Valmiit kotijumppa- ja pulkkajumppaohjeet kannustavat liikkumaan

Ulkona voi harjoittaa lihaskuntoliikuntaa vaikkapa hauskan pulkkajumpan avulla. Mallia näyttää liikunnanohjaaja Sanna Ek-Keränen. Kuva: Virpi Markuksela

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Hanna Sankala-Sivula

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Aikuisten ryhmäliikuntaharrastukset ovat olleet Oulun kaupungin liikuntapaikoilla tauolla joulukuun alusta alkaen. Liikuntapalveluiden ohjaajat ovat laatineet kotona tapahtuvan omatoimisen harjoittelun tueksi kolme kunto-ohjelmaa sekä pari venyttelyohjelmaa. Ohjelmien tarkoituksena on osaltaan kannustaa itsenäiseen liikkumiseen ja lihaskuntoharjoitteluun korona-aikana liikuntaryhmien ollessa tauolla.

”Valmis ohjelma yleensä helpottaa ihmisten liikkumista”, kertoo liikunnanohjaaja Sanna Ek-Keränen.

Yksi kotitreeniohjelma sekä istualtaan tehtävä venyttelyohjelma on suunniteltu erityisesti aloittelijalle ja ikääntyvälle kuntoilijalle. Muut ohjelmat soveltuvat lähtökohtaisesti kaikille. Tarpeen mukaan ohjelmia voi myös soveltaa. Kotona sisätiloissa tehtäviin lihaskunto-ohjelmiin ei tarvita erillisiä painoja tai puntteja, vaan liikkeet tehdään omaa kehonpainoa hyödyntäen.

Ohjelmat voi tulostaa nettisivuilta

Ulkona tehtävään pulkkajumppaan tarvitaan pulkka, liukuri tai muovipussi.

”Olemme kaikkia näitä käyttäneet liikkeissä, jotta voi myös jokainen kokeilla sen mukaan mitä välineitä kotoa löytyy”, kertoo Ek-Keränen.

Jokainen voi itse säätää kuinka reippaasti liikkeet tekee ja myös valita itselle sopivat liikkeet.  

”Esimerkiksi näpäytys vuorojaloin käy hyvin lämmittelynä ja tasapainoa haastavana. Kyykky ja pulkan vienti ylös käy myös hyvin kaikille. Pulkkaa voi viedä enemmän vartalon eteen, jos ylös vienti ei tunnu itselle sopivalta. Siihen kolmantena vartalonkierto istuen niin kolmelle liikkeellä on jo saanut hyvin kehoa töihin.”

Myös harjanvartta voi hyödyntää sellaisissa liikkeissä, joissa pulkkaa pidettäisiin käsissä.

Kuinka kauan pulkkajumppaan pitää sitten varata aikaa?

”Aika ei ole tärkein, vaan että annat kehollesi liikettä oma kunto ja turvallisuus huomioiden. Jumpan on tarkoitus olla rentoa, hauskaa ja lihaskuntoon myönteisesti vaikuttavaa”, kannustaa Ek-Keränen.

Kuntalaisten toiveesta ohjelmat on laadittu tulostettavaan muotoon. Ne löytyvät liikuntapalveluiden nettisivuilta osoitteesta www.ouka.fi/liikuntaryhmat. Ohjelmia on tulossa lisää kevään aikana.

Jumppaava nainen.
Sisätiloihin on tehty omat lihaskunto-ohjelmansa, joihin ei tarvitse välineitä. Kuva: Hanna Sankala-Sivula

Lue myös