Vaakunakylän messualueelle pysäköintilaitos puujulkisivulla

Vaakunakylän pysäköintitaloon tulee kaikkiaan 308 paikkaa. Tässä puujulkisivuinen pysäköintilaitos hahmoteltuna Hietasaarentien suunnalta. Havainnekuva: Sweco Oy

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Vaakunakylän asuntomessualueelle rakennetaan viisikerroksinen, yli 300 paikan pysäköintilaitos, jonka julkisivu on alueen kerrostalojen arkkitehtuuria mukaillen puurakenteinen.

Oulun Pysäköinti yhteistyökumppaneineen toteuttaa Vaakunakylän vuoden 2025 asuntomessualueelle kaupunkikuvallisesti ja arkkitehtonisesti korkeatasoisen pysäköintilaitoksen. Rakennustyöt aloitetaan maaliskuussa, ja pysäköintitalo valmistuu keväällä 2025 messuihin mennessä.

Hankkeen pää- ja arkkitehtisuunnittelijana toimii Sweco Finland Oy ja urakoitsijana Rakennusliike Lapti Oy. Pysäköintilaitokseen sijoittuu pääosa ympäröivien kortteleiden kerrostalojen sekä kelluvien pientalojen pysäköintipaikoista, yhteensä 308 kappaletta.

Rohkeasti innovoimalla pysäköintitalosta on kehitetty tilojen ja kustannusten osalta tehokas ja alueen asukkaita hyvin palveleva.
Laptin Pohjois-Suomen aluejohtaja Mikko Lohi

Vaakunakylän asuinrakentamisessa painotetaan puun käyttöä, kylämäistä tunnelmaa sekä vähähiilisiä rakentamisen ratkaisuja. Viisikerroksinen pysäköintilaitos sijoittuu asuinkorttelin keskelle ja sen julkisivujen puuarkkitehtuuri muodostuu pystysuuntaisista puurakenteista ja puuverhoilluista seinäkkeistä ja alumiinisäleiköstä.

”Tulemme rakentamaan ekologiselle ja viihtyisälle asuntomessualueelle hyvin istuvan pysäköintitalon. Rohkeasti innovoimalla pysäköintitalosta on kehitetty tilojen ja kustannusten osalta tehokas ja alueen asukkaita hyvin palveleva”, sanoo Laptin Pohjois-Suomen aluejohtaja Mikko Lohi Oulun Pysäköinti Oy:n tiedotteessa.

”Haluamme olla vahvasti mukana kaupungin elinvoiman kehittämisessä ja alueen rakentumisen mahdollistajana nyt ja tulevaisuudessa. Samalla huolehdimme Vaakunakylän pysäköinnin nykyaikaisuudesta muun muassa sähköautojen latauspisteiden osalta”, toteaa Oulun Pysäköinti Oy:n toimitusjohtaja Jouko Väänänen.

Moderneja ratkaisuja

Rakennuksen julkisivut ovat osin avoimia ja ne valaistaan Vaakunakylän asemakaavan vaatimusten mukaisesti. Rakennukseen on tavoitteena toteuttaa Hartaanselänrannan taideohjelman mukaisesti taideteos, joka sijoittuu joko sisä- tai ulkotiloihin ja siihen voi integroitua esimerkiksi valo- tai äänitaidetta.

Puurakentamisen ohella Vaakunakylän suunnittelutavoitteena on ollut digitaalisten ratkaisujen käyttöönotto tulevien asukkaiden arjen tueksi. Pysäköintilaitokseen on suunnitteilla älykkään pysäköinnin ratkaisuja. Rakennuksen sisätiloihin sijoitetaan myös reilusti tilavarauksia teknisille laitetiloille varautumiseksi energiahuollon muutoksiin ja digitaalisten ratkaisujen lisääntymiseen. Uusimpana innovaationa rakennuksen katolle sijoittuu tilavaraus logistiikkadroonien laskeutumiseen.