Liisa Jaakonsaaren ministerin arvonimeä juhlistettiin tänään Oulussa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on myöntänyt Liisa Jaakonsaarelle ministerin arvon ja nimen. Kuva: arkisto/ Sanna Krook

Julkaistu: Kirjoittaja: Anne Maarit Laurila

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun kaupunki oli mukana hakemassa Liisa Jaakonsaarelle ministerin arvonimeä pitkän ja merkittävän parlamentaarisen uran ansiosta. Onnittelupuheessaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperä kiitteli Jaakonsaaren roolia useiden lasikattojen rikkojana ja merkittävänä Oulu-lähettiläänä niin kotimaassa, kuin kansainvälisestikin.

Oululaisen Liisa Jaakonsaaren poliittinen ura on ollut merkittävä monellakin tapaa. Yhtäjaksoisesti yli kolme vuosikymmentä kansanedustajana ja vuosikymmen Euroopan parlamentissa toiminut Jaakonsaari on pisimpään parlamentaarikkona toiminut suomalaisnainen. Hän on ollut myös ensimmäinen työministerinä toiminut nainen.

“Vertaistasi poliittista uraa ei ole kovin monella miehelläkään ja monipuolisen parlamentaarisen urasi aikana olet rikkonut monta lasikattoa. Olet tehnyt töitä Suomen ja suomalaisten eteen monessa eri tehtävässä, etkä koskaan ole unohtanut Oulua työssäsi”, totesi Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperä tilaisuudessa pitämässään puheessa.

Visionääri ja taitava viestijä

Jaakonsaari on itse kuvannut itseään yhden naisen ajatushautomoksi. Hän on julkisesti kannattanut Suomen Nato-jäsenyyttä pitkään ja tuonut kantansa esiin jo silloin, kun moni muu poliitikko ei ole pitänyt jäsenyyttä mahdollisena, saati uskaltanut sanoa kantaansa julkisesti ääneen.

Hyvien ideoiden ja ratkaisuehdotusten lisäksi Jaakonsaari tiedetään taitavana kielen käyttäjänä.

”Poliitikon ammattitaitoa on kokonaisuuksien ymmärtäminen. Ensiksi tulevat arvot, sitten kokonaisuus. Suomalainen sanoo, että metsä on nähtävä puilta, mutta usein poliittinen keskustelu juuttuu neulasiin ja oksanhaaroihin”, Jaakonsaari kirjoittaa teoksessaan Tarkoitus (2018).

”Hyvä elämä, hyvä politiikka ja hyvä taide etsivät totuutta. – – Totuus voi löytyä avaamalla uusia ovia, paljastamalla peittelyn sijasta, puhumalla vaikenemisen sijasta ja luomalla luottamusta epäluulon ja viholliskuvien kylvämisen sijasta”, Jaakonsaari toteaa kirjassaan.

Monipuolista huomioimista

Jaakonsaaren ministerin arvonimeä hakeneita tahoja oli Oulun kaupungin lisäksi useita: Sosialidemokraattiset Naiset, Suomen Sosialidemokraattinen puolue, Kalevi Sorsa säätiö, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK, Suomen Atlantti-Seura, Oulun Sosialidemokraattinen Työväenyhdistys ja Oulun Sosialidemokraattinen Kunnallisjärjestö.

Jaakonsaarella on laajat verkostot ja merkittävä ystäväpiiri Oulussa, Suomessa ja maailmalla, mistä kertoo Jaakonsaaren saamat tunnustukset ja useat luottamustehtävät, joissa Jaakonsaari edelleen aktiivisesti toimii. Oulun kaupunki huomioi myös Jaakonsaaren merkittävän uran myöntämällä hänelle 47. Oulu-mitalin 31. elokuuta 2020.

Lue myös