Oulu-mitalilla palkittu Liisa Jaakonsaari: Muutosta rakastamalla tulevaisuutta ohjataan valoisammaksi

Liisa Jaakonsaari sai 47. Oulu-mitalin tiistaina. Kuva: Sanna Krook

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Suomen pitkäaikaisimmalla naisparlamentaarikolle Liisa Jaakonsaarelle on myönnetty Oulu-mitali. Myöntämisen perusteina on hänen pitkäaikainen työnsä ja ansionsa poliitikkona sekä yhteiskunnallisena vaikuttajana Suomessa ja kansainvälisesti.

Jaakonsaari on 40 vuotta toiminut myös monipuolisesti Oulun alueen, Pohjois-Pohjanmaan, pohjoisen ja Suomen puolestapuhujana.

Palkitsemistilaisuus pidettiin tiistai-iltana Aleksinkulmassa.

Koulukaupunki, joka osaa ratkaista jäteasiat

Mitalista Jaakonsaari on iloinen ja kiitollinen, ja toteaakin olevansa ”ihan oululainen ihiminen”.

”Kun muistelen niitä aikoja, kun olin Oulun kaupunginvaltuustossa parikymmentä vuotta, niin silloin tehtiin sellaisia strategisia päätöksiä, jotka kantavat edelleen, esimerkiksi strategisen maapolitiikan hyödyt näkyvät nyt. Samoin lähidemokratia ja pyörätiet. Oulussa on myös hyvin ratkaistu jäteasiat”, sanoo Jaakonsaari.

Koti-Oulua Jaakonsaari nostaa esiin nimenomaan koulukaupunkina. Hän kertoo juuri lukeneensa, että Oulussa tehtiin ensimmäiset koulukokeilut 1800-luvulla.

”Koulukaupunkina meillä on traditiota. Olen innostunut yliopistosta, sen tuomisesta kansalaisyhteiskunnan ulottuville ja jatkuvasta oppimisesta.”

Demokratiaa haastaa nyt moni

Kahdeksan vuotta eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana näytti Jaakonsaarelle maailman kasvot, mutta myös sen miltä Oulu näyttää maailman näkökulmasta.

”Suomi on syrjässä ja Oulu on Suomessa syrjässä. Silti meidät tunnetaan maailmalla varhaisesta teknologisesta kehityksestä”, hän huomauttaa.

Jaakonsaari mainitsee muutamia tärkeinä pitämiään näkökulmia, joita hän on poliittisen uransa aikana oppinut. Niitä hän pitää tulevaisuuden merkittävinä kysymyksinä.

”Haluan puhua demokratian puolesta. Sitä on nyt haastettu monelta suunnalta, esimerkiksi autoritäärisellä vallankäytöllä. Toisaalta demokratialla on sellainen piirre, että se pyrkii aina korjaamaan itseään kuten nyt korjasi Amerikassa. Toiseksi ratkaisuja pitäisi etsiä ennakoimalla, ei vain katsomalla sitä, mitä on nyt.”

Jaakonsaari myös kehottaa rakastamaan muutosta, sillä muutoksen kautta tulevaisuutta voidaan ohjata valoisaan suuntaan.

Mitali Suomen pitkäaikaisimmalle naisparlamentaarikolle

Liisa Jaakonsaari on syntynyt ja kasvanut Oulussa.

Toimittajataustainen Jaakonsaari on toiminut Oulun kaupunginvaltuutettuna 1972-1995 sekä Oulun vaalipiirin kansanedustajana vuosina 1979-2009, josta muun muassa ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana 1999-2007 ja työministerinä Paavo Lipposen hallituksessa 1995-1999.

Euroopan parlamentin jäsenenä Jaakonsaari oli vuodesta 2009 vuoteen 2019. Silloin hän toimi muun muassa Suomen sosialidemokraattisen puolueen Euroopan parlamentin valtuuskunnan puheenjohtajana, EU:n ja Venäjän parlamentaarisessa yhteistyövaliokunnassa varapuheenjohtajana, sisämarkkina- ja kuluttajansuoja-valiokunnan jäsenenä, ulkoasiainvaliokunnan ja suhteista yleisafrikkalaiseen parlamenttiin vastaavan valtuuskunnan varajäsenenä.

Jaakonsaari on myös Suomen Atlantti-Seuran hallituksen puheenjohtaja (vuodesta 2009-), Oulun yliopiston hallituksen jäsen (vuodesta 2019-) sekä Kalevi Sorsa -säätiön jäsen (2019-).

 

Oulun kaupungin merkittävin ja korkein huomionosoitus

Oulu-mitali voidaan myöntää oululaiselle henkilölle tai yhteisölle tunnustuksena ansioista tieteen, urheilun, taiteen tai muun kulttuurityön alalla, pitkäaikaisesta ja merkittävästä työstä yhteiskuntaelämässä, merkittävistä valtakunnallisista tai kansainvälisistä saavutuksista ja valtiovierailujen yhteydessä.

Oulu-mitalin on suunnitellut kuvanveistäjä Riitta Helevä ja se valmistui kaupungin 375-juhlavuoden kunniaksi. Ensimmäinen Oulu-mitali myönnettiin 1986.

Viimeisimpiä mitalin saajia ovat olleet muun muassa Luulajan ylipormestari Karl Petersen, Rössypottuseura, Norjan kuningas Harald V, kaupunkineuvos Kari Nenonen ja Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier sekä emeritus piispa Samuel Salmi.

Mitaleja on myönnetty ansioituneiden henkilöiden lisäksi merkittäville seuroille, yhdistyksille ja muille ansioituneille tahoille.

Oulu-mitali on kaupungin korkein ja merkittävin huomionosoitus. Mitalista päätettiin kaupungin juhlavuonna 1980.

Oulu-mitalin myöntämisestä Liisa Jaakonsaarelle päätti Oulun kaupunginhallitus 31.8.2020. Mitali myönnettiin nyt 47. kerran.

Esityksen kaupunginhallitukselle tekivät kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juha Hänninen, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperä ja kaupunginjohtaja Päivi Laajala yhdessä kuten mitalin säännöt edellyttävät.  

 

 

 

 

 

Lue myös