Plaanaojan varteen kohoaa uudet korkeat rakennukset

Havainnakuva Plaanaojan varrelle, puiston viereen kohoavista kahdesta tornitalosta. Kuva: Skanska

Julkaistu: Kirjoittaja: Minna Mäki-Heikkilä

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Viime vuoden lokakuussa tornitaloille järjestettiin nimikilpailu, ja rakennukset saivat nimekseen Plaanatorni ja Plaanavahti. Plaanitornista tulee 16-kerroksinen ja sen viereisestä Plaanavahdista 13-kerroksinen.

”Olemme juuri saaneet suoritettua tarkemmat pohjatutkimukset tontilla ja viimeistelemme purkutöitä. Suunnittelutyö jatkuu ja valmistelemme parhaillaan rakennuslupa-aineistoa. Rakentaminen on suunniteltu aloitettavaksi kesällä 2021”, kertoo projekti-insinööri Lauri Haipus Skanskalta.

Asuinkortteliksi valmistuvien rakennusten ennakkomarkkinoinnin alkaa huhtikuun alussa 2021.

Plaanaojasta oli tulipalon estäjä

Oulun keskusta on käynyt läpi monen myllerryksen. Tulipalo tuhosi tervakaupalla vaurastuneen kaupungin keskustan lähes tyystin vuonna 1822. Tapahtuneella oli kauaskantavia vaikutuksia oululaisten asumiseen ja elämiseen.

Kaksi vuotta palon jälkeen arkkitehti Carl Ludvig Engel laati Johan Albrecht Ehrenströmin luonnoksen perusteella Oulun keskustalle sakkilautamaisen asemakaavan.

Siinä ruudutusta rikkoi ainoastaan Kaupunginojan puistovyöhyke eli Plaanaoja, jonka tarkoitus oli tehdä loppu toistuvista tulipaloista.

Plaanaojaa – oululaisittain myös Laanaojaa tai Laaniskaa – reunustavat aukiot ja heinäpellot rakennettiin vuosikymmeniä myöhemmin puistoiksi.

Ruutukaava, Plaanaoja ja sitä reunustavat kymmenen puistoa ovat jo kahden vuosisadan ajan säilyneet kiinnekohtina Oulun kehittyessä tervakaupungista teknologiaosaamisen tyyssijaksi. Kuva: Pohjois-Pohjanmaan museo, Uuno Laukan kokoelma.