Ukrainalaisten rauhankulkueet jatkuvat Oulussa: ”Tämä on vähintä, mitä me voimme tehdä”

Ukrainalaisten rauhankulkue kulkee joka sunnuntai kello 14.00 Toripoliisilta kauppakeskus Valkean yliopistollisen apteekin puoleiselle aukiolle ja takaisin torille. Jatkossa on tarkoitus siitä jatkaa vielä Linnansaareen. Kuva: PPUY

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Markus Raifi

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Pohjois-Pohjanmaan ukrainalaisten yhdistys järjestää Oulussa rauhankulkueen joka sunnuntai sodan uhrien kunnioittamiseksi. Yhdistys muistuttaa oululaisia pitkittyneen sodan tuhoisista seurauksista.

Lauantaina 16. maaliskuuta Linnansaaren Ystävyydenpuistoon perustettiin Ukrainan sodan muistopaikka. Nyt ukrainalaiset ovat ottaneet Linnansaaren muistopaikan mukaan rauhankulkueensa reitille, joka kulkee joka sunnuntai kello 14 kauppatorilta Toripolliisin luota kauppakeskus Valkean Kauppurienaukion puolelle ja takaisin Toripolliisille. Kulkueen on määrä jatkaa tulevaisuudessa myös Linnansaareen.

Rauhankulkueissa kannetaan mukana kuvia sodan uhreista tai raunioista sekä kylttejä.

”On tärkeää olla jokin viesti myös yleisölle. Toimintamme muistuttaa Suomea, oululaisia ja Eurooppaa siitä, että sota on yhä käynnissä. Tämä on vähintä, mitä me voimme tehdä”, kertoo PPUY:n puheenjohtaja Anastasiya Kakhovska.

Kaupunki tukee toimintaa

Myös Oulun kaupunki on ollut tukemassa ukrainalaisten toimintaa. Kaupungin perustama Help Center on toiminut yhdessä suomalaisten vapaaehtoisten kanssa humanitaarisen avun keräämiseksi ja lähettämiseksi Ukrainaan. PPUY:n toimintaa se on tukenut tarjoamalla tiloja kulttuuritapahtumille ja auttamalla ukrainalaisia sosiaalipalveluiden kanssa.

”Oulun kaupunki on hyvin tukenut toimintaamme.  Olemme pyytäneet ukrainan kielen opetuksen lisäämistä, mutta siihen on perusteltuja esteitä. Kielen opiskeluun olisivat useat lapset ja aikuiset halukkaita”, Kakhovska sanoo.

Aiheen arkaluonteisuudesta huolimatta oululaiset ovat halukkaita osallistumaan. Rauhankulkueisiin osallistuminen on monille tapa ilmaista sympatiaa ukrainalaisia kohtaan.

”Oulu on hyvin turvallinen kaupunki ukrainalaisille. Oululaiset ovat alusta asti tukeneet meitä henkisesti ja humanitaarisesti. Rauhankulkueiden aikana monet ohikulkijat pysähtyvät keskustelemaan”, Kakhovska kertoo.

Kaupunki on ollut tukemassa myös järjestön pitämiä kulttuuritapahtumia. Tulevan pääsiäisen kunniaksi järjestö kokoontui viime sunnuntaina Pohjois-Suomen puolalaisten yhdistyksen kanssa työpajaan pääsiäismunien koristelun merkeissä.

Rauhankulkueisiin voi osallistua kuka tahansa. Niihin osallistuu viikoittain noin 8–15 ihmistä. Sodan vuosipäivinä ja Ukrainan itsenäisyyspäivinä osallistujia on yli sata.

Lue myös