Visit Oulu selvitti kaupunkiin tulevan matkailijan profiilin – seuraavaksi tarvitaan lisää vetovoimaa

Ouluun tuleva on usein opiskelija, ja eläkeikäisiä kaupunkiin saapuu muihin kotimaan kohteisiin verrattuna vähemmän. Kuva: Mostphotos

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun Matkailun teettämässä ja Tutkimus- ja analysointikeskus Oy:n tuottamassa Kotimaan matkailu -tutkimuksessa määritettiin Oulun seudulla vierailevien matkustajaprofiileja.

“Meille on tärkeää ymmärtää, keitä ovat ne ihmiset, jotka tänne tulevat, jotta tiedämme, kuinka kehittää alueen matkailupalveluita tulevaisuudessa. Tutkimuksen tulokset vahvistivat ajatustamme siitä, että Oulu on ennen kaikkea tapahtumakaupunki, jossa luonnon läheisyydellä on tärkeä rooli”, sanoo Oulun Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Yrjötapio Kivisaari.

”Tapahtumat tuovat siis Ouluun lisää vetovoimaa, ja kesä 2022 onkin täällä kaikkien aikojen tapahtumakesä”, hän lisää.

Pidempi aika tavoitteena

Alueelle tulevat turistit voidaan jakaa matkustussyiden perusteella kolmeen ryhmään: luontoliikkujiin, tapahtumakävijöihin sekä ravintola- ja ostostarjonnasta kiinnostuneisiin nautiskelijoihin. Oulun seudulle tullaan eniten vierailemaan tuttavien ja sukulaisten luona.

Tutkimuksen mukaan tyypillisin vierailuaika on kaksi vuorokautta. Keskimääräistä useampi alueelle tuleva on opiskelija, ja eläkeikäisiä matkustajia on muihin kotimaan kohteisiin verrattuna vähemmän.

“Meillä on tavoitteena, että matkustajat viipyisivät Oulussa pidemmän aikaa, joten tänne täytyy saada lisää vetovoimaa ja matkustajia kiinnostavaa tekemistä”, Kivisaari sanoo.

Matkailulle suunnitelma

Tutkimuksessa selvitettiin myös sitä, minkälaisen digitaalisen ostopolun kautta matkailijat löytävät alueelle ja matkailupalveluiden äärelle. Uusien verkkosivujen kautta pyritään parantamaan matkailutuotteiden ostettavuutta ja löydettävyyttä.

“Matkailijat haluavat löytää ja ostaa palvelut helposti yhdestä osoitteesta. Loman suunnittelu ei saa olla stressiä aiheuttava toimenpide, vaan sen pitäisi olla yhtä helppoa ja hauskaa kuin itse lomailu”, Kivisaari tähdentää.

Oulun Matkailu, yhteistyössä BusinessOulun ja verkostonsa yli 80 matkailutoimijan kanssa, lähtee toukokuusta alkaen kehittämään matkailun master-suunnitelmaa, jonka tavoitteena on muodostaa alueen matkailulle tiekartta vuoteen 2030 saakka.

“Tällä työllä tähdätään siihen, että vahvuuksiamme hyödyntäen lisäämme matkailun aluetaloudellisia vaikutuksia. Tämä kehittämistyö tukeutuu vahvasti Oulu2026 kulttuuripääkaupunki -hankkeeseen”, Kivisaari paljastaa.

Lue myös