Osuuspankin uudisrakennushanke etenee – tornitalo Graadin rakennustyöt tarkoitus aloittaa mahdollisimman pian

Havainnekuva Osuuspankin uudesta toimitalosta Oulun keskustassa. Kuvat: Sweco

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun Osuuspankin vanha toimitalo on tarkoitus purkaa. Tilalle on suunnitteilla viime vuonna järjestetyn arkkitehtikilpailun voittanut Graadi, jossa on kuusikerroksinen jalustaosa toimisto- ja liiketiloille sekä Hallituskadun puoleisella osalla 14-kerroksinen torni, johon tulee asuinhuoneistoja. Arkkitehtikilpailun voittaneen työn suunnitteli oululainen Linja Arkkitehdit, joka on nykyisin osa Swecoa.

Voittanut kilpailuehdotus jatkokehitettiin asemakaavan muutosluonnokseksi. Tontin rakennusoikeus on 9400 kerrosneliötä, joista Osuuspankin tilojen osuus on noin 5500 neliötä. Asuntoja rakennuksen torniosaan on tulossa kaikkiaan 40 noin 60 asukkaalle, 3000:n kerrosneliön verran.

Tähän asti voimassa olleessa asemakaavassa tontille on saanut sijoittaa korkeintaan seitsenkerroksisen rakennuksen.

Väistötilat 2–3 paikkaan

Islannista puhelimeen vastaava Oulun Osuuspankin toimitusjohtaja Keijo Posio on tyytyväinen hankkeen etenemisestä suotuisasti. Purku- ja rakennustyöt on tarkoitus aloittaa mahdollisimman pian, ja Osuuspankki etsii tällä hetkellä väistötiloja toiminnoilleen.

”Suunnittelu etenee kovaa vauhtia. Väistötiloja on tarjolla yllättävän paljonkin, mutta meillä on sellainen käsitys, että emme missään nimessä tule mahtumaan kaikki saman katon alle väistön ajaksi. Saamme varmasti kuitenkin hyvät väistötilat niin. että sijoitumme 2–3 eri paikkaan”, Posio kertoo. Nykyisissä tiloissa eri yksiköissä työskentelee noin 280 henkilöä.

Tältä näyttää Graadi havainnekuvassa ylävinkkelistä.

 

Posio sanoo, että OP odottaa rauhassa kaavoituksen valmistumista, ennen kuin tekee vuokrasopimukset väistötiloista.

”Aikatauluthan voivat pettää, jos esimerkiksi valituksia ilmenee. Väistötilat pitää myös valmistella ja remontoida asiakaspalvelukäyttöön sopiviksi”, Posio huomauttaa. Hän arvioi, että OP voisi aloittaa palvelun väliaikaisissa tiloissa ensi kesän alussa. Sen jälkeen voidaan aloittaa vanhan rakennuksen purkaminen ja uuden rakentaminen.

Maailmantilanne ei hirvitä

Uudisrakennuksen rakennusprojekti on tällä hetkellä kilpailutusvaiheessa, joten kustannusarviokin on vielä auki.

Posio uskoo, että purkuvaiheen jälkeen rakentaminen saadaan ripeästi käyntiin, ja toiveissa on, että rakennus valmistuisi ennen kulttuuripääkaupunkivuotta 2026.

”Tässä tehdään pitkäjänteistä investointia, eikä se hirvitä, kun on hyvin valmistauduttu.”

Posion mukaan vallitseva maailmantilanne ja taloustilanne aiheuttaa ison rakennusprojektin kohdalla hieman huolta kustannuksista, mutta tulevaisuuteenkin on varauduttava.

”Totta kai hintojen nouseminen ja tavaran saatavuus on huolena, ja tilanteet voivat vielä muuttua, mutta toisaalta tässä tehdään pitkäjänteistä investointia, eikä se hirvitä, kun on hyvin valmistauduttu”, Posio sanoo.

Keskeinen osa kaupunkikuvaa

Arkkitehtikilpailussa haettiin ehdokasta, joka loisi kaupunkiin uutta tilaa työpaikoille ja asunnoille, mutta myös kunnioittaisi ympäröiviä suojeltuja Puistolan ja Kalevankulman arvorakennuksia ja alueen kulttuurihistoriaa. Posion mukaan myös pankkikonsernille on hankkeessa tärkeää kaupungin keskustan kehittäminen vanhaa kunnioittaen.

”Se asettaa myös meille työn tilaajana aika paljon vaatimuksia, ja niin sen pitää ollakin, koska siinä rakennetaan koko kaupungin yleistä näkymää.”

”Tuohan on tosi arvokas rakennuspaikka, joka pitää suunnitella tarkasti. Se asettaa myös meille työn tilaajana aika paljon vaatimuksia, ja niin sen pitää ollakin, koska siinä rakennetaan koko kaupungin yleistä näkymää”, Posio sanoo.

Kilpailun palkintolautakunnan mukaan voittaneessa ehdotuksessa on rakennuksen kokoon nähden oikea määrä ympäristöön sovitettuja muotoja, ja rakennuksen korkea osa toistaa toimivalla tavalla alemman massan muotoja ja materiaaleja.

Posio kehuu, että yhteistyö kaupungin, kaavoitusviranomaisten ja muiden yhteistyötahojen, kuten arkkitehtitoimisto Swecon, rakennuttajakonsulttien A-Insinöörien sekä alueen naapureiden kanssa on sujunut pitkin prosessia hienosti.

”Olemme olleet koko ajan yhteyksissä naapurikiinteistöjen kanssa. Hanketta hoidetaan niin avoimesti kuin mahdollista.”

Uudesta toimitalosta ei tule edeltäjänsä tavoin Oulun Osuuspankin talo, sillä Oulun OP päätti äskettäin fuusioitumisesta Pohjolan OP:n ja Tornion OP:n kanssa. Kolmen pankin fuusiosta syntyy ensi keväänä uusi Pohjolan Osuuspankki.