Pateniemen Porilan puutalot 100-vuotiaita – myös yhteisöllisyyttä juhlittiin Porilassa

Pateniemen Porilan puutalot rakennettiin sahan työntekijöiden asunnoiksi vuosina 1921–1922. Kuvat: Kari Arontie

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Petri Kristian Isoniemi

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Pateniemessä sijaitsee idyllinen puutaloalue nimeltä Porila. Porilassa on viisi kaksikerroksista asuintaloa, joista jokaista varten on myös varastorakennus. Porilan puutalojen rakentamisesta on tullut kuluneeksi 100 vuotta, minkä kunniaksi Porilan talojen pihalla järjestettiin kaikille avoin juhla lauantaina 6. elokuuta.

Asunto Oy Porilanpihan hallituksen puheenjohtaja, seurakuntapastori Sanna Nygård toivotti vieraat tervetulleiksi pihajuhlan avauspuheessa.

”Nämä talot ovat koonneet yhteen ihmisiä vuosisadan verran. Jos nämä osaisivat puhua, ne kertoisivat ainakin tuhat tarinaa niin asukkaista, kyläilijöistään, ohikulkijoiden ihasteluista kuin talojen ja pihapiirin tapahtumista”, hän kertoi.

Nygård arvioi myös, että Porilan puutalot ovat ainutlaatuisia taloja Suomessa.

”Porilan talot seiskööt edelleen kauniina ja tukevina ainakin sen toiset sata vuotta”, hän toivoi.

Sää oli aluksi sateinen Porilan puutalojen kunniaksi järjestetyn pihajuhlan aikana, mutta sää suosi juhlijoita myöhemmin.

Nygårdin mukaan Porilan asukkaita yhdistää se, että tahtovat ylläpitää vanhojen talojen henkeä. Porilan asukkaat muodostavat oman yhteisönsä, mikä on ollut tilanne Porilan talojen koko 100-vuotisen olemassaolon ajan.

Eri aikakausien asukkaat kohtasivat

Porilan puutalojen 100-vuotisjuhla alkoi sateisessa säässä, mutta sade hellitti juhlan jatkuessa. Useiden vierailijoiden joukossa oli Porilan talojen nykyisiä asukkaita, talojen entisiä asukkaita ja myös heitä, jotka eivät olleet koskaan asuneet siellä. Juhlan yksi tarkoitus oli, että asukkaat kertoisivat Porilaan liittyvistä muistoistaan.

Eräs juhlassa vierailleista Porilan entisistä asukkaista oli nykyisin Haukiputaalla asuva Anna-Leena Mäkelä, omaa sukua Niskanen. Hän asui Porilassa 1950-luvulta alkaen noin 10 vuotta. Porilan talot oli rakennettu 1870-luvulla perustetun Pateniemen sahan työntekijöille, joten myös isänsä työskenteli sahalla.

”Isäni oli rasvarina. Hän huolsi koneita. Niskasen Eeron rasvakoppikin oli olemassa sahalla. Isä oli vuorotyössä siellä. Me kävimme koulua Risuniityn koululla”, Mäkelä kertoo.

Kuvassa vasemmalta alkaen taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Sanna Nygård, Paavo Mäkelä ja Anna-Leena Mäkelä valokuvanäyttelytilassa.

Hän muistelee myös, kuinka työntekijät saivat maitoa navetasta. Navetan yhteydessä oli myös kellari. Porilan puutaloissa ei ollut sauna- ja kylpytiloja silloin, mutta asukkaita varten oli yleinen sauna. Pateniemi kuului Haukiputaan kuntaan vielä tuolloin, kunnes se liitettiin Oulun kaupunkiin vuonna 1965.

Talot nimettiin Porin mukaan

Pihajuhlan ohjelmaan kuului myös esitelmä Porilan puutalojen historiasta, jonka Sanna Nygård piti. Talot oli rakennettu vuosina 1921–1922 Pateniemen sahan työntekijöiden asunnoiksi, joten kysymyksessä oli yrityksen oma sosiaalinen asuntotuotanto. Tähän sosiaaliseen toimintaan kuuluivat myös työntekijöille järjestetyt palvelut.

”Tämä liittyi patruunaperinteeseen, että patruuna huolehti työntekijöistä”, hän kertoi.

Porilan puutalojen alkuperästä on Nygårdin mukaan erilaisia tarinoita, mutta nimen Porila alkuperästä on olemassa varmaa tietoa. Poriin viittaava nimi on peräisin siitä, että Pateniemen sahalle oli saapunut työntekijöitä Porista.

”Porista tulleille sahan työntekijöille on tarvittu asuintiloja, jolloin on rakennettu nämä hellahuoneet heille”, hän kertoi.

Porilan puutaloja oli kuusi alun perin, mutta yksi niistä on purettu 1960-luvulla. Jäljelle jääneet viisi taloa peruskorjattiin vuosina 1984–1985, minkä lisäksi perustettiin taloyhtiö.

Paikalla olivat juhlan aikana Porilan puutalojen nuorin asukas Unto Kokkoniemi ja vanhin asukas Sinikka Harju.

Yhdessä ulkovarastossa oli myös Porilan puutalojen historiasta kertova valokuvanäyttely koko juhlan ajan.

Porilan talot herättäneet kiinnostusta

Päätös järjestää Porilan puutalojen 100-vuotisjuhla tehtiin Asunto Oy Porilanpihan yhtiökokouksessa viime keväänä, jolloin myös juhlatoimikunta perustettiin. Juhla oli herättänyt kiinnostusta, ennen kuin se järjestettiin. Tapahtuma oli herättänyt keskustelua sosiaalisessa mediassa ja myös Pateniemi-seura oli tiedustellut mahdollisuutta saapua juhlaan.

”Kyllä nämä talot tuttuja ovat”, Sanna Nygård arvioi.

Juhlaa valmisteltiin muutaman viikon ajan, jolloin kaikki työt tehtiin talkoilla. Nygårdin mukaan noin 15 henkilöä oli osallistunut talkoisiin eri vaiheissa. Hänen mukaansa talkooapu on arkipäivää Porila, mistä tämä juhla oli osoituksena.

Neljässä Porilan puutalossa on neljä asuntoa, mutta yhdessä talossa on kolme asuntoa. Kyseisessä talossa on yhdistetty yläkerta ja alakerta yhdeksi asunnoksi.