Oulun Ammattikorkeakoulun opiskelijat aloittavat uudella kampuksella maanantaina

Lähes kaikki OAMK:in alat siirtyvät syksyllä opiskelemaan Linnanmaalle. Kuvat: Martta Häyrynen

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Minna Mäki-Heikkilä

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Jo pitkään kestänyt muutto ja uusien tilojen remontointi alkaa olla loppusuoralla. Opiskelijakunta OSAKO:n puheenjohtaja Sami Luukela pitää uuden kampuksen tiloja vanhoihin verrattuna huomattavasti avarampina ja opiskelijaystävällisempinä.

”Täällä on paljon pienryhmätiloja ja opiskelijoille paikkoja hengailla”, Luukela esittelee. ”Koko kampus näyttää modernilta ja uudelta.”

OSAKO on saapunut töihin jo pari viikkoa ennen opiskelijoiden saapumista. Aika on käytetty töitten järjestelyyn ja uuteen kampukseen tutustumiseen.

”Uusilla opiskelijoilla on varmasti paljon kysymyksiä ja he ovat vielä hukassa”, Luukela sanoo.

Muutto tuo mukanaan yhteistyömahdollisuuksia

OSAKO:n toimisto sijaitsi aikaisemmin Kotkantien kampuksella. Uudet toimistotilat ovat suurempia ja Luukela toivookin, että opiskelijakunta on nyt helpommin opiskelijoiden saavutettavissa.

Täysin uutena kampukselle tulee myös OSAKO:n ylläpitämät myymälä ja kahvila, jotka aukeavat Luukelan mukaan luultavasti vasta syyskuussa.

”Perustoiminta pysyy kuitenkin pääasiassa samana, pyrimme palvelemaan opiskelijoita kuten ennenkin”, Luukela kertoo.

Sami Luukela tuumailee OAMK:in opiskelijoiden pitävän uuden kampuksen tiloista.

Muutto tuo mukanaan myös lisää yhteistyötä Oulun opiskelijoiden kesken. Tiivis yhteistyö Oulun Yliopiston sekä Oulun yliopiston ylioppilaskunta OYY:n kanssa on aloitettu jo alkuvuodesta ja Luukelan mukaan tiivistyy yhteisellä kampuksella entisestään.

”Esimerkiksi yliopiston harrastekerhot ovat sellainen juttu, joka tulee uutena meidän opiskelijoille”, Luukela sanoo. ”Toivottavasti molemmat osapuolet hyötyvät siitä, kun kerhot saavat meiltä lisää jäseniä ja meidän opiskelijamme pääsevät mukaan uudenlaiseen toimintaan.”

Linnanmaan yhteiskampus on muuton myötä Suomen suurin korkeakoulujen sisäkampus. Opiskelijoiden määrä on Luukelan mielestä hyvä asia.

”Olemme vaikuttavampia yhdessä, kun on yksi iso opiskelijaporukka”, hän sanoo. ”Toivottavasti tällä tavoin päästään vaikuttamaan asioihin myös laajemmin.”

Joukkoliikenteen muutokset helpottavat arkea

Oulun joukkoliikenteeseen on jo kesän aikana tullut muutoksia, kuten uusia pysäkkejä ja linjoja, jotka kulkevat Linnanmaalle. Miikka Oikarinen-Mäenpää Oulun joukkoliikenteeltä kertoo lisää muutoksia tulevan vielä lisää syksyn aikana.

”Uudistusten suunnittelussa on otettu huomioon saamamme asiakaspalautteet ja muuttuvat tarpeet joukkoliikenteelle”, hän sanoo. ”Tarjontaa on lisätty esimerkiksi iltaisin ja viikonloppuisin.”

Liikenne keskustan ja Linnanmaan kampuksen välillä kiihtyy entisestään.

”Lisääntyneen opiskelijamäärän myötä myös joukkoliikenteen kapasiteetti kasvaa keskustan ja Linnanmaan välillä noin viisikymmentä prosenttia”, Oikarinen-Mäenpää kertoo.

Kapasiteetin kasvun mahdollistavat isommat autot reitin linjoilla, sekä tarjonnan paraneminen linjojen osalta. Alueelle on lisätty myös nopeita vuoroja, jotka ohittavat keskustan moottoritietä pitkin.

”Jatkossa Linnanmaalle pääsee nopeasti esimerkiksi Iistä, Heikkilänkankaalta, Metsokankaalta sekä Toppilasta”, hän jatkaa. ”Syksyllä aloittavat myös kokonaan uudet linjat 18 ja 58, jotka parantavat yhteyksiä Linnanmaalle Toppilasta ja Oulun eteläisiltä alueilta.”

Ensimmäisenä uusista pysäkeistä valmistuu Oikarinen-Mäenpään mukaan OAMK-pysäkkipari. Muut pysäkit on määrä saada valmiiksi elokuun aikana.

Arvioiden mukaan syksystä lähtien Linnanmaalle tehtäisiin päivittäin noin tuhat bussimatkaa enemmän kuin aiemmin.

”Tänä syksynä matkustajamäärä voi jäädä kuitenkin arvioitua pienemmäksi koronatilanteen vuoksi”, sanoo Oikarinen-Mäenpää.