Oulun nuorisovaltuusto ONE tutustui toisiinsa ja valitsi puheenjohtajat

Oulun nuorisovaltuuston puheenjohtajisto vuodelle 2023: oikealla puheenjohtaja Jesse Rousu, vasemmalla 1. varapuheenjohtaja Pietari Meriläinen ja keskellä 2. varapuheenjohtaja Armiida Hämäläinen. Kuva: Maria Orrenmaa

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Perjantaina 27. tammikuuta lähti linja-auto Oulun kaupungintalon edestä kohti Pikku-Syötettä mukanaan nuorisovaltuuston jäseniä ja toiminnassa mukana olevia työntekijöitä. Oulun nuorisovaltuusto ONEn uudet jäsenet aloittivat kaksivuotisen nuorisovaltuustokautensa viikonlopun mittaisella leirillä. 

Nuorisovaltuustossa on mukana 15–19-vuotiaita oululaisia nuoria. Oulun nuorisovaltuusto ONE sai viime marraskuussa pidettyjen nuorisovaalien kautta uuden 24-henkisen kokoonpanon seuraavalle kaksivuotiskaudelle, vuosille 2023–24.

Leirin tavoitteena oli tutustuttaa nuoret sekä nuorisovaltuuston periaatteisiin ja toimintaan että ennen kaikkea toisiinsa. Ryhmäytyminen on ensiarvoisen tärkeää ryhmän toiminnan kannalta. Ensimmäisenä iltana nuorille olikin järjestetty sekä toiminnallista tutustumisohjelmaa että vapaata yhdessä olemista. Ryhmäytyminen tosin alkoi jo matkalla bussissa.

Erilaisia ja tärkeitä rooleja

Leiriviikonloppu oli täynnä asiaa, joka oli suurimmalle osalle nuorista aivan uutta. Edellisen kauden onelaiset, jotka jatkoivat uudella kaudella, olivat hienosti mukana tuomassa asioihin myös kokemusääntä, nuorilta nuorille. Leirillä tutustuttiin nuorisovaltuuston toimintaan, sen periaatteisiin ja tavoitteisiin, nuorisovaltuuston sisällä oleviin rooleihin, kokousteknisiin asioihin, lautakuntatyöskentelyyn nuorisovaltuuston näkökulmasta sekä kummivaltuutettutoimintaan.

Uusi Oulun nuorisovaltuusto ONE valittiin viime marraskuussa nuorisovaaleilla. Ryhmäkuvassa sekä varsinaiset jäsenet että varajäsenet. Kuva: Noora Mäkinen

Kaikki nuorisovaltuuston roolit ovat tärkeitä. Jokaisessa roolissa nuori saa vaikuttamiskokemuksia, tutustuu kaupunkiorganisaatioon sekä vie tietysti nuorten ääntä eteenpäin. ONElaiset miettivät leirillä myös turvallisemman tilan periaatteita. Kodalla paistettiin lauantai-iltana makkaraa, ja vapaa-aikaakin jäi. 

Tärkeä järjestäytymiskokous

Leiriviikonloppu huipentui sunnuntaina pidettyyn nuorisovaltuusto ONEn järjestäytymiskokoukseen, jota johti ONEn edellisen vuoden puheenjohtaja Siiri Ruokola. Kokouksessa valittiin nuorisovaltuuston puheenjohtajisto, työvaliokunta sekä edustajat työryhmiin ja lautakuntiin.

Benjamin Vaneeckhout, Lilja Harju ja Grace Nyembo keskustelevat siitä, millaisia nuoria tai nuorten ryhmiä he näkevät lähiympäristössään. Kuva: Maria Orrenmaa

ONEn puheenjohtajaksi pääsyä tavoitteli seitsemän nuorisovaltuuston jäsentä. Jokaiselle myönnettiin kolmen minuutin puheenvuoroaika, jolloin ehdokkailla oli mahdollisuus pitää puhe ja pyrkiä vakuuttamaan muut nuorisovaltuuston jäsenet valitsemaan juuri hänet puheenjohtajaksi.

Puheiden jälkeen jäsenet pääsivät äänestämään. ONEn uudeksi puheenjohtajaksi valittiin äänienemmistöllä 17-vuotias Jesse Rousu. ONEn toimikausi on kaksivuotinen, mutta puheenjohtajisto valitaan yhdeksi vuodeksi kerrallaan. Näin useammalla nuorella on mahdollisuus saada kokemus puheenjohtajistossa toimimisesta.

Jesse Rousu aikoi puheenjohtajavuotensa aikana jatkaa nuorten äänen kuuluviin tuomista.

”Haluan tuoda ONEa vielä enemmän näkyväksi ja esille nuorille, jotta he tietäisivät, keitä olemme ja mitä teemme”, Rousu sanoi puheessaan.

”Haluan, että jokainen voi ilmaista oman mielipiteensä, oli se sitten mikä tahansa.”

”Onen sisällä haluan luoda ympäristön, jossa kaikki voivat olla sellaisia kuin haluavat ja tuntevat olonsa turvalliseksi. Haluan, että jokainen voi ilmaista oman mielipiteensä, oli se sitten mikä tahansa. Haluan myös edistää meidän yhteisöllisyyttä, esimerkiksi niin, että tehtäisiin kaikkea yhdessä myös kokousten ulkopuolella”, Rousu sanoi.

Nuorisovaltuuston varapuheenjohtajat valittiin samaa toimintatapaa käyttäen. Onelaisista kahdeksan oli kiinnostunut toimimaan varapuheenjohtajana, ja kukin piti oman puheensa muille ONEn jäsenille. Eniten ääniä saivat 16-vuotiaat Pietari Meriläinen, josta tuli 1. varapuheenjohtaja, sekä Armiida Hämäläinen, josta tuli 2. varapuheenjohtaja.

Nuorisovaltuusto ONE Nuorten Oulu -sivustolla: https://www.nuortenoulu.fi/nuorisovaltuusto-one/

Nuorisovaltuusto ONE Instagramissa: @oulunone