Uimahallin kuntosalista ”seniorisali”

Erityisliikunnanohjaaja Ulla Virrankoski toivottaa kaikki ikäihmiset tervetulleiksi uudistettavalle Oulun uimahallin kuntosalille. Uudistustyöt tehdään heinä–elokuun aikana. Kuva: Teija Soini

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ouluhallin laajennuksen myötä valmistunut uusi kuntosali, vanhan Oulun urheilutalon purkaminen ja tuleva Linnanmaan liikuntahallin kuntosalin remontointi laittavat tuttuja salijärjestyksiä uusiksi. 

Oulun uimahallin kuntosali suunnataan syksystä alkaen erityisesti pitkäaikaissairaiden ja liikuntakyvyltään rajoittuneiden käyttöön. Muutostyöt tehdään heinä–elokuun aikana, kertoo erityisliikunnanohjaaja Ulla Virrankoski

”Terveempiä senioreita tsemppaisin kuitenkin kokeilemaan ensimmäiseksi Ouluhallin uutta kuntosalia. Jos kuntosalikäyntiin haluaa yhdistää uimisen, välimatkaa on vain 150 metriä”, Virrankoski kannustaa. 

Samalla uimahallin kuntosalin aukioloajat muuttuvat. Jatkossa yleisövuorot ovat aamupäivisin ja iltapäivisin. Päiväajat ovat yhdistysten ja seurojen aikaa ja liikuntapalveluiden omia vuoroja varten. 

Ouluhallin uudella ja tilavalla 400-neliöisellä kuntosalilla ei ole varattuja vuoroja lainkaan, vaan se on käytössä aamusta iltaan. 

Uudet kuntosalilaitteet ovat turvallisia ja mukavia  

Uimahallin kuntosalin varustusta uusitaan vastaamaan senioreiden ja erityisryhmien tarpeita. Irtopainot viedään kevyimpiä painoja lukuun ottamatta pois. Perinteiset painopakkoihin perustuvat kuntosalilaitteet korvataan osittain myös erityisryhmille sopivilla ilmanpainelaitteistoilla. 

”Niissä työtä tehdään ilmanpainetta vastaan, ei painoja. Liike on näin pehmeämpi ja turvallisempi,” Virrankoski selventää. 

Useissa laitteissa liikettä tehdään kahteen suuntaan: vastus on sopiva ja tasainen molempiin suuntiin. Liikkeen voi jättää kesken, jolloin paino ei voi repäistä eikä puristaa kuntoilijaa missään vaiheessa, mikä lisää turvallisuutta. 

Virrankoski vinkkaa, että esimerkiksi rintapenkissä vastusta on sekä työnnettäessä eteen että vedettäessä.  

”Jos haluaa voimailla, oikea osoite Raksilassa on jatkossa Ouluhallin kuntosalilla.” 

Aloita voimaharjoittelu maltilla 

Virrankoski sanoo, että pitkäaikaissairaat seniorit voivat aivan ensimmäiseksi ottaa yhteyttä liikuntaneuvontaan tai erityisliikunnanohjaajaan. Jos rajoitteita ei ole, kuntosalikäyntiä voi ajatella vaikkapa matalan kynnyksen haasteena itselle. 

Virrankoski huomauttaa, että suuren osan ajasta Ouluhallin vanhalla puolella ei ole tapahtumia, ja juoksuradat ovat päiväsaikaan kaikkien kuntoilijoiden käytössä. Sinisille kisakaistoille voi suunnata myös rollaattorilla tai kävelysauvoilla, joiden piikit on suojattu. 

”Ouluhalli kannattaa pitää mielessä myös talven liukkaiden aikojen varalle. Jos sää estää liikkumisen, juoksuradat sopivat hyvin verryttelyyn.”