Ryhmäpuheenvuorot Oulun kaupungin talousarviokäsittelyssä, osa 8: Valtuustoryhmä Koskelan puheenjohtaja Anna Koskela

Anna Koskela on valtuustoryhmä Koskelan valtuutettu Oulun kaupunginvaltuustossa.

Kaupunki

Julkaistu:

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Mun Oulu julkaisee kaikkien valtuustoryhmien ryhmäpuheenvuorot kaupunginvaltuuston talousarviokäsittelystä. Valtuusto jatkaa vuoden 2024 talousarvion ja vuosien 2025–26 taloussuunnitelman käsittelyä 11. joulukuuta. Valtuustoryhmien suuruusjärjestyksessä etenevän sarjan päättää valtuustoryhmä Koskela, jonka puheenvuoron piti puheenjohtaja Anna Koskela.

”Minä nyt totean, että täällä puhutaan miten kaikki ryhmät sitä ja tätä. Asialla ei nyt ole sen suurempaa merkitystä käytännössä, mutta huomautan, että kukaan ei ole kysynyt minulta yhtään mitään. Joten jos minut jollekin postituslistalla saisi lisättyä, niin olisi hyvä.

En ajatellut pitää ryhmäpuhetta, mutta koska minulle nyt aika annettiin tähän alkuun, niin muutama huomio.

Valitettavasti on niin, että Oulun kaupungilta loppuu tällä vauhdilla realisoitava omaisuus.

Sotekiinteistöjä ei enää ole kovinkaan myydä, eikä niitä kukaan olisi edes enää ostamassa.

Kaupunki on myös täysin jättänyt huomioimatta henkilöstötarpeen tehostamisen. Vaikka 60 prosenttia menoista siirtyi Pohteelle ja 35 prosenttia henkilöstöstä, niin edelleenkään hallintoa ei ole vähennetty, ja luku on valitettavasti vielä kasvamaan päin.

On kuitenkin niin että hankintaa ja kilpailutusta on tehostettava, sillä muuten ei mikään raha riitä kouluihin tai päiväkoteihin. Olisi mietittävä, miten rakentaa edullisemmin ja kustannustehokkaammin.
Anna Koskela (valtuustoryhmä Koskela)

Investointisuunnitelma on taas järisyttävä. Lainaa otetaan minun silmissäni uhkarohkeasti, mutta ymmärrän toki investointien tarpeen.

On kuitenkin niin että hankintaa ja kilpailutusta on tehostettava, sillä muuten ei mikään raha riitä kouluihin tai päiväkoteihin. Olisi mietittävä, miten rakentaa edullisemmin ja kustannustehokkaammin. Tästä onkin tullut hyvä mielipide kokoomuksen ja keskustan puheenvuoroissa.

 

Konsensus on vilahtanut monen puheessa. Konsensus on ihan kivaa, mutta siitä huolimatta Oulun päättäjien tulisi viimeinkin oppia hillitsemään menoja, eikä ainakaan luoda niitä itse lisää. Viittaan tällä muun muassa omien palkkioiden 40 prosentin korottamiseen.

Taloussuunnitelmaan lisättäväksi esitettävä teksti, jonka mukaan taloutta tulee tasapainottaa etupainotteisesti siten, että kaupungin lainanhoitokyky säilyy hyvänä, on tärkeä, mutta mikäli meno ei muutu, ei tuolla lauseella ole mitään merkitystä.”