Vappu ei poista kokoontumisrajoituksia – Oulun poliisi vetoaa aikuisiin

Vappukokoontumisia ei tänä vuonna tulisi järjestää. Kuva kaupungin kuva-arkistosta, kuvaaja Sanna Krook.

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Annu Maarit Höttönen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun poliisi on huolissaan tulevasta vapusta ja lämpenevän sään vaikutuksesta vapun juhlintaan. Etenkin nuorten tapaamiset isommissa porukoissa ovat lisääntyneet viime aikoina eri puolilla maata.

”Poliisit valvovat vappuna näkyvästi kokoontumista koskevien rajoitusten noudattamista, mutta vastuullinen käyttäytyminen lähtee jokaisesta itsestä. Nyt ei ole syytä kokoontua isossa määrin vappupiknikeille tai viettämään aikaa isoissa joukoissa. Vetoamme aikuisiin, jotta seuraisitte lasten ja nuorten tekemisiä ja neuvoisitte välttämään lähikontakteja”, sanoo ylikomisario Arto Autio Oulun poliisilaitoksesta.

Kaikkien fyysisten kontaktien syytä olla minimissä

Poliisi painottaa muiden viranomaisten tavoin, että kaikkien fyysisten kontaktien tulee nyt olla minimissä, vaikka laki niitä ei suoraan kieltäisikään.

Vapun osalta julkisten kokoontumisten kielto koskee kaikkia kokoontumislain yleisiä kokouksia ja yleisötilaisuuksia, joissa olisi enemmän kuin 10 henkilöä. Tämän lisäksi poliisi arvioi erikseen enintään 10 henkilön kokoontumiset, jos niistä aiheutuu välitöntä vaaraa ihmisten turvallisuudelle tai terveydelle.

Yleisellä paikalla tapahtuvat järjestetyt tapahtumat ja tilaisuudet ovat kiellettyjä. Näihin voidaan perustellusti katsoa kaikki vakiintuneet vappuperinteet niiltä osin, kun ne luokitellaan yleiseksi kokoontumisiksi, esimerkkinä Franzenin patsaan perinteinen lakitus Oulussa. Tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla tulee välttää.

”Mikäli poliisi tapaa vappuna juhlivia ryhmiä, ihmisiä ohjataan lähtökohtaisesti poistumaan paikalta, jos juhlinnasta aiheutuu vaaraa yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle. Toivomme, että ihmiset noudattavat annettuja ohjeita ja rajoituksia niin itsensä, läheistensä kuin koko yhteiskunnan takia, eikä poliisin tarvitsisi puuttua minkään tyyppiseen kokoontumiseen”, ylikomisario Autio toteaa.

Vappuna on kiellettyä järjestää

  • yli 10 henkilön mielenosoituksia
  • yli 10 henkilön kulkueita
  • yli 10 henkilön vappuparaateja
  • yli 10 henkilön muita yleisiä kokouksia
  • yli 10 henkilön muita yleisötilaisuuksia (avoimet huvitilaisuudet, kilpailut, näytökset ja muut niihin rinnastettavat tilaisuudet, joita ei ole pidettävä yleisinä kokouksina)
  • enintään 10 henkilön yleisiä kokouksia ja yleisötilaisuuksia, jos kokoontumisen järjestämisestä aiheutuu välitöntä vaaraa ihmisten turvallisuudelle tai vaaraa ihmisten terveydelle.

    Näiden lisäksi kiellettyä on järjestää aluehallintovirastojen kieltämiä väkeä kokoavia tilaisuuksia eli tilaisuuksia, joissa on enemmän kuin 10 henkilöä.

Lue myös