Rokotekattavuus juoksee kilpaa hoidon tarpeen kanssa – molemmat nousussa Oulussa

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Viime viikolla 40 rokotettiin 5920 henkilöä, mikä on noin 1800 rokotetta vähemmän kuin viikolla 39.  Rokotustavoitteessa, eli 85 prosentissa, ovat ykkösannosten osalta kaikki yli 40-vuotiaat, ja toisen annoksen osalta yli 50-vuotiaat.

Oysissa sairaalahoidossa oli kymmenen potilasta, ja luku on kasvussa.

Eniten rokotustavoitteen alapuolella ovat ykkösannosten osalta 12-15-vuotiaat sekä ja 25-29-vuotiaat, joiden prosentuaalinen kattavuudet ovat noin 71 ja 76 prosenttia ikäluokasta. Koko väestön toisen rokoteannoksen on saanut noin 65 prosenttia.

Viime viikon uusien tartuntojen määrä kasvoi hieman edelliseen viikkoon verrattuna. Altistuneiden määrä pieneni ja joukkoaltistumisten määrä pieneni.

Tartuntalähteinä viikolla 40 olivat perheen sisäiset tartunnat eli 41 prosenttia sekä yksityiset tapaamiset noin 18 prosenttia. Muita tartuntalähteitä olivat muun muassa työpaikat ja ravintolat. Tuntemattomasta lähteestä olevien tartuntojen osuus oli 22 prosenttia.

Joukkoaltistumisia tuli ilmi yksi viikon 40 aikana. Joukkoaltistus tapahtui Kaijonharjun päiväkodissa. Näytteenotto säilyi ennallaan viikon 39 tasolla. Positiivisten näytteiden osuus nousi 6,6 prosenttiin.

Rokottamattomat ja yhden rokotteen saaneet testiin

Kahdesti rokotettuja lieväoireisia henkilöitä ei enää testata, paitsi jos on kyse sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijästä, koronalle viimeisen kahden viikon aikana altistuneesta henkilöstä, immuunipuutteesta sairauden tai erityisen hoidon vuoksi kärsivästä henkilöstä tai henkilöstä, jolla on vakavalle koronavirustaudille altistavia tekijöitä.

Rokottamattomien ja kertaalleen rokotettujen on edelleen syytä hakeutua koronatestiin lievissäkin flunssa-, vatsa- ja yleisoireissa. Oululaiset voivat varata ajan maksuttomaan koronanäytteenottoon Pihlajalinnan testauspisteelle, joka sijaitsee Rehapoliksessa. Pihlajalinnan drive-in-näytteenottopiste Oritkarissa on suljettu.

Oulun kaupungin omat näytteenottopisteet sijaitsevat Alasintien näytteenottopisteellä ja koronavastaanotoilla.

Terveysturvallisuudesta tulee huolehtia

Koska koronaepidemian on edelleen aktiivinen, jokaisen tulee huolehtia omasta terveysturvallisuudesta. 

Oleellista on julkisissa sisätiloissa turvaetäisyyden säilyttäminen oman ruokakunnan ulkopuolisiin henkilöihin, eli kahden metrin turvaväli, korostettu käsihygienia, ja maskin käyttö joukkoliikennevälineissä, testin yhteydessä, ulkomailta tullessa, korkean riskin tilaisuuksissa ja silloin kun turvaetäisyyttä ei voi noudattaa. Etätyösuositus on voimassa Oulun alueella.

Tällä viikolla 41 rokotetaan:

• Limingan¬tullin rokotuspisteellä (Nuottasaarentie 5), jonne voi varata ajan tai saapua aikaa varaamatta. Ilman ajanvarausta toimivat walk in -linjat ovat avoinna ma-ti klo 8.30-15.30, ke klo 10.30-17.30, to klo 8.30-17.30 ja pe klo 8.30-15.30. Limingantullissa annetaan Modernan ja Biontech-Pfizerin rokotteita.

• Pop up -rokotuspisteellä kauppa¬keskus Valkeassa. Ilman ajanvarausta toimiva pop up -rokotuspiste on avoinna Valkeassa keskiviikkoisin ja torstaisin 6.-14.10. välisenä aikana klo 12-18. Valkean Pop up -rokotuspisteellä annetaan annetaan Modernan ja Biontech-Pfizerin rokotteita Keskiviikkona 13.10. on Valkean rokotuspisteellä klo 14 alkaen koko kansan rokotustapahtuma, jossa mukana Oulun Kärppien pelaajia ja LähiTapiolan lahjoittamia ämpäreitä.

• Pop up -rokotuspisteellä Ideapark Oulussa. Ilman ajanvarausta toimiva pop up -rokotuspiste on avoinna keskiviikkoisin ja torstaisin 14.10. saakka klo 16-18.  Ideapark Oulun Pop up -rokotuspisteellä annetaan Modernan ja Biontech-Pfizerin rokotteita.

Rokotusväli on Oulussa kuusi viikkoa ensimmäisen ja toisen koronarokotuksen välillä.

Lisätietoja sivulta ouka.fi/korona