Napakka pakkanen ei estänyt oululaisia osallistumasta itsenäisyyspäivän paraatiin

Paraatijoukkoja komensi maavoimien operaatiopäällikkö, prikaatikenraali Sami-Antti Takamaa, joka on aikoinaan kirjoittanut ylioppilaaksi Oulussa. Kuvat: Pasi Rytinki

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Tuhansittain ihmisiä kokoontui itsenäisyyspäivänä Merikosken silloille, Raatin stadionille ja Oulun kauppatorille seuraamaan Puolustusvoimien itsenäisyyspäivän valtakunnallista paraatia oheistapahtumineen. Oulu sai kunnian olla ensimmäinen paraatipaikkakunta Suomen Nato-jäsenyyden aikana.

Oulussa järjestettyyn itsenäisyyspäivän valtakunnalliseen paraatiin odotettiin ennalta jopa kymmeniä tuhansia ihmisiä. Kohtuullisen kireäksi painunut pakkanen saattoi aavistuksen verran verottaa väkimäärää, mutta yleisömäärä oli joka tapauksessa iso. Raatin stadion täyttyi paraatikatselmuksen aikana lähes täpötäyteen aurinkokatsomoa myöten, ja Merikosken silloille pakkautui paraatin aikana tuhansittain ihmisiä.

Myös kauppatorilla oli heti aamusta paljon väkeä tutustumassa puolustusvoimien kalustoon ja muidenkin toimijoiden, kuten rajavartiolaitoksen, poliisin ja tullin toimintaan. Sotilaskodin munkkitiskeille oli pitkät jonot.

Paraatin järjestelyistä vastasi tänä vuonna Kainuun prikaati.

Puolustusvalmius on hyvä

Paraatijoukot katselmuksessa tarkastanut ja ohimarssissa vastaanottanut kenraaliluutnantti Mikko Heiskanen huomautti Raatin stadionilla, että nyt eletään poikkeuksellisia aikoja, viitaten Ukrainan sotaan.

”Sotilaallinen tilanne Suomen lähialueilla on vakaa ja rauhallinen juuri nyt, mutta tulevaisuus on epävarma”, kenraaliluutnantti sanoi ja totesi, että nyt on vietetty ensimmäistä itsenäisyyspäivää sotilasliiton jäsenenä.

”Nato-jäsenyys velvoittaa Suomea vastaamaan ensisijaisesti itse maamme puolustamisesta. Tämä korostaa vahvan puolustuskyvyn tarvetta. Suomen ja suomalaisten puolustaminen on jatkossakin Puolustusvoimien päätehtävä”, Heiskanen totesi ja kiitteli suomalaisten maanpuolustustahdon korkeaa tasoa.

”Toimiva puolustus edellyttää myös materiaalista valmiutta. Sotatalouspäällikkönä voin todeta, että materiaalinen suorituskyky on parempi kuin koskaan sotiemme jälkeen. Tämä koskee sekä laatua, määrää että käytettävyyttä”, kenraaliluutnantti Heiskanen sanoi.

Maanpuolustuksen laiminlyöminen on epäeettinen ratkaisu. Riittävän maanpuolustuskyvyn turvaaminen on tässä maailmassa realistista rauhantyötä.
Kenttäpiispa Pekka Asikainen

Kenttähartauden piti hiljattain Oulun seurakuntayhtymän johtajan paikalta Puolustusvoimien kenttäpiispaksi siirtynyt Pekka Asikainen. Hän korosti puheessaan hyvän yhteishengen ja luottamuksen merkitystä, niin yksilöiden kuin kansakuntien välillä.

”Pitäkää rauha. Erityisesti näinä aikoina rauhan sanoma on ajankohtainen. Pahimpaan tulee varautua läheisten ja yhteiskunnan heikoimpien suojelemiseksi sekä Suomen puolustamiseksi. Maanpuolustuksen laiminlyöminen on epäeettinen ratkaisu. Riittävän maanpuolustuskyvyn turvaaminen on tässä maailmassa realistista rauhantyötä”, kenttäpiispa Asikainen sanoi.