Satu Haapanen puhuu Angela Merkelille

Satu Haapanen painottaa puheessaan EU:n alueiden komitean täysistunnossa ilmastonmuutoksen torjunnan kiireellisyyttä. Kuva: Oulun kaupungin kuva-arkisto

Julkaistu: Kirjoittaja: Annu Maarit Höttönen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Etäistuntoon osallistuu noin 400 henkilöä.

Alueiden komitea on yksi EUn virallisista toimielimistä. Se antaa lausuntoja EU lainsäädännöstä alueiden näkökulmista.

Haapanen painottaa puheessaan ilmastonmuutoksen torjunnan kiireellisyyttä esimerkiksi oululaisilla luontohavainnoilla: yleensä tähän aikaan pohjoisessa odotetaan lunta ja talven kylmyyttä, mutta pihassa auringonkukat edelleen kukoistavat. Eivätkä muuttolinnutkaan ole lähteneet.

Aluetuet mahdollisuus ilmastoneutraaliin suuntaan

Haapanen tuo myös esiin huolensa siitä, että samaan aikaan ilmastonmuutoksen kanssa kamppailemme koronavirusepidemiaa vastaan. Ainoa ratkaisu hänen mukaansa on vastata näihin haasteisiin yhtä aikaa.

”Euroopan koronasta elpymisen rahasto on 750 miljardia euroa. Seuraavat vuodet tulee käyttää sekä koronakriisin hoitamiseen että ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen”, kehottaa Haapanen puheessaan.

Aluetukia Pohjois- ja Itä-Suomi ovat saamassa 100 miljoonaa euroa. Tässä Haapanen näkee mahdollisuuden kääntää suuntaa ilmastoneutraaliksi.  

”Kaikilla aloilla on pidettävä mielessä hiilineutraaliuden periaate ja sosiaalisen syrjäytymisen välttäminen. Tämä täytyy tehdä oikeudenmukaisesti ja avoimesti. Vaikka esimerkiksi turpeen tuotannosta pyritäänkin eroon, se pitää tehdä niin, ettei kukaan putoa kelkasta”, painottaa Haapanen.

Oululaiset pyörätiet ja politiikkakoulu esillä täysistunnossa

Oulua hän tuo puheessaan esiin koulutuksen ja digitalisaation edelläkävijänä.

”Toivon että puheeni kautta Merkel tiedostaa Oulun ja pohjoisen sekä sen, että kaikki muutokset koskettavat meitä pohjoisia alueitakin”, Haapanen sanoo.

Hän aloitti täysistunnon tämän viikon maanantaina. Silloin hän puhui Euroopan alueiden ja kaupunkien viikon avajaisissa. Haapanen toi esiin oululaiset pyörätiet, paikallisen nuorten politiikkakoulun ja lautakuntapaikat, koulutuksen merkityksen sekä kotitalouksien energia-avustukset.
 
Oulusta kaksi edustajaa alueiden komiteassa

Alueiden komiteaan kuuluu 329 jäsentä. Suomesta on yhdeksän edustajaa. Oulusta osallistuu Haapasen lisäksi kaupunginvaltuutettu Mirja Vehkaperä (kesk.).

Haapanen on ainoa nainen puolueiden puheenjohtajista eli presidenteistä alueiden komiteassa.

Alueiden komitean kokouksessa kuusi osallistujaa kustakin poliittisesta ryhmästä pitää puheen. Merkel myös vastaa näihin puheisiin.

Alueiden komitean täysistuntoviikolla puhuvat Merkelin lisäksi muun muassa Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen, Euroopan investointipankin pääjohtaja Hoyer ja varapääjohtaja Pavlova.

Täysistunnossa käsitellään ja hyväksytään 25 lausuntoa muun muassa rajat ylittävästä terveydenhuollosta, eurooppalaisesta ilmastosopimuksesta ja kiertotalouden toimintasuunnitelmasta.