Oulun yliopisto tutkii aurinkopaneelien toimivuutta pohjoisen oloissa

Kampuksen katolla olevista paneeleista 764 on rajattu tutkimusalueeksi. Kuva: Oulun yliopisto.

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Annu Maarit Höttönen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun yliopiston Linnanmaan kampuksella on otettu käyttöön 1 550 neliömetrin laajuinen aurinkosähköjärjestelmä. Järjestelmän yhteensä 764 paneelista on rajattu tutkimusalue. Ensimmäiset tutkimustulokset valmistuvat noin vuoden kuluttua.

”Säätä ja vuodenaikoja seuraamalla havainnoimme, kuinka esimerkiksi heijastumat lumesta tai paneelin pintaan muodostuva hienoinen jääkerros vaikuttavat energiantuotantoon. Pitkältä aikaväliltä saatu data auttaa arvioimaan paneelien elinkaarta, niiden rakenteiden toimintaa sekä huoltotarvetta. Data on hyödyllistä myös kouluttaessamme opiskelijoitamme ymmärtämään tulevaisuuden hiilineutraalien energiajärjestelmien tarpeita”, Oulun yliopiston energiajärjestelmien ja ympäristötekniikan professori Eva Pongracz kertoo.

Hanke vähentää Linnanmaan kampuksen hiilidioksidipäästöjä

Kyseessä on Oulun yliopiston ensimmäinen aurinkosähköjärjestelmähanke. Sen avulla yliopisto edistää uusiutuvan energian käyttöä kampusalueella, vähentää hiilidioksidipäästöjä ja säästää vuotuisissa energiankustannuksissaan.

”Haluamme olla osa kestävän kehityksen ketjua. Aurinkopaneelien avulla pyrimme vähentämään hiilidioksidipäästöjämme 23,2 tonnia vuodessa. Järjestelmän kokonaispotentiaali on noin 210 piikkikilowattia, joka kattaa vuosittaisesta Linnanmaan kampuksen sähkönkulutuksestamme noin 1–2 prosenttia”, Oulun yliopiston kiinteistöinsinööri Timo Haverinen kertoo.

Oulun yliopiston rakennuttajakumppanina ja teknisenä konsulttina toimii A-Insinöörit. Hanke toteutettiin työ- ja elinkeinoministeriön tuella. 

”Markkinoille tulee aina vain tehokkaampia ja edullisempia aurinkopaneeleja, mikä vauhdittaa niiden valintaa energialähteeksi. Oulun yliopiston hankkeessa on poikkeuksellista, että tutkimuspaneeleita on mahdollista monitoroida myös paneelikohtaisesti”, A-Insinöörien rakennuttajainsinööri Antti Keränen sanoo.

Lue myös