Terwa Tower -hotellihanke etenee: asemakaavan muutosluonnos nähtäville

Terwa Tower havainnekuvassa Pikisaaresta päin nähtynä. Kuvat: Terwa Kiinteistökehitys Oy

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kirjaston taakse Vänmannin tekosaareen suunniteltu Terwa Tower vastaisi osaltaan Oulun vajaaseen hotellikapasiteettiin. Tornihotellin yhteyteen tulisi ravintola ensimmäiseen kerrokseen sekä näköalaravintola ylimpään kerrokseen. Rakennuskokonaisuuteen kuuluu myös matalampi huoneistohotelli, toimisto- ja liiketiloja sekä muita, kaupunkilaisille avoimia toimintoja.

Hotellin torniosan korkeus on vähintään 18 ja enintään 20 kerrosta, ja tämänhetkisissä suunnitelmissa siitä on tulossa 19-kerroksinen. Huoneistohotellin korkeus on viisi kerrosta. Korttelialueiden rakennusoikeus on yhteensä 18 450 kerrosalaneliömetriä.

Terwa Tower havainnekuvissa Kaarlenväylältä (ylempi kuva) ja Pikisaaren sillalta nähtynä.

Suunnitteluprosessin aikana on arvioitu muun muassa hankkeen vaikutuksia kaupunkirakenteeseen, rakennettuun ympäristöön, kulttuurihistoriallisiin arvoihin, liikenteeseen, luonnonympäristöön, talouteen, terveyteen ja turvallisuuteen, asumiseen ja sosiaalisiin oloihin, ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja sopeutumiseen sekä kestävien liikkumismuotojen edistämiseen.

Viime vuonna esillä olleesta valmisteluaineistosta esitettiin 13 mielipidettä ja neljä lausuntoa.

Mielipiteissä oli yhteensä 569 allekirjoittajaa. Niissä nostettiin esille muun muassa tornin sopimattomuus saarelle, rakentamisen liiallinen määrä, huoli kaupunkikuvasta, maisemasta, kulttuurihistoriasta, liikenteestä, pysäköinnistä, varjostuksesta, tuulisuudesta, kirjaston ja teatterin toiminnoista sekä suunnittelukilpailun järjestämisestä.

Suunnitelmia on päivitetty esitettyjen mielipiteiden ja lausuntojen pohjalta muun muassa tarkentamalla suunnitellun rakennuksen korkeutta, leveyttä, rakennusoikeuksia ja rakennusaloja. Lisäksi on tutkittu tarkemmin rakennusten julkisivuja, materiaaleja ja laatua sekä ympäristön ja liikenteen toimivuutta ja laatutasoa.

Torni suunnitelmissa jo 60 vuotta sitten

Vänmanninsaaren tornitalo ei ole aivan uusi idea, vaan se perustuu arkkitehtien Marjatta ja Martti Jaatisen 1960-luvun alussa tekemään Oulun hallinto- ja kulttuurikeskuksen suunnittelukilpailun voittaneeseen työhön nimeltä Saari. Jaatisten suunnitelmasta toteutettiin vuonna 1972 teatterirakennus ja vuonna 1982 kirjastotalo. Alkuperäisessä kilpailusuunnitelmassa oli myös 22-kerroksinen virastotalo, jota ei koskaan toteutettu.

Tornihotelliakin paikalle on suunniteltu jo ainakin toistakymmentä vuotta. Viime vuosikymmenen alussa rakennusliike Skanskalla ja hotelliketju Hiltonilla oli suunnitteluvaraus paikalle, mutta hanke kaatui ennen sen etenemistä asemakaavakäsittelyyn.

Tornitalo kuului jo 1960-luvulla suunnittelun Vänmanninsaaren hallinto- ja kulttuurikeskuksen alkuperäisiin piirustuksiin.

Terwa Towerin taustalla ovat Terwa Kiinteistökehitys Oy, Terwa Management Oy ja YIT Suomi Oy. Osuuskauppa Arina vastaa rakennuskokonaisuuteen tulevista Solo Sokos -hotellista ja City Suites -huoneistohotellista.

Asemakaavan muutoksen hyväksymisestä päättää aikanaan kaupunginvaltuusto. Rakentajien tavoitteena on saada työt alkuun ensi vuonna ja Terwa Tower avatuksi kulttuuripääkaupunkivuoteen 2026 mennessä.

Terwa Tower -hankkeen kaavamuutoksen valmisteluaineisto on luettavissa Oulun kaupungin sivuilla. Hankkeesta järjestetään yleisötilaisuus 9. elokuuta klo 17–20 Oulun teatterin Pikisalissa.

 

Lue myös