksia ja ihmisiä.

Ethän unohda, miten merkityksellinen juuri tuo hetki oli. Loit uuden yhteyden, josta jäi jälki sekä sinulle että toiselle. Tekemällä ja kokeilemalla eri asioita määrittelet myös samalla, kuka sinä itse olet ja mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä. Filosofi Frank Martela on todennut: “Usein elämän merkitys voi syntyä siitä, että tekee itselleen merkityksellisiä asioita ja tekee itsensä merkitykselliseksi muille”. Elämässä asioita voi toteuttaa monella tapaa: uteliaasti tai uneliaasti, innostuneesti tai välinpitämättömästi, yrittämällä tai lamaantumalla. Tänään olemme toimineet rakkaudella. Kiitos Laanilan lukio.

 

Kirjoittajat ovat Laanilan lukion opettajia.