Julkkislääkäri Atte Virolainen vieraana Haukiputaan ja Ritaharjun kouluissa: ”Kiusaaminen voi johtaa jopa päihteiden käyttöön”

Lääkäri-Attea oli katsomassa tupa täynnä kuuntelijoita. Atte Virolaisen viestit nuorille pohjautuvat paljolti hänen omiin kokemuksiinsa. Kuvat: Susanna Kauppinen

Koulutus

Julkaistu: Kirjoittaja: Susanna Kauppinen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Somesta tuttu Lääkäri-Atte eli Atte Virolainen, puhui vastikään Haukiputaan ja Ritaharjun koulujen 6.–9.- luokkalaisille oppilaille päihteistä ja rikollisuudesta sekä kiusaamisen vaikutuksista päihteiden käyttöön.

Atte Virolainen on itse ponnistanut lääkärinuralle haastavista kotioloista vanhempien päihdeongelman vuoksi. Hänellä ei ollut nuorena tulevaisuuden suunnitelmia, eikä uskoa omiin kykyihin. Yläkoulussa Atte ei uskaltanut haaveilla yliopistossa opiskelemisesta – olihan opinto-ohjaaja sanonut hänelle, että hänen näytöillään mikään pitkä ja vaikea koulutus ei tule kysymykseen.

21-vuotiaana Atte kuitenkin pääsi opiskelemaan palomieheksi, ja 27-vuotiaana lääketieteelliseen tiedekuntaan. Nyt hän toimii vankilalääkärinä ja Suomen ensimmäisenä somelääkärinä.  Oman elämäntarinansa myötä Atte kannusti nuoria löytämään oman supervoimansa ja vahvuutensa, joita jalostaa eteenpäin.

Virolainen havainnollisti oppilaille, miten sähkötupakkateollisuus markkinoi sähkötupakkaa eli vapea nuorille hyvin aggressiivisesti etenkin TikTokissa, jotta uudesta sukupolvesta kehittyy nikotiiniriippuvaisia.

”Tällä hetkellä valitettavasti näyttää siltä, että sähkötupakkateollisuus on onnistumassa tavoitteessaan.”

Omakohtaisia kokemuksia

Atte Virolainen korosti nuorille, ettei nikotiini tuo lisäarvoa elämään, vaan aiheuttaa uusia ongelmia nopeasti kehittyvän riippuvuuden lisäksi.

Hän kertoi oppilaille katuvansa 12-vuotiaana aloittamaansa nikotiinin käyttöä ja kuvasi heille käytön lopettamiseen liittyneitä hankalia vieroitusoireita.

”Sähkösavukkeissa on useita terveydelle haitallisia aineita eikä pitkäaikaisen käytön terveysvaikutuksia vielä täysin tunneta. Sähkösavukkeen neste sisältää muun muassa höyrystettynä keuhkoille vaarallista kasvimyrkkyä, glyserolia sekä hermomyrkkynä tunnettua lyijyä, joka vaikuttaa aivojen kehitykseen ja heikentää älykkyyttä. Kiinassa valmistetut sähkösavukkeiden nesteet ja tuotteet ovat pääosin huonolaatuisia ja voivat pahimmillaan räjähtää aiheuttaen kasvovammoja”, hän valisti.

Huumeiden taustalla koulukiusaamista

Lääkäri-Atte korosti, että nuorten kannattaa tarkkaan miettiä, mihin lähtee mukaan. Kouluterveyskyselyn mukaan sähkötupakan ja nuuskan käyttö sekä kannabiksen suosio on lisääntynyt, kun tupakan ja alkoholin käyttö puolestaan on vähentynyt.

”Ahdistus ei katoa päihteiden käytöllä vaan aiheuttaa riippuvuutta ja ahdistuksen lisääntymistä. Päihteiden käytöstä saatava hetkellinen apu mielialaongelmiin on valheellista johtaen uusiin ongelmiin. Huumekokeilu on aina riski, koska yli 50 prosenttia riippuvuudesta on geneettistä.”

Päihde- ja vankilalääkärinä Atte Virolainen on kuullut useista potilastapauksista, joissa huumeiden käytön taustalla on koulukiusaamista. Hän puhuukin mieluummin kouluväkivallasta kuin koulukiusaamisesta, koska kiusaaminen on väkivaltaa ja aiheuttaa kiusatulle hyvin pahaa oloa.

”Toivon koko sydämestäni, että kukaan ei kiusaa yhtään ketään. Sillä voi olla hyvin pitkäaikaiset seuraukset niin kiusatulle kuin kiusaajalle.”

Lääkäri-Attea voi seurata Instagramissa ja muissa somekanavissa: @laakari.atte