Uusi Ouluhalli on urheilun ja tapahtumien yhteinen areena

Aiempaa väljemmät tilat palvelevat niin kilpaurheilijoita kuin kuntoilijoitakin. Kuvat: Juuso Haarala

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ouluhalli on kaupunkimme keskeisiä maamerkkejä muutenkin kuin nimensä ansiosta. Sen suojissa on treenattu, kilpailtu, kokoonnuttu ja ihasteltu niin ameriikanrautoja kuin erätaitojakin. Ouluhalli on myös laajalti Oulun talousaluetta laajemmin palveleva urheilun ja erilaisten tapahtumien keskipiste. 

Aika vain ajoi vuonna 1986 valmistuneen Ouluhallin ohitse. Sisäänkäynnit olivat ahtaat ja wc-tilat niukat. Messut ja konsertit ovat olleet suosittuja, mutta samalla ne ovat tienneet urheiluseurojen evakkoaikaa. Siitä on päästy nyt eroon. 

Ouluhalli on peruskorjattu laajalti ja sen rinnalle on noussut nykyaikaista arkkitehtuuria edustava laajennus. Se on lisännyt urheilijoiden tiloja noin 6800 neliöllä. Yksistään monipuoliseen käyttöön taipuva telinevoimistelusali on 900 neliön kokoinen. Tapahtumien aikana yleisurheilijoita palvelee 70-metrinen juoksusuora. 

Jari Leviäkangas on työskennellyt Ouluhallin parissa 35 vuoden ajan. 

Ouluhallin isännöitsijä ja kaupungin tapahtuma-aluepäällikkö Jari Leviäkangas sanoo, että urheiluseurojen vuorojen ja tapahtumien yhteensovittaminen on ollut työlästä. 

”Sehän on ollut eräänlainen ikuisuuskysymys, mutta laajennus helpottaa tilannetta. Myös Ouluhallin vanha puoli palvelee edelleen liikuntaa ja urheilua”, hän huomauttaa. 

Peruskorjauksessa edellytyksiä tapahtumien järjestämiselle on kohennettu merkittävästi. Leviäkangas kertoo, että Ouluhalli valmistui vuonna 1986 ensisijaisesti liikuntahalliksi. 

”Sen jälkeen Ouluhallista tuli puolen Suomen tärkein tapahtumapaikka. Perusparannuksella on kehitetty tapahtumien olosuhteita, liikuntaa unohtamatta”, hän jatkaa. 

Leviäkangas on mitä parhain opas uudistettuun Ouluhalliin, sillä työuraa liikuntalaitoksissa ja Ouluhallissa on takana jo 35 vuotta: hän oli Ouluhallin ensimmäinen työntekijä silloisen hallimestari Matti Leskelän kanssa. 

”Nyt meillä on todella merkittävä liikuntapaikka, ja kun ajatellaan koko Raksilan aluetta, vastaavaa kokonaisuutta saa hakea muualtakin Suomesta.” 

Oven avauksella uuteen maailmaan 

Laajennusosan ja vanhan Ouluhallin liittää yhteen kaareva aulatila, joka toimii molempien sisäänkäyntinä. Täältä löytyvät palvelupiste, wc-tilat ja uusi ravintola. Kaikkiin liikuntatiloihin on kulku myös sähköisellä OuluCard-kulkukortilla. 

Kaikkiaan 20 miljoonan euron budjetista neljä miljoonaa on käytetty peruskorjaukseen. Suurin osa on työtä, mitä silmä ei tavoita: valtavan kapasiteetin ilmastointilaitteet on uusittu, tehokkaat led-valot asennettu ja kattorakenteita vahvistettu. 

Muutokset on toteutettu seinien sisällä, joten ratojen mittasuhteet ovat ennallaan. 

Sähköistyksen parantaminen palvelee erityisesti tapahtumakäyttöä. Yksi merkittävimmistä muutoksista on valokuituyhteys. Se palvelee mediatuotantojen lähetystoimintaa, mutta myös kasvavaa eSports-toimintaa. Vectorama-verkkopelitapahtuma siirtyy Ouluhalliin, joten nopeat yhteydet ovat olennaiset. 

”Vectoraman järjestäjät olivat tiiviisti mukana jo suunnitteluvaiheessa. Ajattelimme, että jos täytämme heidän tekniset vaatimuksensa, samalla hoituvat kaikki muutkin.” 

Laajennusosa on tehty liikuntaan 

Leviäkangas sanoo, että laajennusosa on tehty täysin liikunnan ehdoilla. Aulatilasta on suora näkymä 1500 katsomopaikan saliin, joka mahdollistaa kansallisen tason lentopallo-, koripallo-, futsal- ja salibandyotteluiden järjestämisen. Salista tulee näiden lajien päähalli Oulussa, sillä huonokuntoinen Urheilutalo lopettaa toiminnan kesäkuussa.  

”Sarjapelejä tullaan näkemään aika tiheään. Palloilusalissa ottelutapahtumiin tuo näyttävyyttä 40 neliön videotaulu, jossa voi pyörittää videoita ja ottelutapahtumia.” 

Telinevoimistelu siirtyy omaan 900-neliöiseen saliinsa. Parvikatsomon myötä myös voimistelukilpailut löytävät tiensä Ouluhalliin. 

Urheilutalon kuntosalia korvaamaan on rakennettu uusi 400-neliöinen kuntosali. Vanhan puolen kuntosali on samalla varusteltu erityisesti huippu-urheilijoiden treenitilaksi. Laajennuksen toisesta kerroksesta löytyy tanssisali 380 neliön parkettilattialla ja samankokoinen kamppailusali seura- ja yhdistysmuotoisille toimijoille. 

Lähes kaikissa tiloissa on panostettu huippuluokan äänentoistoon. Se on ollut selvä puute monissa ottelutapahtumissa ja tietysti tanssisalin ja palloilusalin puolella hyvälaatuinen ääni on aivan erityisen tärkeä.” 

Ouluhalli on valmis koronapandemian jälkeiseen aikaan ja niin ovat myös kilpailu- ja tapahtumajärjestäjät. Leviäkangas sanoo, ettei tapahtumien ja konserttien määrä ole ainakaan vähenemässä. 

”Yksityiskohdat ovat järjestäjien julkaistavia, mutta varauksia on vähintään vuoteen 2023 saakka.” 

20 hehtaaria tapahtumia ja liikuntaa 

– valmistunut 1986

– peruskorjaus ja laajennus 2019–2021

– rakentamiskustannukset 50 miljoonaa markkaa (vastaisi nykyrahassa 16 351 558 euroa)

– peruskorjauksen ja laajennuksen hinta 20 miljoonaa euroa

– kupolihallin halkaisija 115 metriä

– kupolihallin pinta-ala 12 000 neliömetriä

– uuden B-osan koko 7 400 neliömetriä

 

 

Lue myös