Seppo Määtän työt Oulussa alkoivat – kaupunginjohtajan automaattipuheluilla selvitetään kuntalaisten mielipiteitä

Seppo Määttä oli vielä viime viikolla Singaporessa työmatkalla valtioneuvoston kanslian nimissä, mutta maanantaina 6. helmikuuta alkoivat työt Oulussa. Kuva: Valtioneuvoston kanslia

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

”Moikka, Seppo Määttä tässä automaattisesti, hei. Olen Oulun kaupunginjohtaja ja haluaisin kovasti tietää, saatko sinä äänesi kuuluviin Oulussa.”

Tällaisen puhelun saatat tällä viikolla saada, jos puhelinnumerosi kuuluu niiden 2000 numeron joukkoon, jotka ovat valikoituneet kaupunginjohtajan automaattipuhelun vastaanottajaksi.

Puhelut tulevat numerosta 08 4154 0067 ja kysymykset kuullaan siis Oulun uuden kaupunginjohtajan Seppo Määtän äänellä.

Automaattiset puhelinkyselyt toteutetaan puhelurobotiikan avulla. Asukkaista on poimittu kyselyn kohderyhmiä vastaava otos ja heidän puhelinnumeronsa on hankittu julkisesta liittymärekisteristä. Mukana on vain täysi-ikäisten kuntalaisten henkilökohtaisia numeroita, joten työ- tai yritysnumerot jäävät automaattisesti robotin soittolistalta pois.

Ennen kuin robotti soittaa, puheluiden vastaanottajat saavat tekstiviestin: ”Hei kuntalainen! Uusi kaupunginjohtajamme Seppo Määttä tulee soittamaan sinulle automaattisesti huomenna kello xx-yy välillä puhelinnumerosta 08 4154 0067. Voit lukea puhelusta lisää verkkosivuillamme löytyvästä tiedotteesta. Ystävällisin terveisin, Oulun kaupunki.”

Yhteistyössä parempi paikka elää

Puheluilla selvitetään muutamalla kysymyksellä kaupunkilaisten mielipiteitä muun muassa siitä, miten he kokevat voivansa vaikuttaa kaupungin palveluiden ja toiminnan suunnitteluun ja onko Oulussa tarpeeksi vuoropuhelua kaupunkilaisten ja päättäjien välillä.

Kyselystä on myös mahdollista kieltäytyä tai siihen voi halutessaan vastata myöhemmin. Kyselyyn vastaaminen vie aikaa muutaman minuutin. Kysymyksiin vastataan painamalla omaa mielipidettä vastaava numero (asteikolla 1 = täysin samaa mieltä, 5 = täysin eri mieltä) tai puhumalla. Avoimista kysymyksistä siirrytään eteenpäin ruutu- eli #-näppäimellä. Vastaukset käsitellään luottamuksellisesti.

Puheluista koostetaan yhteenveto kaupungin verkkosivuille alkuvuoden 2023 aikana.

”Meidän yhteisenä tavoitteena on, että rakentaisimme Oulusta yhteistyössä asteen verran parempaa paikkaa elää”, Määttä tiivistää äänitetyssä tervehdyksessään kaupunkilaisille.

Singaporen kautta Ouluun

Uusi kaupunginjohtaja Määttä vastasi itse viime viikolla puheluun kaukana Singaporessa, jossa hän kertoi olleensa viimeisellä työmatkallaan valtioneuvoston kanslian nimissä. Puheluun vastatessa edessä oli puhe World Government Summit -foorumissa, mutta viikonloppuna hän matkusti jo Ouluun ja aloitti tänään maanantaina työt täällä.

Puhelinkyselyt kuntalaisille heti virkakauden alussa viestivät osaltaan siitä, että vuorovaikutus kuntalaisten kanssa on korkealla Määtän prioriteettilistalla. ”Ehdottomasti”, hän vahvistaa.

”Odotan mielenkiinnolla, että päästään porukalla miettimään, millaisia uusiakin vaihtoehtoja kuntalaisten osallistamiseksi voitaisiin kehittää. Se on lähellä sydäntä kovastikin, erityisesti kun olen perehtynyt jonkin verran demokratiaan kohdistuviin haasteisiin, ei ainoastaan Suomessa vaan muuallakin. Demokratian mahdollisessa heikentymisessä yksi keskeinen tekijä on se, jos kuntalaiset ja kansalaiset laajemminkin eivät ole kiinnostuneita niistä asioista, joista keskustellaan, kun ne koskevat kuitenkin meitä kaikkia”, Määttä sanoo.

”Demokratian mahdollisessa heikentymisessä yksi keskeinen tekijä on se, jos kuntalaiset ja kansalaiset laajemminkin eivät ole kiinnostuneita niistä asioista, joista keskustellaan, kun ne koskevat kuitenkin meitä kaikkia.”

”Näitä asioita olisi mielestäni tosi mukava miettiä ja ehkä osallistaa siihen vaikkapa kansalaisjärjestöjäkin, joilla on omia kanaviaan ja toimintamallejaan aktivoida ihmisiä.”

Määttä korostaa, että kyselyllä haetaan konkreettisia ideoita ja toimenpiteitä, joita on tarkoitus pohtia kaupungin tasollakin nimenomaan ryhmänä, ideoita pallotellen ja toinen toistaan haastaen.

”Järjestetään varmasti myös sellaisia sessioita, joissa kuntalaiset voivat itsekin ehdottaa esimerkiksi sellaisia kanavia, jotka heidän mielestään voisivat toimia”, Määttä kaavailee.

Positiivisia asioita meneillään

Määttä valittiin Oulun kaupunginjohtajaksi joulukuussa valtuuston kokouksessa. Perehtyminen Oulun kaupunginjohtajan työhön alkaa nyt hieman ennakoitua aikataulua nopeammin, ja Määttä kertoi h-hetken alla tunnelmiensa olevan ”positiivisen odottavaiset”. Heti ensimmäisenä päivänä kalenterissa on valtuustoseminaari teemalla ”Oulun yliopiston sekä pohjoisen hallitusohjelmatavoitteet” sekä kaupunginvaltuuston kokous.

”Onhan Oulussa kaikenlaista tosi positiivista mielestäni meneillään. Esimerkiksi Nokia on vahvistanut Oulua positiivisella viestillä, investoinnilla Linnanmaalle, joka kertoo, että he arvostavat Oulun kaupunkia ja se on heille hyvä paikka olla. Tällaiset ovat tietysti mieluisia lähtökohtia itsellekin, kun tulen hommiin Ouluun”, Määttä kertoi.

Lue myös