Tulevana kesänä bussit ajelevat Oulun kaduilla entistä tiuhempaan

Oulun seudun kesäliikennekausi kestää kesäkuun alusta elokuun alkuun. Kuva: Sanna Krook

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ensi kesänä ajetaan noin 1 440 bussivuoroa arkipäivisin, mikä on noin 15 prosenttia viime kesää enemmän. Vuorotarjontaa on parannettu erityisesti asiakasmääriltään suurimmilla runkoliikenteen linjoilla.

Runkolinjan lisäksi osalle muista linjoista vuorotarjontaa on lisätty maltillisemmin linjan ruuhkaisuus huomioiden. Osaa linjoista ei liikennöidä lainkaan kesällä vähäisen asiakasmäärän vuoksi, mutta osalle linjoista on tihennetty saapumisaikoja.

Kesäliikenteen palvelutason parantamisen seurauksena kesän 2024 liikennöintikulut ovat 812 400,00 euroa suuremmat edellisvuoden kesäliikennöintikauteen verrattuna. Lisäykset noudattavat Oulun kaupunginhallituksen palvelutasopäätöstä.

Talviliikennekaudella 2023–2024 Oulun seudun liikenteessä ajetaan 2 009 bussivuoroa arkipäivisin, tulevan kesän liikenteessä 1 444. Tulevaisuudessa Oulun seudun liikenteen tavoitteena on tarjota kesällä lähes talven palvelutasoa vastaava joukkoliikenne.

Palvelutaso rahoituksen puitteissa

Joukkoliikennepalveluiden toteutuksen suunnittelussa noudatetaan Oulun seudun liikenteen toimialueen jäsenten kunkin omaa aluetta koskevaa palvelutasosuunnitelmaa. Kesäkuussa 2024 alkavissa uusissa kaupunkiliikenteen sopimuksissa on huomioitu Oulun kaupunginhallituksen hyväksymä joukkoliikenteen palvelutasosuunnitelma.

Palvelutasosuunnitelman mukaisesti vuorotarjontaa on parannettu erityisesti kaupunkiliikenteen asiakasmääriltään suurimmilla runkoliikenteen linjoilla. Uusia sopimuksia tehdään Nobina Oy:n ja Koiviston Auto Oulu Oy:n liikennöimillä linjoilla.

Lisäksi vuorotarjontaa on lisätty maltillisemmin kaupunkiliikenteen muille linjoille. Lisäyksissä on priorisoitu kaikkein ruuhkaisimpia linjoja. Vastaavasti vuorotarjontaa on heikennetty ja linjastoja lakkautettu kohteissa, joissa asiakkaita ei ole riittävästi. Näin myönnetyn rahoituksen resurssit on saatu kohdennettua tehokkaasti.

Vuoden 2022 alussa aloitettiin kahden vuoden kokeilu bussilinjasta reitillä Herukka–Ritaharju–Rusko–Myllyoja–Kivikkokangas. Reittiä liikennöi linja 19. Linjalla oli vähän matkustajia, mikä vuoksi reitti muuttuu. Kesäliikennöintikaudesta 2024 alkaen linja 19 ajaa reittiä Pateniemenranta–Ritaharju–Kuivasranta–Yliopisto–Välivainio–Laanila–Parkkisenkangas–Haapalehto–Jääkärinkangas–Hiukkavaara keskus–Vaskikangas. Linja 19 liikennöi kesällä tunnin välein myös viikonloppuisin.

Tarkemmat tiedot linjoittain löydät Oulun seudun liikenteen sivuilta tästä linkistä.