Korjataan pallo itse – Oulu mukana Porin SuomiAreenalla kestävän tulevaisuuden teemoilla

Viki Kaijanen (vas.) ja Siiri Sundqvist odottavat Porin-reissulta itse kaupungin ja Yyterin lisäksi, että pääsevät puhumaan nuorten asioista oikeasti, oikealla nimellä ja rohkeasti. Kuvat: Jussi Tomberg

Koulutus

Julkaistu: Kirjoittaja: Satu Fränti

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kaakkurin koulun oppilaat Viki Kaijanen ja Siiri Sundqvist ovat jännän äärellä juhannuksen jälkeisellä viikolla – he juontavat SuomiAreenan keskustelua Porissa. Oulun kaupungin järjestämän paneelikeskustelun teemana on ”Korjataan pallo itse”. Keskustelussa pohditaan, voidaanko viheliäisetkin ongelmat kohdata ja ratkaista koulutuksen avulla ja yhdessä tekemällä.

Oulun kaupunki on mukana yhteiskunnallisella keskustelufestivaalilla SuomiAreenalla Porissa 25.–28. kesäkuuta. Oulun teemoina ovat Steam-oppiminen ja Kestävän tulevaisuuden opinvirta. SuomiAreena muodostuu keskustelutilaisuuksista ja Kansalaistorista, ja Oulu on mukana molemmissa.

Torstaina SuomiAreenan teemoina ovat vihreä siirtymä, energia, koulutus ja kiertotalous. Tuolloin kello 17–17.45 on Oulun kaupungin järjestämä paneelikeskustelu teemalla ”Korjataan pallo itse”.

Kestävyys vaatii osaamista ja arvoja. Koulun tehtävänä on kasvattaa osaajia ja ekososiaalisesti sivistyneitä yksilöitä ja yhteisöjä.
Kestävän tulevaisuuden kehittäjäopettaja Jussi Tomberg

Kestävän tulevaisuuden kehittäjäopettaja Jussi Tomberg perustelee Oulun teemaa näin:

”Voisiko kestävä tulevaisuus syntyä yhdessä tekemällä, kokeilemalla ja innostumalla? Meille ei ole tulossa lähiaikoina ihmeopetussuunnitelmaa, joka muuttaisi totaalisesti toimintakulttuurin ja saisi meidät kaikki heti sitoutumaan kestävään siirtymään ja toimimaan yhden planeetan rajoissa. Meidän pitää tehdä se itse. Kestävyys vaatii osaamista ja arvoja. Koulun tehtävänä on kasvattaa osaajia ja ekososiaalisesti sivistyneitä yksilöitä ja yhteisöjä. Kestävä tulevaisuus ja Steam-pedagogiikka lyövät kättä kokeillen, värkäten ja yhdessä tekemällä.”

Tyttö, poika ja heidän keskellään mies shortseissa poseeraavat.

Syksyllä 9. luokan Kaakkurin koulussa aloittavat Viki Kaijanen (vas.) ja Siiri Sundqvist ovat oppilaskunnan hallituksen jäseniä. ”Olimme oppilaskunnassa kioskissa, kun rehtori-Matti kysyi meitä mukaan Poriin.” Kuvassa keskellä rehtori Matti Ahola.

Tulevat yhdeksäsluokkalaiset Viki Kaijanen ja Siiri Sundqvist toimivat yhdessä Jussi Tombergin kanssa paneelin juontajina. Teema kiinnostaa nuoria, ja osallistumalla he haluavat saada nuorten ääntä kuuluville.

”Ilmastonmuutos huolettaa ja pitäisi saada myös suuret valtiot heräämään tähän teemaan. Onko meille enää luontoa ollenkaan, kun kaikkialle rakennetaan vain kauppakeskuksia”, Sundqvist pohtii.

”Paneelin teemat ovat itselle vielä hieman outoja, siksi minua kiinnostaa tutustua niihin. Ja tietysti mietityttää, että millainen tulevaisuus meitä odottaa?” Kaijanen kertoo.

Paneelin puhujina ovat oululaisen Kaakkurin koulun rehtori Matti Ahola, kansanedustaja Li Andersson, Oulun yliopiston dosentti Sari Harmoinen, BIOS-tutkimusyksikön ympäristöfilosofian ja ympäristöpolitiikan tutkija Ville Lähde sekä steam-koordinaattori Paula Vorne Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalveluista.

Paneelikeskustelut voi katsoa maksutta paikan päällä Porissa sekä suorana lähetyksenä tai tallenteena MTV Katsomossa.

Oululla oma teltta Kansalaistorilla

Oulu on mukana omalla teltallaan myös Kansalaistorilla Porin torilla joka päivä. Oulun teltalla voi tutustua Steam-pedagogiikkaan ja Kestävän tulevaisuuden opinvirtaan käytännönläheisellä tavalla.

Teltalla on mukana teemaan sopivasti myös oululainen FabPatch-vaatelaastari.  Voit suunnitella oman vaatelaastarisi tai osallistua FabPatchin korjausstudioon keskiviikkona ja torstaina. Ei muuta kuin rikkinäinen vaate tai asuste mukaan ja korjaat sen uuteen uskoon.

Jussi Tomberg kutsuu oululaisia paikan päälle.

”Jos tulet Poriin, tulehan moikkaamaan ja porisuttamaan oululaisia teltalle!”