Oulun kaupungin tapahtumapaikoille korona toi ainakin 15 miljoonan miinuksen

Kunnostetusta Kuusisaaren alueesta on tullut yksi Oulun suosituimmista tapahtumapaikoista. Kuvaaja: Sanna Krook

Julkaistu: Kirjoittaja: Hanna Pauliina Sankala-Sivula

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Hallituksen koronavirusepidemian vuoksi asettamat kokoontumisrajoitukset ovat olleet myrkkyä tapahtumanjärjestäjille koko Suomessa – myös Oulussa.

”Varovaisestikin arvioiden rajoitukset ovat tuoneet noin 15–20 miljoonan euron menetykset alueelle ja toimijoille”, arvioi Oulun kaupungin tapahtuma-aluepäällikkö Jari Leviäkangas.

Leviäkankaan kalenterin kautta hoidetaan varaukset Oulun suurimpiin tapahtumapaikkoihin eli Kuusisaareen, Ouluhallille, Oulun Musiikkikeskukseen, Raatin stadionille ja Oulun Energia-areenalle eli jäähallille.

Nyt kalenteri on punakynää ja yliviivausta täynnä. Peruttuja ovat suurten ja tunnettujen tapahtumien kuten Qstockin, SuomiPopin, American Car Show’n ja Rakentajamessujen lisäksi myös tukku pienempiä tapahtumia, kuten e-urheilijoiden Vectorama ja partiolaisten Myötäpäivät. Myös konsertteja, kuten JVG:n ja Battle Beastin keikat jouduttiin perumaan.

”Varsinkin JVG:n keikka olisi varmasti vetänyt väkeä”, harmittelee Leviäkangas.

Normaalisti lippuja myydään yli 700 000 vuodessa

Oulun kaupungin tapahtumapaikkoihin myytiin lippuja noin 731 000 vuonna 2018. Jos arvioi yhden kävijän rahankäytöksi 30 euroa sisältäen lipun ja muut ostokset tapahtumassa, on tapahtumien taloudellinen vaikuttavuus noin 22 miljoonaa. Tapahtumat myös työllistävät satoja ihmisiä.

”Tuo 30 euroa on hyvin varovainen arvio rahankäytöstä. Todellinen summa lienee sitä suurempi.”

Nyt peruuntuneista tapahtumista Leviäkangas arvioi näppituntumalla menetetyiksi talousalueelle Qstockista 7 miljoonaa euroa, SuomiPopista 5 miljoonaa euroa sekä kolme pienempää tapahtumaa yhteensä 3 miljoonaa euroa sekä parista messuista miljoona euroa. Yhteensä näistä jo tulee noin 16 miljoonaa euroa miinusta.

Tämän vuoden lipunmyynti kaupungin tapahtumapaikkoihin jää kauaksi normaalista. Merkittävimmät tapahtumat järjestetään kesäisin, joten lovi on suuri joka tapauksessa.

”Loppuvuoden tapahtumien lipunmyyntiin vaikuttavat niin ihmisten koronapelko kuin tapahtumien järjestämisille asetetut rajoitteet.”

Katse on jo tulevassa

Koronarajoitteiden takia kesäteatterikausi supistui Hupisaarilla elokuun mittaiseksi. Näytelmänä nähdään Teatteri Saagan musiikkinäytelmä oopperalaulaja Elbe Nissisestä.

Oulun Musiikkikeskuksen johtajanakin toimiva Leviäkangas on huolissaan siitä, millä edellytyksillä konserttitoiminta pääsee syksyllä alkamaan.

”Oulun Sinfonian noin 40 vuosittaisen konsertin lisäksi Musiikkikeskuksessa on noin 60 muuta konserttia vuosittain.”

Kuusisaaressa järjestetään elokuussa Varjo-festivaali. Vielä on avoinna kaksi muuta loppukesän festivaalia, joiden järjestämisen edellytyksiä selvitellään. Kuusisaari on onneksi jaettavissa useisiin 500 hengen lohkoihin, jota nykyiset koronaohjeet vaativat.

Suurimmat loppuvuoden tapahtumat Ouluhallilla ovat Keskustan puoluekokous syyskuun alussa ja Pohjoinen Teollisuus -messut sekä Kädentaito- ja hyvinvointimessut lokakuussa.

”Puoluekokoukseen ei toki lippuja myydä, mutta kokousihmiset asuvat hotelleissa, ravintolat myyvät palveluitaan ja kaupungille tulee vuokratuloja Ouluhallilta.”

Marras-joulukuussa Ouluhallille on vielä suunnitteilla pikkujoulutapahtumia sekä Raskasta Joulua -konsertti.

Ensi vuoden toukokuussa Oulussa vietetään toivon mukaan tapahtumien superkuukautta. Ouluhallissa ja Raksilan alueella järjestetään silloin American Car Show, Taitaja 2021 -tapahtuma ja heti perään Erämessut. Nämä tapahtumat keräävät yhteensä 100 000 kävijää – jos korona sallii.

Kokoontumisrajoitukset

  • Yli 10 hengen kokoontumisrajoitus oli voimassa maaliskuun puolivälistä toukokuun loppuun.
  • Kokoontumisrajoitusta lievennettiin 50 henkeen kesäkuuksi. Myös yli 50 mutta alle 500 henkilön tapahtumia on pystynyt järjestämään erityisjärjestelyin.
  • Yli 500 hengen joukkotapahtumia saa järjestää heinäkuun alusta alkaen ulkotiloissa erityisjärjestelyin.

Jari Leviäkangas seisoo.Tapahtuma-aluepäällikkö Jari Leviäkankaan kalenteriin tehdään jo tapahtumavarauksia vuodelle 2022.

Lue myös