Veteraanit kutsuvat kävelemään kansainvälisenä rauhanpäivänä – Oulun rauhankävely on kansallinen päätapahtuma

Veteraanien rauhankävely on vuosittain järjestettävä tapahtuma. Kuva on otettu viime vuoden rauhankävelyn aikana Oulussa. Kuva: Henry Helakorpi

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Veteraanien rauhankävely järjestetään Oulussa ja myös muualla Suomessa keskiviikkona 21. syyskuuta, joka on kansainvälinen rauhanpäivä. Oulun Seudun Rauhanturvaajat ry järjestää tapahtuman Oulussa. Se on yksi Suomen Rauhanturvaajaliiton järjestämistä Kansa kävelee -tapahtumista, ja Oulun tapahtuma on nyt valtakunnallinen päätapahtuma.

Rauhanpäivän ohjelma alkaa Oulussa Torinrannassa kello 12.30 Lapin sotilassoittokunnan esityksellä. Tervetulotoivotukset esitetään kello 13 alkaen.

Onni Toljamo esittää tervehdyssanat Suomen käymien sotien veteraanien puolesta, Kainuun Prikaatin apulaiskomentaja, eversti Ari Lehmuslehti Suomen puolustusvoimien puolesta ja puheenjohtaja, kenraalimajuri evp. Jorma Ala-Sankila esittää Suomen Rauhanturvaajaliiton tervehdyksen, minkä lisäksi tilaisuudessa esitetään Oulun kaupungin tervehdys.

Tilaisuuden vetäjinä toimivat Oulun Seudun Rauhanturvaajat ry:n kunniapuheenjohtaja, opistoupseeri evp. Timo Heikkinen ja Suomen Rauhanturvaajaliiton hallituksen jäsen, sosionomi ja oikeuspsykologian opiskelija Henry Helakorpi.

Kaikille avoin rauhankävely

Oulussa järjestettävän veteraanien rauhankävelyn on määrä alkaa Torinrannasta kello 13.30, ja se etenee Pikisaaren kautta Raatinsaareen, sieltä edelleen Linnasaareen ja päättyy lopulta Torinrantaan. Rauhankävely on kaikille avoin tilaisuus, joten kaikki voivat osallistua siihen veteraanien seurassa.

Sotilaskotiauto on torilla tilaisuuden aikana, ja eri järjestöt esittelevät toimintaansa. Paikalla ovat veteraanijärjestöt, Oulun Seudun Rauhanturvaajat ja maanpuolustusjärjestöt, kuten Maanpuolustuskoulutusyhdistys.

Rauhanpäivän ohjelma jatkuu Oulussa kello 16, jolloin alkaa paneelikeskustelu Sofia Seurakuntakeskuksessa (Isokatu 17). Keskustelijoina ovat eversti Ari Lehmuslehti, Jorma Ala-Sankila sekä kansanedustaja Jari Kinnunen. Paneelikeskustelun aihe on Maanpuolustus osana rauhantyötä.

Henry Helakorven mukaan tämän vuoden rauhanpäivän tapahtumien valmisteluihin ovat osallistuneet Oulun Seudun Rauhanturvaajien johtokunta ja kymmenen muuta henkilöä.

”Valmistelut ovat alkaneet noin kaksi kuukautta sitten”, hän kertoo.

Rauhankävely järjestettiin Oulussa myös viime vuonna. Helakorpi arvioi, että kävelyyn osallistui silloin noin 100 henkilöä.

Rauhanpäivä vakiintui syyskuuhun

Veteraanien rauhankävely on kansainvälinen tapahtuma, jonka taustalla on World Veterans Federation eli Maailman veteraanijärjestö. Järjestön aloitteesta on järjestetty liikunta- ja kävelytapahtumia eri puolilla maailmaa vuodesta 2008 alkaen. Suomen Rauhanturvaajaliitto, Sotainvalidien veljesliitto ja Suomen Sotaveteraaniliitto tekevät kansainvälistä veteraanityötä yhdessä Maailman veteraanijärjestön kanssa.

YK tukee veteraanien rauhankävelyä, joka liittyy samalla 21. syyskuuta vietettävään kansainväliseen rauhanpäivään. YK:n yleiskokous oli asettanut syyskuun kolmannen tiistain kansainväliseksi rauhanpäiväksi vuonna 1981. Merkkipäivän ajankohtaa siirrettiin vuosituhannen alussa, mistä alkaen sitä on vietetty 21. syyskuuta. Vuoden 2022 kansainvälisen rauhanpäivän teema on Lopeta rasismi. Rakenna rauhaa.

Rauhankävelyn vastuujärjestäjänä Oulussa toimiva Oulun Seudun Rauhanturvaajat ry on perustettu Oulun varuskunnan aliupseerikerholla vuonna 1970. Yhdistys on Suomen Rauhanturvaajaliiton jäsen ja siinä on nykyisin 321 jäsentä. Rauhanturva- ja kriisinhallintatehtävissä palvelleet suomalaiset ovat saaneet veteraanistatuksen vuonna 2016.

 

Lue myös