Uimaopettajia tarvitaan Oulun uimahalleihin varsinkin sijaisuuksiin

Liikunnanohjaaja (YAMK) Emma Leinonen ja liikunnanohjaaja Sanni Siltakoski työskentelevät uimaopettajina Oulun kaupungilla. He kehuvat työyhteisön ilmapiiriä hyväksi. Kuvaaja: Hanna Sankala-Sivula

Julkaistu: Kirjoittaja: Hanna Sankala-Sivula

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kaksi sijaisuutta auki, kaksi hakijaa. Yksi sijaisuus auki, yksi hakija. Oulun liikuntapalveluissa podetaan yllättäen sijaispulaa uimaopetuksessa.

Liikunnan ohjauspalveluiden päällikkö Marko Savolainen kertoo, että tilanne on ollut tällainen noin vuoden ajan. Nuoret työntekijät lähtevät esimerkiksi jatkamaan opintojaan, mutta uusia uimaopettajia ei löydykään tilalle.

”Paikkakuntakohtaisesti sijaistuksia ja uimaopetustyötä on vaihtelevasti”, kertoo koulutussuunnittelija Tero Savolainen valtakunnallisesta tilanteesta Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitosta.

Tero Savolaisen mukaan vaihtuvuutta uimaopettajissa on etenkin isoissa kaupungeissa.

”Isommilla paikkakunnilla on tarjontaa enemmän, sitä kautta työtehtäviä enemmän ja sitä kautta myös vaihtuvuutta enemmän. Sitten on paikkakuntia, jossa sama uimaopettaja on tehnyt töitä 20 vuotta”, pohtii Tero Savolainen.

Koulutuksia järjestetään koko ajan

Ohjauspalveluiden uimahallivastaava Erkko Korpela Oulun kaupungilta kertoo, että Oulussa sijaisia tarvitaan jatkuvasti paikkaamaan lisätyövoiman hetkittäistä tarvetta myös lomien ja sairaustapausten vuoksi. Sijaistusten täyttämistä varten on nyt perustettu rekrytointipankki, johon liikunnan ammattilaiset voivat ilmoittautua tekemään sijaistuksia kaupungille.

Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitto kouluttaa vuosittain noin 300 uimaopettajaa. Koulutuksia järjestetään useita joka vuosi eri puolilla Suomea. Uimaopettajakurssille voi hakeutua kurssivuonna 18 vuotta täyttävä, hyvän uimataidon omaava henkilö.

”Uimaopettajien koulutus kestää kokonaisuudessaan 100 tuntia”, kertoo Tero Savolainen.

Kurssilaisen tulee suorittaa hyväksytysti uintitekniikat, opetusnäyttö, pelastustesti ja teoriakoe saadakseen uimaopettajan pätevyyden.

Kurssimuotoisen koulutuksen lisäksi joihinkin liikunnan alan tutkintoihin, kuten liikunnanohjaajan koulutukseen, sisältyy uimaopettajan pätevyyden suorittaminen.

Paluumuuttajat tulivat pohjoiseen

Uimaopettajat Sanni Siltakoski, 29, ja Emma Leinonen, 32, tekevät molemmat vuoden loppuun asti kestävää sijaisuutta Oulun kaupungin liikuntapalveluissa.

Siltakoski on ollut kaupungin leivissä joitakin viikkoja ja Leinonen reilun vuoden. Molemmat ovat pohjoiseen palanneita paluumuuttajia, jotka kehuvat työtään monipuoliseksi.

”Täällä Raatissa tyypillinen työpäivä on se, että meillä on aamujumppa. — Sitten on 2–3 tuntia per opettaja uimaopetuksia altaassa tai reunalla. Ja iltapäivisin on vielä yksi jumppa. Aika tiivis on päivä, paljon touhua ja tekemistä. Tosi nopeasti menee päivät”, sanoo Leinonen.

Uimaopettajat työskentelevät monen ikäisten ihmisten kanssa. Vesivoimisteluissa kävijät ovat usein iäkkäämpiä ihmisiä ja uimakouluja vedetään taas pääsääntöisesti lapsille.

”Kun uimakouluun tulee iloisia lapsia, niin kyllä omakin päivä kääntyy mukavaksi ja hymy tulee huulille” kertoo Siltakoski.

Hän kehuu työyhteisöä iloiseksi ja sporttiseksi.

”Työ on aika helppoa, jos tykkää ohjata ja olla sosiaalinen. Ei tarvi jännittää eikä ole niin isoa vastuutaakkaa. Toki uimahallissa on omat turvallisuusriskit ja muut, mutta päivän rakenne koostuu ohjauksista ja lasten kanssa olemisesta.”

Leinonen kertoo, että uimaopettajan työssä ei koskaan voi olla liian valmis, vaan aina voi kehittyä.

”Lapset on erilaisia ja ryhmät on erilaisia. Mikä toimii jollekin, ei välttämättä toimikaan toiselle”, sanoo Leinonen.

Uimaopettajan tehtäviä he suosittelevat muillekin. Työtä voi tehdä melkein millä paikkakunnalla vain ja työnteko onnistuu myös esimerkiksi opintojen ohessa.

”En ole yhtään kuullut sellaista, joka ei olisi päässyt tekemään ainakin uimaopettajan tuurauksia”, rohkaisee Siltakoski koulutukseen lähtöä miettiviä.

Uimaratoja.
Uimaopettajan työhön kuuluu niin vesivoimistelujen ohjausta, uinninvalvontaa kuin uinninopetustakin. Ennaltaehkäisevä työ on valvonnassa kaikkein tärkeintä.

Lue myös