Oulun esittelypiste Loviisan asuntomessuilla aiheutti ihailua – mukaan tarttui ideoita omia asuntomessuja 2025 varten

Oulun paviljonki kiinnosti ihmisiä Loviisan asuntomessuilla, jotka järjestettiin 7.7.–6.8. Kuva: Annu Höttönen

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun asuntomessuhankkeen projektipäällikkö Anu Montin hymyilee tyytyväisenä kertoessaan kuulumisia Loviisan reissulta.

”Meillä oli tosi onnistunut visiitti Loviisaan! Saimme messujen aikana kerrottua tuhansille ihmisille Oulusta kaupunkina ja kesälomakohteena, sekä tietysti mainostettua meidän omaa asuntomessutapahtumaamme, jota vietetään vuonna 2025 Hartaanselänrannalla.”

Matkalta tarttui mukaan myös paljon ideoita Oulun omia asuntomessuja ajatellen, vaikka asuntomessualueet ovatkin keskenään aika erilaisia. Yhteistä Loviisalla ja Oululla on kuitenkin veden läsnäolo. 

”Loviisasta saimme hyviä vinkkejä siihen, millaisia palveluita esimerkiksi uudelle rantabulevardille voidaan kehittää messujen ajaksi.”

”Loviisassa oltiin meren äärellä ja Oulussa ollaan joen, suiston ja meren syleilyssä. Loviisasta saimme hyviä vinkkejä siihen, millaisia palveluita esimerkiksi uudelle rantabulevardille voidaan kehittää messujen ajaksi, ja miten messureitistä saadaan suunniteltua mahdollisimman kiinnostava ja käyttäjäystävällinen erilaisille kävijäryhmille”, pohtii Montin.

Messupaviljonki ja pyöräarvonta houkuttivat

Isoimmaksi vetonaulaksi Oulun esittelypisteellä osoittautui itse messupaviljonki, joka suunniteltiin ja toteutettiin yhteistyössä Oulun yliopiston arkkitehtuurin yksikön opiskelijoiden kanssa. 

”Ajan saatossa harmaantuneen hirren pinta ja lohenpyrstöliitokset yhdistettynä paviljongin moderniin muotokieleen oli selvästi se juttu – moni olisi halunnut jopa ostaa kierrätyshirrestä rakennetun esittelypisteen itselleen! Myös paviljongin tekninen toteutus kiinnosti, ja pääsimme samalla kertomaan ihastelijoille pohjoisesta hirsirakentamisosaamisesta”, kertoo Montin.

”Moni olisi halunnut jopa ostaa kierrätyshirrestä rakennetun esittelypisteen itselleen!”

Paviljongista rakennettiin tarkoituksella aikaa ja säätä kestävä. Se on käytössä myös Oulun omilla asuntomessuilla vuonna 2025 ja Euroopan kulttuuripääkaupunkivuonna 2026. 

Ympäristötietoisuus näkyi myös Oulun järjestämän arvonnan pääpalkinnon muodossa: messuvierailla oli mahdollisuus voittaa omaksi oululaistaiteilija Kaija Hinkulan maalaama sähköpyörä. 

”Oulun maine pyöräilykaupunkina oli jo ennestään messuvieraille tuttu, ja suunnittelipa joku myös pyöräilevänsä kesällä 2025 Ouluun, jos arpaonni suosii. Saapa nähdä miten voittajan osalta lopulta käy”, virnistää Montin.

Yhteistyö avain onnistumiseen

Siinä missä Oulu ja oululainen osaaminen saivat messuilla paljon positiivista näkyvyyttä, nostaa Montin suurimmaksi onnistumiseksi sen, että Oulun esittelypiste ja sen konsepti toteutettiin yhteistyössä laajan oululaisten toimijoiden verkoston kanssa. 

Paviljonki suunniteltiin yhdessä Oulun yliopiston arkkitehtuurin yksikön kanssa. Konsepti taas toteutettiin yhdessä asuntomessutiimin, kaupungin konserniviestinnän ja -markkinoinnin, Oulu2026-vuoden toteutuksesta vastaavan Oulun kulttuurisäätiön sekä BusinessOulun, VisitOulun ja Oulun matkailuneuvonnan kanssa. Lisäksi konseptisuunnittelussa oli mukana mainostoimisto Luova Työmaa.

”Oli mahtavaa paiskia tällä ammattitaitoisella poppoolla hommia Oulun näkyvyyden ja maineen edistämiseksi, kun kaikki selvästi antoivat parastaan. Pääsimme myös tutustumaan paremmin toisiimme projektin edetessä, ja meillä oli oikeasti hauskaa olla Loviisassa töissä keskellä kesää ja kesälomiakin, vaikka säät vaihtelivat myrskystä auringonpaisteeseen. Se ei ilman hyvää yhteishenkeä onnistuisi!”

Asuntomessuja vietetään Oulussa heinä-elokuun vaihteessa vuonna 2025. Messualueen rakentaminen Hartaanselänrannalla on alkanut keväällä 2023. Asuntomessut Oulussa 2025 -tapahtuma järjestetään yhdessä Osakunta Suomen Asuntomessujen kanssa.