Oulun kaupungin mielenterveyspalveluissa tulossa useita muutoksia

Yrttipellontien mielenterveyspäivystys siirtyy hyvinvointikeskusten akuuttivastaanotoille ja uusi puhelinpalvelu alkaa. Kuva: arkisto

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Akuuttivastaanotoille voi hakeutua kiireellistä hoitoa vaativissa tilanteissa ilman ajanvarausta. Hoitajat ottavat potilaat vastaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Iltaisin ja viikonloppuisin voi kiireellisissä tilanteissa edelleen hakeutua Oulun seudun yhteispäivystykseen tai psykiatrian klinikan päivystykseen.

Mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden asiointia helpotetaan avaamalla lokakuun alusta alkaen uusi puhelinpalvelu. Puhelinpalvelusta voi kysyä neuvoa mielenterveys- ja päihdepalveluihin hakeutumiseen. Puhelimessa tehdään myös alustavaa hoidon tarpeen arviointia ja hoitoon ohjausta. Puhelinpalvelusta asiakas ohjataan tarvittaessa tarkempaan hoidon tarpeen arvioon, joko akuuttivastaanotolle tai psykiatrisen sairaanhoitajan vastaanotolle. Puhelinnumero ja aukioloajat tiedotetaan tarkemmin syyskuun lopulla.

Päällekkäisyyttä poistetaan

Mielenterveyspalveluissa on ollut ruuhkaa kasvaneesta palvelutarpeesta johtuen. Hoitoon pääsyn parantamiseksi tehostamme toimintaamme poistamalla hoitajien päällekkäisiä arvioita sekä hoitajan vaihdoksia. Lokakuussa siirrytään toimintamalliin, jossa sama hoitaja jatkaa omahoitajana koko hoitoprosessin ajan. Työparina on terveyskeskuslääkäri tai psykiatri riippuen asiakkaan hoidon tarpeesta. Jatkossa asiakkaan ei tarvitse kertoa asioitaan usealle hoitajalle ja hoito jatkuu keskeytymättä, kun hoito siirtyy perusterveydenhuollosta avoerikoissairaanhoitoon.

Hoidon saatavuuden parantamiseksi lisäksi koulutetaan psykiatriset sairaanhoitajat lyhytterapian ja lyhytterapauttisen ohjaus- ja neuvontamenetelmän käyttöön. Menetelmillä pystytään tehokkaasti tarjoamaan apua masennuspotilaille. Käyttöön otetaan Käynti kerrallaan -terapia, jossa asiakasta pyritään auttamaan yhdellä hoitokerralla. Asiakkaita ohjataan myös Mielenterveystalon nettiterapiaan.