Pohjoinen näkyy hallitusohjelmassa, tietää hallitusneuvotteluihin osallistunut Juuso Rönnholm

Nyt lomien jälkeen Oulun ja pohjoisen edun edistäminen Helsingin suuntaan vain kiihtyy, sanoo BusinessOulun päättäjäviestinnän yhteyspäällikkö Juuso Rönnholm. Kuva: Anna Karppinen

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Sirpa Anneli Tarkkinen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Juuso Rönnholm edusti puolustusjaostossa kokoomuksen neuvotteluryhmää. Puolustusjaosta johti Peter Stenlund (rkp), ja siihen osallistui myös kolme perussuomalaisten, kaksi kristillisdemokraattien ja Rönnholmin lisäksi kaksi muuta kokoomuksen edustajaa. 

Neuvotteluihin puolustusjaoston sihteeriksi Rönnholm pääsi poliittisen kokemuksensa ansiosta: hän on aiemmin toiminut muun muassa tasavallan presidentin neuvonantajana ja ministerien avustajana.

Hallitusneuvottelut käytiin toukokuun alusta kesäkuun puoleenväliin Säätytalolla ja sisäministeriössä. Näitä viikkoja Rönnholm kuvaa aktiivisiksi ja yksituumaisiksi. Neuvotteluissa päätettiin muun muassa ”uskottavasta maanpuolustuksesta Suomen turvallisuuden perustana”, kuten hallitusohjelman kirjaus kuuluu. 

”Puolustusjaoston työskentelyssä näkyi selkeästi ensimmäinen hallitusohjelma, jota tehtiin Nato-jäsenenä, eli linjasimme uuden aikakauden ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Tulevassa puolustusselonteossa otetaan kantaa esimerkiksi jäsenyytemme vaikutukseen asevelvollisuuteen ja puolustusvoimien henkilökunnan käyttöön”, kertoo Rönnholm. 

Mukana myös käärijänvihreitä leivoksia

Hallitusneuvotteluja rytmitti Rönnholmin mukaan selkeä rakenne ja säännölliset työpäivät aamuyhdeksästä iltakuuteen. 

”Tunnelma oli meillä puolustusjaostossa konsensushenkinen ja edettiin hyvässä yhteistyössä, näkemykset olivat tässä maailmantilanteessa yhtenäiset.” 

Työuransa näkökulmasta Rönnholm piti kokemusta arvokkaana ja ainutlaatuisena.  

”Arvostan sitä, että kokoomus kutsui minut mukaan. Se osoitti luottamusta. Oli mukava myös tavata vanhoja kollegoita yli puoluerajojen.” 

Mainittakoon, että kokoustilassa olivat tarjolla normaalit vesi- ja kahvijuomat. Lisäksi tarjottiin kahvin kyytipoikana käärijänvihreitä leivoksia. 

Kasvuohjelmassa ratoja, teollisuutta ja vihreää energiaa

Uusi hallitus toteuttaa Pohjoisen ohjelman tällä hallituskaudella. Siitä vastaa valtioneuvoston kanslia, joten se on monialaista ja pääministerivetoista työtä. 

Pohjoista ohjelmaa varten perustetaan neuvottelukunta, joka käy keskustelua pohjoisten alueiden kanssa siitä, mitä ohjelmassa pitää huomioida. Rönnholm korostaa, että kyseessä on kasvuohjelma, jossa hyödynnetään pohjoisen investointien mahdollisuuksia täysimääräisesti. 

Yksi on jo konkreettista ja varmaa: Oulu-Liminka-väli saa kaksoisraiteen tämän hallituskauden aikana. 

”Se on vahva kirjaus”, huomauttaa Rönnholm. Kaksoisraiteen toteuttaa Väylävirasto. 

Toimijat pitää saada vakuuttuneiksi, että Oulu-Helsinki-väliä kannattaa lentää.

Lisäksi sähköistetään Tornio-Kolari-rata. Tämä edistää teollisuutta ja huoltovarmuutta. 

Hallitusohjelmassa näkyy myös väkevästi teollisuusstrategia eli teollisuustoiminnan edistäminen, jota pohjoiset toimijat ovatkin pitäneet sinnikkäästi esillä. Tavoitteena on myös sujuvoittaa teollisuuden lupaprosesseja.

Lisäksi Pohjoisessa ohjelmassa on monta kirjausta energiainvestointien varmistamisesta Suomeen ja vihreän energian hyödyntämisestä. 

Kaupunkipolitiikassa edellytetään valtion sitoutumista toimimaan niin sanottujen kutoskaupunkien eli kuuden suurimman suomalaiskaupungin kanssa yhteistyössä. Oulu on mukana tässä työssä. 

Oulusta suoraan Helsinki-Vantaalle

Rönnholm aloitti BusinessOulussa vuonna 2021. 

”Laajalla porukalla on yhteistyötä päättäjäviestinnässä tehty. Erityisesti alueen kansanedustajat ja muut kärkipoliitikot ovat edistäneet yhtenäisesti alueen asiaa. Olen tyytyväinen Pohjoisen ohjelman teemoihin ja siitä syntyneeseen keskusteluun, meillä on siellä taustalla vahva tarina.” 

Nyt kesälomien jälkeen alkaa myös lentoliikenteen vaikuttajatoiminta näkyä Rönnholmin almanakassa. Se tarkoittaa jatkuvaa vaikuttamistyötä esimerkiksi Finavian ja lentoyhtiöiden suuntaan. 

”Toimijat pitää saada vakuuttuneiksi, että Oulu–Helsinki-väliä kannattaa lentää. Jos lentoliikenne tänne sakkaa, siitä tulee myös talouskasvun pullonkaula ja se taas näkyy investoinneissa ja työpaikoissa. Sillä on myös turvallisuuspoliittista merkitystä, että eri alueet ovat elinvoimaisia.” 

Rönnholm muistuttaa, että seuraavan neljän vuoden aikana valmistuu niin sanottu lentorata, eli Oulusta pääsee suoraan Helsinki-Vantaan lentokentälle vaihtamatta junaa Tikkurilassa. 

Heti elokuussa alkavat myös hallitusohjelman toimenpiteiden jatkokeskustelut ja tutustuminen oleellisiin toimijoihin Helsingissä. 

”Ouluun ja työantajaan olen ollut tyytyväinen sekä mielenkiintoisiin tehtäviin. Tästä on hyvä jatkaa ja kiihdyttää”, Rönnholm lupaa.