Hiukkavaaran koululle kunniamaininta luurivapaan ajan edistämisestä

Hiukkavaaran koulun kulttuurissa on monelle koululle opittavaa, sillä luurivapaus ei perustu rajoittamiseen vaan mahdollisuuksien tarjoamiseen. Kuvituskuva: Mostphotos

Koulutus

Julkaistu: Kirjoittaja: Satu Fränti

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Hiukkavaaran koulu on saanut kunniamaininnan luurivapaan ajan edistämisestä. Opetushallitus jakaa vuosittain Cygnaes-palkintoja ja kunniamainintoja eri kouluille.

Opetushallituksen jakamalla vuoden 2023 Cygnaeus-palkinnolla haluttiin palkita henkilöitä, yhteisöjä ja toimintamalleja, jotka edistävät kasvokkain kohtaamista ja luurivapaata aikaa. Palkinnon jakoi Educa 2024 -messuilla Opetushallituksen pääjohtaja Minna Kelhä.

Varsinaisen Cygnaeus-palkinnon sai partiolippukunta Käpylän Kuksat, jonka toiminta on heidän alueellaan yksi harvoja luurivapaita linnakkeita. Hiukkavaaran koulun oli yksi kilpailun finalisteista ja sai kunniamaininnan.

Hiukkavaarassa tarjotaan mahdollisuuksia

Hiukkavaaran koulun kulttuurissa on monelle koululle opittavaa: luurivapaus ei siellä perustu rajoittamiseen vaan mahdollisuuksien tarjoamiseen. Tavoitteena on ollut tarjota oppilaille yksilöinä ja toinen toistensa kanssa niin paljon mielekästä tekemistä, että teknologian viehätysvoima kalpenee. Tässä on myös onnistuttu.

“Olemme tehneet sitkeästi työtä kännykkäriippuvuuden vähentämiseksi. Olemme todella ylpeitä sekä tekemästämme työstä että palkintoehdokkuudesta”, Hiukkavaaran koulun rehtori Anne Moilanen sanoo.

Luurittomuuden aikaansaama yhteisöllisyys on Hiukkavaaran koulussa näkynyt muun muassa siten, että nuoret juttelevat enemmän keskenään, touhuavat välitunneilla yhdessä, liikkuvat enemmän yhdessä ja pelaavat vapaahetkinä erilaisia pelejä. Kaikki tämä lisää yhteenkuuluvaisuuden tunnetta sekä yhteisöllisyyttä. Hiukkavaarassa on luotu säännöt kännykkäriippuvuuden vähentämiseksi, ja näistä linjauksista myös pidetään yhdessä kiinni.

“Meille on tärkeää, että talon aikuiset noudattavat samoja linjauksia oppilaiden kanssa. Siksi keskustelemme asioista paljon yhdessä. Tämä luo yhteisöllisyyttä myös koko työyhteisöön.”

Hiukkavaaran koulun lisäksi kunniamaininnan saivat myös Aseman koulun henkilökunta Urjalasta sekä Paimion Jokelan koulun oppilaat, opetus- ja kasvatushenkilöstö, oppilashuollon ammattilaiset ja vanhempainyhdistys.

Opetushallitus on jakanut Cygnaeus-palkintoa vuodesta 1981 alkaen, jolloin Kouluhallitus perusti palkinnon kunnioittamaan Suomen oppivelvollisuusisän Uno Cygnaeuksen (1810–1888) muistoa.